Támogasd a K-Monitort! K-Monitor a Facebookon
K-Monitor
Ft
Az elmúlt évek becsült kárösszege.
Korrupció, Közpénz, Közbeszerzés, Kartell
Címkék
Kulcsszavak:
adócsalás - költségvetési csalás [X]
Akták:
Fészekrakó program [X]

Fészekrakó program

Fészekrakó program

A 2011-ben indult ügy során csalók nyomorgó családokat költöztettek az Avas-lakótelepre, hogy felmarkolják az Fészekrakó-program keretében igényelhető állami támogatást. A bírósági eljárásban több százan váltak a gyanúsítottá. Az érintettek visszaéltek az állam kedvezményes lakásvásárlási programjával, aminek az lett a következménye, hogy a lakhatási költségek elmaradása miatt az Avas lakótelep számos társasháza csődközeli helyzetbe került.

 

Egy ügyvédi iroda köré szerveződött néhány élelmes ügyintéző azt a lehetőséget lovagolta meg, hogy használt ingatlanok vásárlása esetén az állam jelentős támogatást biztosított, és szegény családoknak ajánlott fel a lakáshoz jutás lehetőségét. Az ügyintéző megegyezett az eladóval, a vevővel, a pénzintézet dolgozójával, hogy a valós vételárnál többet írnak a szerződésbe. Az ügyben érintett ügyvédi iroda mellett szerepe volt az OTP egy tisztviselőjének, az értékbecslőnek, és az érintettek lakáshoz jutását biztosító a fiktív munkahelyi igazolásokat kiadónak is.

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket átutalással vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas
▶︎ Legyél pártolói tagunk: patreon.com/kmonitor

A főügyészség az eladók és vásárlók ellen jelentős kárt okozó csalás és magánokirat hamisítás, a közvetítők és az ügyvéd ellen pedig jelentős kárt okozó folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, valamint sok rendbeli magánokirat hamisítás vétsége miatt emelt vádat. Az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érhette. A 2005-ös programindulást követően a más környezetből érkező fészekrakós beköltözöttek a lakótelepen az elmúlt években közös ellenséggé váltak azok szemében, akik már rég, akár évtizedek óta ott laknak, díjhátralékaik keletkeztek, nem voltak képesek fizetni törlesztőrészleteket. Rájuk a nem vonatkozik - Csöbör Katalin fideszes képviselő módosító javaslatának köszönhetően - a 2014 nyarán parlament által elfogadott devizahitelesek kilakoltatási moratóriumának határozatlan ideig történő meghosszabbítása.

 

A 2017-ben született másodfikú ítlet dr. B.M. elsőfokú vádlottat 4 év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak a „fészekrakó” hitel biztosította lehetőségeket kihasználva, és azzal visszaélve ingatlanokat vásároltak és értékesítettek, illetve közreműködtek az adásvételi szerződések megkötése, és a hitelfelvételek során.

Találatok: [1]  Oldalak:   1

Enyhítette a bíróság a miskolci fészekrakós csalók büntetését, hat év után véget ért a per

Szerdán ítéletet hirdetett a Debreceni Ítélőtábla a miskolci Fészekrakó-per másodfokú tárgyalásán. Ez az az ügy amelynek során csalók nyomorgó családokat költöztettek az Avas-lakótelepre, hogy felmarkolják az Fészekrakó-program keretében igényelhető állami támogatást.
Találatok: [1]  Oldalak:   1

Akták

Fészekrakó program

Fészekrakó program

A 2011-ben indult ügy során csalók nyomorgó családokat költöztettek az Avas-lakótelepre, hogy felmarkolják az Fészekrakó-program keretében igényelhető állami támogatást. A bírósági eljárásban...
Belépés
Regisztráció
Támogatás
Cikk beküldése
Hírlevél
Blog
Média
 
 
Tasz Transparency International CEE Trust OSI