language
A cikk megjelenésének [eredeti URL-jén]() nem érhető el. Legjobb igyekezetünk szerint kerestük máshol is az interneten, de nem találtuk. Ismersz egy linket? Küldd el nekünk!

Támogasd a K-Monitor Sajtóadatbázis fenntartását, hogy a korrupciós, közpénzes cikkek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Vagyonnyilatkozatok hajnala - előzetes adatok

Miután tegnap éjjel az Országgyűlés Hivatala nyilvánosságra hozta honlapján az országgyűlési képviselők 2014-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozatait, hajnalban a K-Monitor csapata több mint harminc segítő részvételével feldolgozta az egységes szempontokat nélkülöző, szkennelt formában közzétett, így nem kereshető dokumentumokat.

A közösségi összefogás fontos célja volt az is, hogy felhívjuk a figyelmet, egy demokratikus társadalomban a népképviseleti szervek tagjainak jövedelmi, vagyoni, gazdasági helyzetének megismerhetősége az átláthatóság és a számonkérhetőség legalapvetőbb feltétele. Annak biztosítása pedig, hogy ezek a dokumentumok ténylegesen hozzáférhetőek és megismerhetőek legyenek, elsősorban egyébként az állam feladata.

 

Az Vagyonyilatkozatok Hajnalát este 10 órakor bemelegítésképpen a 2014-es vagyonnyilatkozatok feldolgozásával kezdtük meg, majd a friss dokumentumok elérhetővé válása után az országgyűlési képviselők által december 31-ig megtett nyilatkozatokkal folytattuk. A K-Monitor irodájában körülbelül harminc, online pedig nyolc lelkes segítő dolgozott együtt a többségében kézzel írt nyilatkozatok digitalizálásban. Az adatok bevitelével a legkitartóbbak reggel fél hat körül végeztek. Jelenleg még hátra van az elkészített adatsorok ellenőrzése, és strukturálása, sok képviselő ugyanis nem csak csúnyán, de össze-vissza töltötte ki a formanyomtatványt: eltévesztettek sorokat, nem használtak mértékegységeket, vagy megfelelő pénznemeket. Most megosztjuk veletek a nyers, ellenőrizetlen táblát, majd miután végeztünk az adattisztítással, hozzáférhetővé tesszük a 197 országgyűlési képviselő vagyonyilatkozatának ellenőrzött és szerkesztett tartalmát is.

 

A K-Monitor Közhasznú Egyesület régóta küzd azért, hogy a közhatalmat gyakorlók, különösképpen a képviseleti intézmények tagjainak vagyoni helyzete átlátható legyen. Küldtünk már levelet az országgyűlési képviselőknek és számtalanszor írtunk blogunkon, hogy felhívjuk a figyelmet, a jelenlegi vagyonnyilatkozat-tételi rendszer ténylegesen nem alkalmas a képviselők vagyonosodásának megismerésére. A közelmúlt botrányai pedig sajnos már sokadszorra mutattak rá a probléma megoldatlanságára.

 

Örömünkre szolgál ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben több parlamenti párt képviselői kifejezték szándékukat, hogy törvényjavaslatok benyújtásával, illetve belső szervezeti szabályaik módosításával hozzájáruljanak a vagyonnyilatkozatok átláthatóbb módon történő nyilvánosságra hozatalához.

 

A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy sor kerüljön megfelelő jogszabálymódosításra is. Ezért is készítettük el az atlatszo.hu-val és a TI Magyarországgal a vagyonnyilakozati 12 pontunkat, amelynek célja a valódi nyilvánosság, a valódi tartalom, a valódi ellenőrzés és a valódi bűntetés kieszközölése.