Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Kopaszi-gát

Kopaszi-gát

A szocialista vezetésű XI. kerületi önkormányzat – 1%-os tulajdoni részesedést megtartva –kö­­­zel másfélmilliárd forintért adta el 2006-ban a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl fej­lesz­té­sére alapított Öböl XI. Kft.-ben lévő üzletrészét, mégpedig az MSZP-közeli nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás cégének.

A ellenzéki fideszes képviselők szerint az önkormányzat a reálisnál jóval alacsonyabb áron adott túl tulajdonán, hiszen tudható volt, hogy az öböl közművesítésével és az új szabályozási terv­vel a területen lévő ingatlanegyüttes jelentősen felértékelődik. Molnár Gyula (MSZP) pol­gár­mestert ezért javaslatának visszavonására szólították fel, de az újbudai képviselőtestület MSZP-SZDSZ-MDF-többség mellett jóváhagyta az előterjesztést.

Schneller Domonkos (Fidesz) ezt követően szabálytalan adóelengedésre hivatkozva hűtlen ke­ze­lés és hivatali visszaélés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, majd a BRFK a Fő­vá­ro­si Főügyészség döntése alapján 2007 szeptemberében el is indította a nyomozást.

A szövevényes hátterű ügy folytatásaként közben kiderült, hogy az Öböl XI. Kft. tu­laj­do­ná­nak 75%-át egy portugál befektetői csoport szerezte meg; a kerületi vizsgálóbizottság je­len­té­sé­ből pedig világossá vált az is, hogy a beruházási tervek a Budafoki és a Dombóvári utat is érin­tik.

A területre szórakozónegyed és üdülőpark kiépítését tervezték vízi vidámparkkal, szál­lodákkal, jachtkikötővel és gyaloghíddal. A munkálatok megkezdését 2009 tavaszára ígér­ték.

Kárösszeg: 200 000 000 Ft (forrás: NOL)

2015 végén aztán a Fidesz-közeli Garancsi István megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t így a 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterület ezzel ismét "hazai tulajdonba" került. A Videoton labdarúgócsapat tulajdonosaként ismert Garancsiék ígérete szerint a terület parki egységeit változatlan feltételekkel üzemeltetik, az eddig használaton kívüli részeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik. A Válasz.hu értesülése szerint Garancsi legújabb üzletét az állami tulajdonú Eximbank finanszírozza, mintegy 16,5 milliárd forintot kaptak a külügyi tárca által felügyelt pénzintézettől.