Támogasd a K-Monitort! K-Monitor a Facebookon
K-Monitor
Ft
Az elmúlt évek becsült kárösszege.
Korrupció, Közpénz, Közbeszerzés, Kartell
Címkék
Akták:
Zuschlag-ügy [X]
Lapok:
Világgazdaság [X]
75.000.000 Ft

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy

Az ügyészség először 2005-ben indított vizsgálatot különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt, 2007-ben pedig már Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Mozgalma elnökhelyettese és 15 társa ellen folyt a nyomozás különösen nagy kárt okozó csalás miatt.

A vád szerint Zuschlag János vezetésével társai, Lados István, Katus Ferenc, Őri András, Krausz Csaba, Marsovszky Balázs, Kullai Tamás és Prácser László, tényleges tevékenységet nem folytató egyesületeken keresztül olyan állami támogatásokban részesültek, melyekn ek az elszámolásait rendszerint meghamis ították. A 2000-től 2006-ig elkövetett bűncselekményekkel okozott 75 millió forintos kár nagy részét a vádlottak a nyomozati szakban megtérítették.  Az üggyel kilenc fiktív civilszervezetet és mintegy 72 pályázatot hoztak összefüggésbe, az ügyészség tizenhat fő ellen emelt vádat. A vádhatóság szerint az elsőtől nyolcadik rendű vádlottak esetében a bűnszervezet törvényi tényállása bizonyított, bár a vádlottak anyagi haszonszerzését nem sikerült bizonyítani, mert a haszon egyéb szervezetekhez jutott.


Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas


A per 2008 ősze óta zajlik, és várhatóan 2010. március 31-én születik elsőfokú ítélet. Az eljárás során több mint kétszáz tanút idéztek meg, többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Arató Gergelyt, az MSZP országgyűlési képviselőjét, a Oktatási és Kulturális Minisztérium volt államtitkárát is. Az ügyben kihallgatták Baráth Etelét és Csiha Juditot is. Az MSZP-s országgyűlési képviselők saját kampányukra kaptak 500-500 ezer forintot, amit a Táncsics Alapítványon keresztül szintén fiktív civil szervezeteken keresztül kaptak meg. Szintén kihallgatták Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi államtitkárát, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának korábbi elnökét, valamint Deutsch Tamást, a FIDESZ képviselőjét, korábbi sportminisztert.

Találatok: [7]  Oldalak:   1

Zuschlag per: szó nincs elfogultságról - Nehéz összefoglalni az indokokat

Elfogultságot jelentett be az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba védője a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ellen, mivel a testület nem akceptálta azon indítványait, amelyeket az eljárás során tett.

Egy vidám Zuschlag-tárgyalás - A jókedv a tetőfokára hágott

A jókedv akkor hágott tetőfokára, amikor az egyik vádlott, a romániai születésű Győrfi Ludovic a bírónak azt bizonygatta, hogy ő nem bújtatta a menekülésben lévő Ladost. Hanem a személyi titkár levegőváltozás érdekében tartózkodott fél évig Erdélyben.

Az Ifjúsági Demokrata Fórum elhatárolódik a Zuschlag-per vádlottjától

Az Ifjúsági Demokrata Fórum Prácser Lászlónak, a Zuschlag-per kilencedik rendű vádlottjának vallomására reagálva közleményt adott ki, melyben elhatárolódik volt tagjának nyilatkozatától.

Zuschlag-ügy: egy halottra kenték volna a fiktív egyesületek létrehozását

Egy 2004-ben elhunyt kiskunhalasi vállalkozóra, Kisbaranyi Lászlóra akarták kenni a fiktív egyesületek létrehozásának ötletét, a pályázatok elkészítését és a könyvelést is Zuschlagék.

Zuschlag-ügy: Lendvaiék azt hitték valami pici számlaügy

"Nagy hiba volt, hogy nem hívtam fel Zushlag Jánost 2005 novemberében, amikor megtudtam, hogy az ügyészség nyomoz az uniós pénzek ügyében" - mondta Lendvai Ildikó.

Öt ügyész faggatta Gyurcsányt - másokat is telefonon kerestek meg

Kedden napközben Szabó Ferenc főügyész-helyettes még sajtótalálgatásnak nevezte azt a tanúkénti meghallgatásra beidézendő politikusok neveit tartalmazó névsort, mely megjelent a Zuschlag-ügyben.
Találatok: [7]  Oldalak:   1

Akták

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy

Az ügyészség először 2005-ben indított vizsgálatot különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt, 2007-ben pedig már Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő,...
Belépés
Regisztráció
Támogatás
Cikk beküldése
Hírlevél
Blog
Média
 
 
Tasz Transparency International CEE Trust OSI