language

Személyek:

Adnan Polat highlight_off

Adnan Polat

Adnan Polat (1953-) török üzletember, aki a magyar állammal és a miniszterelnök családjával is üzletel és rendszeresen felbukkan Orbánnal futballstadionokban. Az Átlátszó bemutatója szerint Polat a kelet-anatóliai Erzurumban született. A sajtónak adott interjúiban azt mesélte fiatal éveiről, hogy négy-öt évesen került Isztambulba, és a középiskola végéig építkezéseken dolgozott. Egyetemi diplomáját az USA-ban, a Long Island University-n szerezte 1976-ban. Ezt követően 1981-ben beállt a családi vállalkozásba, a Polat Holdingba, és fokozatosan átvette a cégbirodalom irányítását. 2002-ben a török Kerámia Szövetség elnökévé választották, 2003-tól az Ege Seramikban is elnökként dolgozott öt éven át. Az üzleti élet mellett szerencsét próbált a politikában is: 1999-ben indult az isztambuli főpolgármesteri posztért, de nem őt választották meg. Orbánnal először 2005-ben, az Isztambulban megrendezett Bajnokok Ligája-döntő előtt találkozott.
 
Adnan Polat 2013-ban a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal látogatott hazánkba, hogy Orbán Viktorral magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyaljanak. A találkozó igencsak eredményesnek bizonyult, hiszen Adnan Polat vállalkozása, az ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. üzemelteti 2015 áprilisa óta a törökországi magyar nemzeti kereskedőházakat, amiért több mint egymilliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól. Sőt, Polat lett az elnöke a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága török–magyar tagozatának is. Az üzletember egyik irodaházában, a Polat Ofisban kapott helyet az Isztambuli Magyar Intézet, az Isztambuli Magyar Főkonzulátus, az Eximbank isztambuli képviselete, és a Magyar–Török Kereskedőház is.
 
A külgazdasági kapcsolatok mellett Adnan Polat 2015-ben a magyar ingatlanpiacon is megjelent. A milliárdos cége az AMX Investments a tulajdonosa annak a HBRE International Investments-nek, amely 2015 augusztusában megszerezte az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t. Ezzel egyidőben jött létre a Tiborcz Istvánhoz köthető  BDPST Zrt., amely a HBRE-vel közösen átvette a Polat emberének egy másik vállalkozását, az AMX Nador House Hungary Kft.-t, és amely 50 százalékos tulajdonos lett az AMX HS-ben is. Az AMX Nador House nagyon jó üzletet csinált, mert az övé lett a József nádor téri Postabank-székház. Az ingatlanon hamarosan túladtak, az a jordán milliárdos Ghaith Pharaon ügyintézőjéhez, Ammar Abu Namous által jegyzett céghez került, és átnevezték  Pharaon-Kappának.
 
Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [74]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8   >  >>

Sajátos módszerekkel söpri ki a kormány a naperőműpiacról a neki nem tetsző külföldieket

A szuverenitás jegyében a kormány immár állami elővásárlási joggal is korlátozza a hazai naperőművek eladását, de az extraprofitadó is riasztja a külföldi befektetőket. Így a napelemparkok csak a kivételezettek számára csábító beruházások, mindenki más legfeljebb hőgutát kaphat a jelenlegi megtérülési számok láttán.

591,3 milliárd: Megint Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

A Forbes éves listáján Csányi Sándor visszacsúszott a dobogó második fokára. Tiborcz István pedig idén már befért a top 50-be, rögtön a mezőny közepén foglalt helyet.

Kétes múltú vállalkozásokat is beengednek a NER-közeli ingatlanberuházók zárt körű elitklubjába

Szimpatikus cél, hogy kedvezményes áfakulcsú lakások épüljenek a településeken belüli elhagyott-elhanyagolt üzemek romjain, csakhogy nálunk ez is a kiválasztottak biznisze lett. Ráadásul a beruházók önkényesen alakíthatják át a városképet.

Bővíti napenergiás érdekeltségeit Magyarországon az Orbán-közeli török milliárdos

Adnan Polat korábban eladta egyik hasonló területen működő érdekeltségét, de most létrehozott újakat.

Megszórják az országot új hotelekkel, a NER is vadul építkezik és vásárol

Közel kétezer új szállodai szoba kerül a budapesti és vidéki piacra a következő két-három évben, részben a NER-hez tartozó cégek beruházásaiban. Új szállodamárkákat is hoznak a nagy nemzetközi láncok Magyarországra, közben magyar befektetők kilóra veszik a mediterrán hoteleket.

A honvédelmi miniszter úgy csinál, mintha a Gidrán-gyárhoz nem lenne köze az államnak

Augusztus végi cikkünk nyomán Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdezte meg Szalay-Bobrovniczky Kristóftól, hogy mi a helyzet a kaposvári Gidrán-gyárral, amiről megírtuk, hogy látszólag nem működik. Vadai rákérdezett arra is, hogy miért tűntek el a török járművek a honvédségi beszerzésükben közreműködő HT Division Zrt. honlapjáról, és egyáltalán miért titkosította a kormány 30 évre a Gidrán-projektet. A honvédelmi miniszter azonban nem mondott se igent, se nemet arra, hogy meghiúsult-e a beruházás, és a többi kérdésre sem adott választ. Csupán annyit közölt, hogy az Orbán- és Erdogan-közeli oligarchák tulajdonában lévő közvetítőcég „az államtól függetlenül hozza meg döntéseit” – mintha a kormánynak semmi köze nem lenne a közpénzből vett Gidránokhoz, amiket korábban fontos honvédségi fejlesztésként reklámoztak.

Szépen kaszált a török harckocsiimportból Szíjj László

Működésének ötödik évében gyümölcsözőre fordult a Mészáros Lőrinc mellett felnőtt másik milliárdos, Szíjj László hadiipari befektetése.

Rozsdaövezetekből is aranyat csinálhatnak az Orbán-családhoz közeli üzletemberek

Az ingatlanfejlesztések adókedvezményeket kapnak, ha területüket rozsdaövezetté nyilvánítják. Ez a kormány jogosítványa, a társadalmi vitára 8 nap van.

Svábhegyi luxustelek és 1500 milliárdos összbevétel a NER pénzgyárosánál

Szíjj László a legátláthatóbb hatalmi figura: teljesen világos, hogy túlárazott autópályatendereken szedte össze a pénzét. Számításaink szerint tavaly könyvelhette el az 1500-dik milliárdot, melyet bevételként biztosított neki a 2010 óta regnáló kormányzat – és közben ötször akkora eredményt produkált az ő Duna Aszfaltja, mint korábban Simicska Lajos Közgép Zrt.-je. A jachtjairól is ismert Szíjj most – mint a Válasz Online észrevette – feltette a pontot az i-re: megérkezett Tiborcz István exkluzív magánklubja mellé a piaristák egykori svábhegyi parkjába. A „trendivé” tarolt telekegyüttesnek éppen azt a darabját szerezte meg 2022 végén, melyet anno Andy Vajna nézett ki magának.

Orbán és Erdogan haverjai állnak a honvédség 30 évre titkosított török beszerzései mögött

Orbán Viktor 2013-as tusványosi beszédében példaértékű országként említette az illiberális demokráciának számító Törökországot. Azóta a Fidesz-kormány nem csak ideológiai téren közeledik Ankarához, de a két ország közötti kereskedelem is sokat fejlődött. Újabban a magyar haderő fejlesztésében is szerepet kapnak a törökök, és persze mindkét ország kormányközeli emberei, de a megállapodások 30 évig titkosak. Bemutatjuk, hogyan vett a magyar honvédség török harcjárműveket a jachtos Szíjj László és Adnan Polat emberének közvetítésével, és mi a helyzet a drónvásárlással.
Találatok: [74]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8   >  >>