Támogasd a K-Monitort! K-Monitor a Facebookon
K-Monitor
Ft
Az elmúlt évek becsült kárösszege.
Korrupció, Közpénz, Közbeszerzés, Kartell
Címkék
Akták:
Zuschlag-ügy [X]
Lapok:
HírTv [X]
75.000.000 Ft

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy

Az ügyészség először 2005-ben indított vizsgálatot különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt, 2007-ben pedig már Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Mozgalma elnökhelyettese és 15 társa ellen folyt a nyomozás különösen nagy kárt okozó csalás miatt.

A vád szerint Zuschlag János vezetésével társai, Lados István, Katus Ferenc, Őri András, Krausz Csaba, Marsovszky Balázs, Kullai Tamás és Prácser László, tényleges tevékenységet nem folytató egyesületeken keresztül olyan állami támogatásokban részesültek, melyekn ek az elszámolásait rendszerint meghamis ították. A 2000-től 2006-ig elkövetett bűncselekményekkel okozott 75 millió forintos kár nagy részét a vádlottak a nyomozati szakban megtérítették.  Az üggyel kilenc fiktív civilszervezetet és mintegy 72 pályázatot hoztak összefüggésbe, az ügyészség tizenhat fő ellen emelt vádat. A vádhatóság szerint az elsőtől nyolcadik rendű vádlottak esetében a bűnszervezet törvényi tényállása bizonyított, bár a vádlottak anyagi haszonszerzését nem sikerült bizonyítani, mert a haszon egyéb szervezetekhez jutott.


Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas


A per 2008 ősze óta zajlik, és várhatóan 2010. március 31-én születik elsőfokú ítélet. Az eljárás során több mint kétszáz tanút idéztek meg, többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Arató Gergelyt, az MSZP országgyűlési képviselőjét, a Oktatási és Kulturális Minisztérium volt államtitkárát is. Az ügyben kihallgatták Baráth Etelét és Csiha Juditot is. Az MSZP-s országgyűlési képviselők saját kampányukra kaptak 500-500 ezer forintot, amit a Táncsics Alapítványon keresztül szintén fiktív civil szervezeteken keresztül kaptak meg. Szintén kihallgatták Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi államtitkárát, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának korábbi elnökét, valamint Deutsch Tamást, a FIDESZ képviselőjét, korábbi sportminisztert.

Találatok: [20]  Oldalak:   1 2   >  >>

Gyurcsány: Budai úr kérdezze meg az irattárost

Az újabb sukorói nyomozás miatt sem tart a felelősségre vonástól Gyurcsány Ferenc. A volt MSZP-s miniszterelnök Zuschlag János egykori körzetében tartott országjáró körútján is elfogultsággal vádolta meg az ügyészséget.

Kósa: Gyurcsánynak és Mesterházynak nem szabad szerepet adni

Kósa Lajos szerint az MSZP-nek a politikai felelősöket is meg kell nevezni a Zuschlag-ügyben azután, hogy annak vádlottjait jogerősen is elítélték a napokban. A Fidesz alelnöke hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy az egykori Ifjúsági és Sportminisztériumban is működött az a bűnszervezet, amely segítette a pályázati pénzek szabálytalan felhasználását.

Miből fizetett Zuschlag? - „A banktitok kifürkészhető”

A kecskeméti ügyészség hibája lehet, hogy nem derült ki, Zuschlag János miből fizette vissza az 50 millió forintot, miközben előzetesben ült és a vagyonát is zárolták - az ELTE Büntető Eljárásjogi Tanszékének vezetője szerint.

Ma döntenek Zuschlagról

Jogerős ítéletet hirdet hétfőn a Szegedi Ítélőtábla a Zuschlag-perben. A volt szocialista képviselőt első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték, mert társaival együtt 72 millió forintot szerzett fiktív pályázatokkal.

Jogerősen is fehérgalléros bűnözők Zuschlagék

A másodfokú ítélet szerint bűnszervezetben követték el a pályázati csalásokat a Zuschlag-per vádlottjai. Az első fokon kiszabott büntetést viszont valamennyi vádlott esetében enyhítette a táblabíróság. Zuschlag János nyolc és fél év helyett hat év börtönt kapott.

Az utolsó szó jogán szólal meg Zuschlag

Az utolsó szó jogán szólal meg ma Zuschlag János az ellene folyó büntetőper másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán.

Zuschlag „utolsó szavai”

Január utolsó napján hirdet jogerős ítéletet a Zuschlag-perben a Szegedi Ítélőtábla. Az elsőrendű vádlott az utolsó szó jogán elmondott beszédében cáfolta a bűnszervezetben és az üzletszerűen elkövetett csalás vádját.

Nem Zuschlagéknak kéne elvinnie a balhét?

A televíziók munkájának korlátozása miatt grafikus segítségét kérte a Hír Televízió, hogy minél átfogóbb képet adhasson a Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásáról.

Zuschlag védője jelentős enyhítést kért

Zuschlag János büntetésének jelentős enyhítését kérte védője. Kovács M. Gábor szerint az első fokon kiszabott 8 év 6 hónap börtön aránytalanul súlyos a bűncselekmények tárgyi súlyához képest.

Újra a bíróság előtt Zuschlag János

Megtiltották a kép- és hangfelvételek készítését a Zuschlag-per keddi tárgyalásán. A bíróság rendelkezése szerint csak azok az újságírók maradhattak a teremben, akik jegyzeteket készítenek
Találatok: [20]  Oldalak:   1 2   >  >>

Akták

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy

Az ügyészség először 2005-ben indított vizsgálatot különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt, 2007-ben pedig már Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő,...
Kaszinóváros - Sukoró

Kaszinóváros - Sukoró

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai,...
Belépés
Regisztráció
Támogatás
Cikk beküldése
Hírlevél
Blog
Média
 
 
Tasz Transparency International CEE Trust OSI