language

Új városközpont

Új városközpont

Zeppelin-hotelként illetve "Új városközpontként" vált ismertté az a beruházási terv, amelynek során szállodát, boltokat, mélygarázst és irodákat hoznának létre a Belváros főutcájában. A Csipak Péter érdekeltségébe tartozó Immobilia Real Estate Development Kft. és az V. kerület önkormányzata között létrejött szerződés alapján öt házat bontanának le. Ezek közül három épület helyi védettségét nyáron szüntette meg a Fővárosi Közgyűlés, annak ellenére, hogy azt a főváros települési érdekeltségi ügyosztálya és a főpolgármester is ellenezte.

Számos bírálat érte az önkormányzatot az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS, nemzetközi és a hazai építészek, valamint több civil szervezet részéről. A KÖH újonnan kiadott állásfoglalására az önkormányzat nem adta ki a januárra tervezett bontási engedélyt a három építményre. Sajtóértesülések szerint Tarlós István főpolgármester építészei is a beruházás ellen léptek fel Rogán Antal V. kerületi polgármesternél. Csipak Péter elmondása szerint az önkormányzat továbbra is támogatja az Új városközpont megépülését.


A K-Monitor kérésére Belváros-Lipótváros Önkormányzata megküldte szervezetünknek az önkormányzat és az  Immobilia Real Estate Development Kft. között létrejött megállapodást.