Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language
1.715.000.000 Ft

MVM-ügyek 2005-2008

MVM-ügyek 2005-2008

Kocsis Istvánt két ügylet miatt különösen jelentős, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. Kocsis István mellett Molnár László volt vezérigazgató-helyettest és Varga-Sabján Lászlót, az MVM egyik leányvállalata, a Horvátországban bejegyzett Niker doo. igazgatóját is gyanúsítottként hallgatták meg.

Szász András, Kocsis István tanácsadója érdekeltségébe tartozott a Cipruson bejegyzett Aqiffex ltd., illetve a spanyol Puerto 2006 s.r.l.. A két cég fiktív megbízási szerződései a gyanú szerint 1 milliárd 615 millió forint kárt okoztak az MVM-nek. Ezen felül mintegy százmillió forint veszteséget okozott az is, amikor az MVM a szintén Szász András érdekeltségébe tartozó, brit Jadran Investments ltd.-től vett bérbe 25 évre egy horvátországi szállodát.

A volt MVM-vezér azzal védekezett, hogy az offshore-ügyleteknek nem a közpénzek kiszivattyúzása volt a célja, hanem egy hosszabb távú balkáni regionális terjeszkedési stratégia megvalósítása, és arra hivatkozott, hogy az üzletszerzés során felmerülő „alkotmányossági költségeket” az „offshore konstrukció nyilván jobban kezeli”.

Az üzletek meghiúsulásért és a terjeszkedési stratégia lefújásáért Kocsis Gyurcsány Ferencet tette felelőssé. A volt MVM-vezér azonban innentől már nem élvezhette tovább a „nagy túlélő” szerepét: a baloldi és jobboldali politikai elittel egyaránt legendásan jó kapcsolatot ápoló menedzsert a gyanúsítás hírére a BKV éléről is leváltották.

2018-ban az ügyészség felmentette a vádak alól Kocsis Istvánt.

https://index.hu/gazdasag/2018/03/08/felmentettek_elso_fokon_kocsis_istvant/