language
A cikk megjelenésének eredeti URL-jén nem érhető el. Legjobb igyekezetünk szerint kerestük máshol is az interneten, de nem találtuk. Ismersz egy linket? Küldd el nekünk!

Támogasd a K-Monitor Sajtóadatbázis fenntartását, hogy a korrupciós, közpénzes cikkek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Orbánék szállítottak betonteknőt a Váli völgyi vízelvezetéshez


Nemcsak a földek értékét növelte, hanem az Orbán-család egyik bányavállalkozásának bevételét is szaporította az Alcsút, Felcsút és négy másik Váli völgyi település felszíni vízelvezetésére odaítélt címzett céltámogatás - értesült lapunk. Hogy milyen értékben szállítottak betontelemeket a vízárkokba Gántról, azt egyelőre nem tudni, csupán a szállítás tényét erősítette meg a kivitelező Viadom Rt. egyik vezetője a Népszavának.


A Fidesz elnök édesapjának többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. 2002-ben állt rá a betonelemek gyártására a gánti bányában. A parlament az Orbán-kormány előterjesztésére úgy szavazta meg a 2,7 milliárd forintos támogatást, hogy a jogi szabályozást is megváltoztatták annak érdekében, hogy ne az új választás után összeülő, hanem még a távozó - polgári többségű - parlament dönthessen a példátlan értékű címzett céltámogatás összegéről. A települések a pályázatot csak később nyújtották be. A kabinet ugyanakkor 38, a belvízveszély elhárítását célzó önkormányzati pályázat elutasítását javasolta az Országgyűlésnek. A pályázatok benyújtói között olyan települések is voltak, ahol az árvíz miatt több száz épület veszett oda abban az évben.

Az ügy további érdekessége, hogy az új kormány idején finanszírozott beruházást 40 nappal azután szavazta meg a fideszes többségű parlament, hogy Felcsúton Orbánék 54 hektáros földbirtokot szereztek - 6 millió forintért. Az önkormányzatok a parlamenti döntéssel egyidőben 10 millió forintért vehettek meg 3 hektár földet a felcsúti záportározó számára ugyanattól az eladótól.

Az Orbán család állami forrásból történt gazdagodását vizsgáló bizottság részjelentése szerint mára 34 millió 300 ezer forintra becsülhető az 54 hektáros birtok, amelynek értékét a beruházás jelentősen megnövelte.