language

Akták:

A söjtöri ebéd highlight_off

A söjtöri ebéd

A söjtöri ebéd néven elhíresült botrány 2003. október 18-án zajlott le a Medgyessy-kormány által egy Zala megyei faluban, Söjtörön, ahol Deák Ferenc születésének 200 éves évfordulója alkalmából tartottak kihelyezett kormányülést.  Ezen a kormányülésen egy hétfogásos ebédet szolgáltak fel. A Blikk derítette ki, hogy az ételeket a budai Mágnáskert étteremből rendelték 2,4 millió forintért. A menüben volt mandulával töltött angolna, pácolt fogasfilé és fokhagymás parajjal tekert harcsa, erdei gombaleves kakukkfüves vadhúsgombóccal, amit házias borjúsült követett pirított borjúmájjal, majd desszertnek pedig Rigó Jancsi, gesztenyekupola és diós holdacska. Az is kiderült, hogy az egész kormányülés került 2,4 millióba, ebből az ebéd 734 ezer forint volt, amit nagyjából száz ember fogyasztott el. A kirobbant sajtóbotrány hatására a kormány bocsánatot kért. Kovács László akkori külügyminiszter és MSZP-elnök azt mondta, hogy „szégyelli magát a kormány”, valamint hogy „két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel (...) nagyon megfelelt volna”.  Végül az ebédet szervező Miniszterelnöki Hivatal két dolgozója írásbeli figyelmeztetésben részesült „a versenyeztetési feltétel kialakításában elkövetett hibák miatt”. 

Támogass minket rendszeres adományoddal,

hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [6]  Oldalak:   1

A magyar politika legfontosabb ebédje

15 évvel ezelőtt a Medgyessy-kabinet egy budai étteremből vitetett ebédet a söjtöri kihelyezett kormányülésre. A kormány belső vizsgálattal, bocsánatkéréssel és virslievéssel reagált, a Fidesz pedig hónapokig napirenden tartotta a témát, és elkezdték a luxusbaloldalozást építeni. Mai szemmel hihetetlennek tűnik, de a szocialista kormányebéd összesen 734 ezer forintba került, miközben az első Orbán-kormány egyik kihelyezett ülése a söjtöri rendezvény duplájába.

A múlt köde

Söjtör 2003 októberéig arról volt nevezetes, hogy ott született Deák Ferenc, azóta meg arról, hogy ott ebédelt a Medgyessy-kormány. Mandulával töltött angolnát, pácolt fogasfilét, fokhagymás, parajjal tekert harcsalevest, magyaros erdeigomba-levest (benne kakukkfüves vadhúsgombóccal), házias borjúsültet (körülötte pirított borjúmájjal és sonkás tört burgonyával), Rigó Jancsit, gesztenyekupolát és tokajis mazsolával töltött diós holdacskát. Ennyi emésztenivalót adott a haza bölcse kétszázadik születésnapján a kormánynak és vendégeinek. Akik mindenesetre könnyebben emésztettek, mint az adófizetők.

Söjtöri rablóhús – A Medgyessy-kormány esete az MNB leánybankját kifosztó üzletemberrel

Megbánta a kormány a söjtöri lakomát

A külügyminiszter és a MeH közigazgatási államtitkára is sajnálkozását fejezte ki a söjtöri kormányrendezvényen tartott díszebéd miatt, ahova egy rózsadombi étteremből hozatták az ételt. Kovács László szerint a kormány szégyelli magát, mert egy pár virsli is elég lett volna a többfogásos ebéd helyett. A MeH közigazgatási államtitkára közölte: levonják a személyi konzekvenciákat.
Találatok: [6]  Oldalak:   1