language

Állami erdészetek szétlopása

Állami erdészetek szétlopása

A magyar állam tulajdonában körülbelül mintegy 1 millió hektárnyi erdő van, ezeket - megyénként - 22 állami cég kezeli. Az erdőgazdaságok nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű részeken, az összes állami erdőn, vagyis ország erdőinek felén működnek, ami Magyarország területének mintegy 10 százaléka. Amikor a KEHI megvizsgált 2010 és 2013 közötti  időszakra vonatkozóan az erdőgazdaságok működését, nagymértékű pazarlást és rossz gazdálkodást állapított meg a 22 állami tulajdonú gazdaságnál. 

 

A társaságok gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte. Kiemelkedően magas állami agrártámogatásban részesültek a cégek, amelyek valójában nem végeztek munkát, minden tevékenységet alvállalkozóknak szerveztek ki, ezek a külső cégek pedig a piaci árnál magasabban végezék a munkát. A gazdaságtalan működés ellenére a cégvezetők magas jutalmakban részesültek: volt, ahol a bevételek 48 százalékát elvitték a vállalatvezetési költségek. 2016 tavaszán a Népszabadság kikérte az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól a vezetők fizetési ada­tait, melyből kiderült, hét állami erdőtársaság vezetője kétszer annyit keres, mint a miniszterelnök, a cégvezérek többségénél átlépik a miniszterelnök által 2010-ben meghatározott kétmilliós fizetési plafont.

 

 A társaságok nem határolták el a saját vagyonukat a kezelt vagyonuktól, a nyilvántartások egyáltalán nem a valós állapotokat tükrözték. Nem volt biztosítva sem az átláthatóság, sem az elszámoltathatóság annak ellenére, hogy ezekre a cégekre kiemelt jelentőségű és hatalmas állami vagyon volt bízva. Az elmúlt közel 20 évben semmiféle átfogó vizsgálatot nem indítottak annak kiderítésére, hogy jól gazdálkodnak-e az ezzel megbízott társaságok egészen az említett időszakig. A Kehi-vizsgálatot követte egy nyilvános Állami Számvevőszéki jelentés is, amely szintén az átvilágított gazdaságok mindegyikénél sorozatos, rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel. A kár több száz millió forint, a KEHI  lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést 2016. augusztusában.