Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

A lázadás éve - kormánykritikus civilek elleni kampány highlight_off

Kulcsszavak:

oktatás highlight_off

A lázadás éve - kormánykritikus civilek elleni kampány

A lázadás éve - kormánykritikus civilek elleni kampány

Orbán Viktor miniszterelnök 2016 végén nyilatkozatokban fenyegette meg azokat a már korábban is támadott kormánykritikus civileket, akik külföldi támogatásokból végzik a munkájukat, amellyel a kormány korrupciós ügyeit tárják fel. A 888.hu-nak adat interjújában arra utalt: 2017-ben a Kormány "fellázad" az ellen a vélt nemzetközi befolyásolási kísérlet ellen, amely mögött a magyar kormány nyilatkozataiban Soros György magyar származású amerikai üzletembert és alapítványát (Open Society Institute) sejteti, és melynek "idegen ügynökei" az említett civil szervezetek, köztük a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda.

 

Január elején a kormány nyílt kommunikációs támadást indított: Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt: "el kell takarítani" ezeket a szervezeteket, amelyre amerikai választások után létrejött republikánus többség ad lehetőséget. Később kormánypárti politikusok megerősítették azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormányvagyonnyilatkozattételre kötelezné a civil szervezetek vezetői - izraeli példára hivatkozva.

 

Áprilisban egy olyan javaslat került a Parlament elé, amely "külföldről finanszírozott szervezetként való regisztrálásra kötelezné a 7,2 millió forint feletti támogatást külföldi elnyerő alapítványokat és egyesületeket. A tervezet ellen 248 szervezet tiltakozott, és több tízezren vettek részt a Hősök terén megrendezett tüntetésen is. Állásfoglalások: TASZÁtlátszóHelsinkiK-Monitor. 2017. június 13-án a törvényt az országgyűlés Fideszes többsége elfogadta.

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas


Elutasítjuk a kormány civilellenes törvényjavaslatát! Amikor nincs lobbiszabályozás és lobbisták írnak törvényeket, elképesztő cinizmus azokon a civileken számonkérni az átláthatóságot, akik ez ellen egyébként rendszeresen felszólalnak. A megbélyegzésen és a kritikus vélemények hiteltelenítésén túl a törvény orosz mintára alapot teremthet a civilekkel való későbbi leszámolásra, és a velük szembeni, állami és nem-állami erőszakra. Kérünk mindenkit, hogy minden lehetséges fórumon tegyen a törvény elfogadása ellen!

 

Tudnivalók civil szervezetek számára a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről (TASZ)

 

 

A miniszterelnök Norvég Alapból finanszírozott szervezetek ellen indított, konkrét visszélések feltárása nélkül zárult támadásáról itt gyűjtjük a cikkeket.


Találatok: [6]  Oldalak:   1

Kövér László átsiklott a lex CEU visszavonásáról szóló törvény felett

Április 13-án szocialista képviselők benyújtottak a parlamentnek egy törvényjavaslatot, „a Lex CEU eltörléséért” címmel. Arról szól, hogy vonja vissza a parlament azt a törvényt, ami teljesíthetetlen feltételekhez köti a CEU működését.

Áder János aláírta a CEU-ellenes törvényt

A köztársasági elnök választhatott, hogy a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, amit a Fidesz hatalmas nemzetközi tiltakozás ellenére vert át gyorsan a Parlamenten: aláírja, visszaküldi a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra. Áder János döntött, és a hivatalos határidő szerinti utolsó napon, hétfőn aláírta a törvényt.

Gulyás Gergely szerint a felsőoktatás érdekét szolgálja a CEU-törvény

A felsőoktatási törvény egységes követelményeket érvényesít, és úgy gondoljuk, hogy ezek az egységes követelmények pedig a felsőoktatás érdekeit szolgálják - ezt válaszolta a 444-nek Gulyás Gergely, amikor arról kérdeztük, kinek az érdekeit szolgálja a felsőoktatási törvény tegnap elfogadott módosítása, ami ellen itthon is külföldön tízezrek tiltakoznak, mert ellehetetleníti a CEU működését Magyarországon.

A Fidesz megszavazta a CEU kinyírására alkalmas törvényt

A kedd délelőtt lezavart vita után kora délután már el is fogadta a magyar parlament fideszes-kdnps többsége azt a törvényjavaslatot, ami alapján ellehetetlenülhet Magyarország legjobb egyetemének, a CEU-nak a további budapesti működése.

Engedélyhez köti a kormány a külföldi egyetemek itthoni működését

Kedd éjjel újabb törvényjavaslat jelent meg a parlament honlapján, ez most a felsőoktatási törvény módosítása, és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adta be. Azon belül is „a harmadik országok Magyarországon működő felsőoktatási intézményei, azok képzései, illetve oktatói” ügyei szorulnak pontosításra, fogalmaz a törvényjavaslat indoklása. A javaslat legfontosabb szakasza gyakorlatilag a magyar kormány engedélyéhez kötné az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését.

Az első csapás a civilekre: ki ad 1 százalékot, ha a NAV tölti ki az adóbevallást?

Nem „a Soros-birodalom álciviljei”, hanem iskolai, kórházi alapítványok és kevésbé ismert, helyben fontos civil szervezetek bukhatnak sokat az adóbevallás új formáján. Az eddiginél jóval könnyebb lesz elfeledkezni az 1 százalékok felajánlásáról.
Találatok: [6]  Oldalak:   1