Támogasd a K-Monitort! K-Monitor a Facebookon
K-Monitor
Ft
Az elmúlt évek becsült kárösszege.
Korrupció, Közpénz, Közbeszerzés, Kartell
Címkék
Akták:
Zuschlag-ügy [X]
Kulcsszavak:
juttatás [X]
75.000.000 Ft

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy

Az ügyészség először 2005-ben indított vizsgálatot különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt, 2007-ben pedig már Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Mozgalma elnökhelyettese és 15 társa ellen folyt a nyomozás különösen nagy kárt okozó csalás miatt.

A vád szerint Zuschlag János vezetésével társai, Lados István, Katus Ferenc, Őri András, Krausz Csaba, Marsovszky Balázs, Kullai Tamás és Prácser László, tényleges tevékenységet nem folytató egyesületeken keresztül olyan állami támogatásokban részesültek, melyekn ek az elszámolásait rendszerint meghamis ították. A 2000-től 2006-ig elkövetett bűncselekményekkel okozott 75 millió forintos kár nagy részét a vádlottak a nyomozati szakban megtérítették.  Az üggyel kilenc fiktív civilszervezetet és mintegy 72 pályázatot hoztak összefüggésbe, az ügyészség tizenhat fő ellen emelt vádat. A vádhatóság szerint az elsőtől nyolcadik rendű vádlottak esetében a bűnszervezet törvényi tényállása bizonyított, bár a vádlottak anyagi haszonszerzését nem sikerült bizonyítani, mert a haszon egyéb szervezetekhez jutott.


Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas


A per 2008 ősze óta zajlik, és várhatóan 2010. március 31-én születik elsőfokú ítélet. Az eljárás során több mint kétszáz tanút idéztek meg, többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Arató Gergelyt, az MSZP országgyűlési képviselőjét, a Oktatási és Kulturális Minisztérium volt államtitkárát is. Az ügyben kihallgatták Baráth Etelét és Csiha Juditot is. Az MSZP-s országgyűlési képviselők saját kampányukra kaptak 500-500 ezer forintot, amit a Táncsics Alapítványon keresztül szintén fiktív civil szervezeteken keresztül kaptak meg. Szintén kihallgatták Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi államtitkárát, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának korábbi elnökét, valamint Deutsch Tamást, a FIDESZ képviselőjét, korábbi sportminisztert.

Találatok: [16]  Oldalak:   1 2   >  >>

Marsovszky ügyvédje a bűnszervezet vádját igyekezett cáfolni

A Zuschlag-per másodfokú tárgyalásán perbeszédében Marsovszky Balázs védője igyekezett cáfolni az üzletszerű elkövetés és a bűnszervezet vádját.

Gazdasági büntetőügyek kampányidőszakban

Igazodni látszik a rendőrség a választási győzelem előtt álló Fidesz elszámoltatási elvárásaihoz – akár így is értékelhető az a kampánykezdet óta tapasztalható szokatlan ügybuzgalom, amellyel a valóban kedélyborzoló gazdasági bűnügyek tucatjaiban járnak el a nyomozók.

Családtagoknak is utalt pályázati pénzt Zuschlag

Egyes vádlottaknak és családtag­jaiknak is jutott a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatokon elnyert pénzeiből – állította a volt szocialista politikus és társai büntetőperében szerdán idézett tanú, akit Zuschlag a vádbeli egyesületek könyvelésének rendbetételére alkalmazott.

Visszafizettetik a tiszteletdíjat?

Elképzelhető, hogy mégis vissza kell fizetnie Zuschlag Jánosnak és Katus Ferencnek azt a tiszteletdíjat, amit a megyei önkormányzattól vettek fel, miközben már előzetesben ültek.

Zuschlag és a földön kívüli jelenségek

Zsebből negyvenezer forintot fizetett a munkáját segítő személynek Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselőként.

Zuschlag-per: pályázati pénzek a pártkasszában

Az MSZP kiskunhalasi szervezetének működtetésére is jutott az ifjú szocialistákhoz köthető civilszervezetek és egyesületek számlájára érkezett pályázati támogatásokból – ismerte el Zuschlag János, az MSZP volt politikusa a nevéhez köthető büntetőper szerdai tárgyalásán.

Zuschlag-per: szocialista cáfolatdömping

A Zuschlag-perben részletes beismerő vallomást tett Lados István állításait rendre tagadják azok a szocialista politikusok, akiket a másodrendű vádlott úgy említett, mint akiknek információik lehettek a pályázati pénzek szervezett elcsalásáról.

Gyurcsány régi trágárságai a Zuschlag-ügy tárgyalásán

Az őszödi beszéd elhangzása óta trágárságairól elhíresült Gyurcsány Ferenc már sportminiszter korában sem válogatott a kifejezésekben – derült ki a Zuschlag János volt szocialista politikus nevével fémjelzett büntetőper tegnapi fordulóján.

Zuschlag havi 95 ezer forint tiszteletdíjat kap a megyei önkormányzattól

Ennek oka, hogy a bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolt szocialista politikus nem mondott le sem a kiskunhalasi önkormányzati, sem a megyegyűlési mandátumáról.

Zuschlag: a hűvösön is jár a járandóság - A 35 milliója meg eltűnt?

Havonta 95 ezer forint tiszteletdíjat kap a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól Zuschlag János, aki börtönben ül, mert bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják.
Találatok: [16]  Oldalak:   1 2   >  >>

Akták

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy

Az ügyészség először 2005-ben indított vizsgálatot különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt, 2007-ben pedig már Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő,...
BKV-ügyek

BKV-ügyek

A „BKV-ügy” a 2009 nyarán kirobbant, a BKV túlzott végkielégítési, valamint a korábbi, a cég számára állítólagosan aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botránysorozat, mely...
Belépés
Regisztráció
Támogatás
Cikk beküldése
Hírlevél
Blog
Média
 
 
Tasz Transparency International CEE Trust OSI