Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Izsáki vadászház magáncélra

Izsáki vadászház magáncélra

Az izsáki vadászpanziót a helyi fideszes polgármester cége, a Mondok Kft. építette EU-s pályázati pénzből. Mondok József cége 2014-ben indult a Darányi Ignác Terv pályázaton, és 35 millió forintot nyert, mint később kiderült, a bírálóbizottság tagjaként. Noha nyilvántartásba került a ház, mégsem üzemelt rendeltetésszerűen, mint szálláshely: egyedüli használói a polgármester és közeli ismerősei voltak. Az izsáki lakók nem is tudnak a vendégház működéséről. Januárban, az ügy nyilvánosságra kerülését követően a Miniszterelnökség vizsgálatot indított  az ügyben.

 

Az Index megtalálta Mondok másik, szintén uniós forrásból épített vendégházát egy másik faluban, Karádon az ottani mezőgazdasági cége, az Agro-Wild Kft. irodája mellett. A másik vadászháznál a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az utolsó kifizetési kérelem megküldésekor végzett helyszíni ellenőrzést, "ahol az egyes elszámolni kívánt tételek kapcsán talált eltéréseket. Ezeket az ügyféllel szemben akkor érvényesítették, így a támogatási kérelemben szereplő 49,5 millió forint helyett végül 40, 8 millió forint került kifizetésre." Azonban „Egyéb, a működésre vonatkozó szabálytalanságot ott, akkor nem találtak.” Néhány hónappal később, 2017. júniusában a Miniszterelnökség vizsgálata megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket átutalással vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas
▶︎ Legyél pártolói tagunk: patreon.com/kmonitor

 

2017. novemberében jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt három férfi ellen a „vadászház-ügyben”.

 
 

(A kép forrása: Generál Centrál Kft.)