language

Akták:

Aligai kiemelt beruházás highlight_off

Aligai kiemelt beruházás

Aligai kiemelt beruházás

A Balatonvilágos Balatonaliga településrészén található Kádár-villa a szocializmus évtizedeiben a politikai elithez tartozott, csupán a rendszerváltást követően vált bejárhatóvá a 47 hektárnyi terület. A korábbi pártüdülőt és a hozzá tartozó területeket az állam 2004-ben kezdte árulni, 2007-ben az akkor izraeli kézben lévő Pro-Mot Kft. vásárolta meg, de nem kezdett nagyberuházásba. 2018-ban az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Appeninn Nyrt. felvásárolta a Pro-Mot Kft.-t. A cégbe később kisebbségi tulajdonosként Tiborcz István is beszállt, majd 2020-ban mindketten eladták az érdekeltségüket az Appeninnből. Tiborcz Jellinek Dánielnek adta el az Appenninben lévő üzletrészét. 2022 tavaszán a Pro-Mot Kft. ismét tulajdonost cserélt, az Appennin (BLT Kft.) 75%-os tulajdonrészét a BAYER Property Zrt. – a Tiborcz-körhöz tartozó Balázs Attila érdekeltsége – vásárolta meg. Ezzel egyidejűleg a társaság kisebbségi tulajdonosa (a Szivek Norberthez, az MNV korábbi vezetőjéhez kapcsolható Lexan Aliga Kft.) is megállapodást kötött saját részesedése értékesítéséről. 

Az Aligaliget néven futó beruházás tervei alapján részben állami támogatásból kikötőt fejlesztenének és szállodát építenének a régi pártüdülő területén. A kormány 2020 nyarán a projektet 25 más balatoni projekttel együtt nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította, ezáltal megkönnyítve az ingatlanfejlesztés engedélyeztetését, mivel a cégnek így lehetősége van megkerülni a helyi építési szabályzatot és semmissé tenni az önkormányzattal korábban kötött településrendezési szerződést. A tervek alapján a partszakasz, a partra való lejutás és az addig nyilvános sétányok csak a komplexumért fizető vendégek számára lesznek elérhetőek. 2022 áprilisában a Somogy Megyei Kormányhivatal engedélyezte a Pro-Mot Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. számára, hogy a beruházást megkezdhessék. 

A tervek ellen helyi civilek tiltakoztak, az Aligai Fürdőegyesület és a Balatonvilágosi Önkormányzat pedig alkotmányjogi panaszt nyújtott be, melyet azonban az Alkotmánybíróság elutasított. Az év végi hivatali igazgatási szünetet kihasználva 2022 december 22-én vált elérhetővé a magaspartra tervezett öt társasház hivatalos terve, mely a civilek szerint komoly környezetkárosítással járna a területen. A valós véleményezésre már nem volt lehetőség, a terv megkapta az építési engedélyt, azonban az Aligai Fürdőegyesület azonnali jogvédelemért és az építkezés leállításáért bírósághoz fordult. 2023 februárjában fordulat állt be az ügyben, a Pécsi Törvényszék elrendelte a balatonaligai löszfalra tervezett 16-20 méter magas öt társasház építésének felfüggesztését. A bírósági végzés kimondta, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie. 

2023 márciusában a bíróság elrendelte a Club Aliga parkjába tervezett új kikötő épület építési munkálatainak felfüggesztését a közérdek vizsgálata miatt, majd ugyanazon a napon a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a Somogy Megyei Kormányhivatal általi, a balatonaligai magaspart tetejére tervezett társasházak építésére kiadott engedélyt is. Az ítélet azt is kimondta, hogy a Club Aliga fejlesztése nem tekinthető nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak, mivel „nem állapítható meg, hogy a beruházás szállodafejlesztésre, illetve ahhoz kapcsolódó ingatlanfejlesztés megvalósítására irányulna”. A döntés értelmében többek között a szabad parti sétányt is biztosítania kell majd a lakosság számára. 2023 március közepén a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a Club Aligába tervezett kikötőépület építési engedélyét is és új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó Somogy Megyei Kormányhivatalt. A döntés értelmében tehát a Bayer Propertynek a továbbiakban nincs érvényes építési engedélye a területen.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [56]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6   >  >>

Szabad prédává vált a Balaton-part, és ezt csak erősítené egy készülő szabályozás

Fonyódon államosítani, majd lezárni terveznek másfél kilométernyi Balaton-partot, a Club Aligában a Kádár-sziget mellé Balaton-meder is jár az új, vízpartig érő telkek tulajdonosainak. Itt a tavasz, élénkül a tó környéke: polgármesterek szólalnak fel sorra a Balaton partját szabályozó új terveket kifogásolva, miközben Fonyódon a Nők a Balatonért Egyesület készül demonstrációra, Balatonvilágoson pedig a helyi fürdőegyesület vívja harcát a Club Aliga partjáért.

Nyomozás indul a megcsonkított aligai fűzfa ügyében

Bár a rendőrség először visszadobta a feljelentést, az ügyészség utasítására mégis nyomozás indul az aligai Balaton-parton, a Kádár-szigeten lévő fűzfa megcsonkítása miatt. Közben az Aligai Fürdőegyesület kiderítette, hogy a vízügy tizenöt évre bérbe adta a szigetet egy közeli telektulajdonosnak, aki fagondozásra kapott engedélyt.

Újabb pert nyert az Aligai Fürdőegyesület, a NER-közeli cég nem használhatja az új mólókat és a kikötőépületet

Újabb pert nyert az Aligai Fürdőegyesület (AFE) a Fővárosi Kormányhivatal, illetve közvetve a Club Aligát beépíteni akaró Pro-Mot Kft. ellen. A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a kikötő használatbavételi engedélyét, és új eljárásra kötelezte a hivatalt, ami azt jelenti, hiába épültek meg az új mólók és a kikötőépület, a Pro-Mot ezeket nem használhatja. A civilek a kikötő vízjogi engedélyét is megtámadták, ebben az ügyben a jövő év elején várható ítélet.

Aligaliget igazi NER-történet: a szűk elit gazdagodik, a hatalom mindent eldönt a polgárok helyett

Balatonvilágos nem hív össze falugyűlést a kiemelt Aligaliget-projekt megvitatására, mert a polgármester szerint a lakosokat könnyű felhergelni, s az ügyek egy részében amúgy sem illetékesek.

Konzultáció helyett csonkítás Aligán, elpusztíthatták a híres parti fűzfát

Felháborította a helyieket, hogy megcsonkították a balatonaligai parton, a Kádár-szigeten álló sokat látott fűzfát. Egy szakember szerint ez a fa pusztulásához vezethet, egy másik szerint viszont túlélheti. Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő feljelentést tett az ügyben. Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) nem tudja, volt-e rá engedély, és ki rendelte meg, hogy hozzányúljanak a fához, de a szervezet alelnöke szerint az egyik új telektulajdonos érdekében történhetett a beavatkozás. Közben a helyi képviselő-testület leszavazta az egyesület kezdeményezését, hogy tartsanak konzultációt a Club Aliga tervezett fejlesztéseiről.

„Ez Aliga Trianonja” - Leszavazták, nem kérdezhetik meg a helyieket és a nyaralótulajdonosokat

Leszavazta az Aligai Fürdőegyesület (AFE) társadalmi konzultációs javaslatát hétfői, estébe nyúló ülésén a balatonvilágosi képviselő-testület. A polgármester és a rendre vele szavazó három képviselő nem járult hozzá, hogy megkérdezzék a helyieket és a nyaralótulajdonosokat a Club Aliga területén zajló építkezésekről, a várható – a partszakaszt, a táj- és településképet teljesen átrajzoló – változásokról. Az AFE Balatonakali példája alapján próbálta elérni, hogy a helyi közösség véleményt mondhasson az aligai nagyberuházásról: mint arról beszámoltunk, az északi parti település vezetése október elején kérte meg az állandó lakosokat és a nyaralókat, hogy véleményezzék a tervezett kikötőépítést, s miután a többség elutasította a beruházás ötletét, a kivitelező is visszalépett a projekttől.

Új meccs kezdődik a Club Aligáért és a Balaton-partért

Hogyan foglalnak teret a NER-közeli körök a Balatonnál, esetenként bírósági ítéleteken, törvényi tiltásokon, rendeleteken is átlépve, újabban ezt már nyíltan is felvállalva? A Narancs.hu cikksorozatában néhány eset felvillantása mellett a nagy nyomulás hátterével, módszereivel foglalkozunk, arra keresve a választ: hogyan jutottunk el a máig, amikor már-már a NER maga a törvény. E cikkünkben arról írunk, fordulat történhetett Balatonvilágoson: a Club Aliga-nyomulást eddig sikerrel hátráltató helyi civil szervezetet „kiiktató”kormányrendelet-módosítás siethet a NER-közeli ingatlanfejlesztő segítségére.

Club Aliga: nem tűnt el az állami földterület, csak víz alá került

Visszavonta a Club Aliga júniusban megnyitott új kikötőjének vízjogi engedélyét a katasztrófavédelmi hatóság, mert rájött, hogy több ponton is törvénysértő volt az eljárása. A NER-közeli tulajdonos az állami tulajdonú, szárazföldként nyilvántartott mólót és parti sétányt eltüntette a víz alá, és készített egy felépítményt, amely már az ő tulajdona, a várható törvényi változások alapján pedig az alatta lévő föld is az övé lehet.

Balatonvilágosi élménypark: hazudott a polgármester a kormányhivatalnak?

Balatonvilágos polgármestere letagadta a kormányhivatal kérdésére a vízi élménypark bérleti szerződésének visszavonását, miközben a képviselő-testület megszavazta. A kormányhivatal azonban nem a polgármesternek hitt, hanem egy helyinek és a szavazásról beszámoló sajtónak, ezért az élménypark nem kapott működési engedélyt.

A Club Aliga felújított kikötőjének engedélyét is visszavonatták a civilek

A Club Aliga nemrég átadott kikötője vízjogi üzemeltetési engedélyének visszavonását is elérte az Aligai Fürdőegyesület – jelentették be vasárnap a civil szervezet balatonvilágosi lakossági fórumán, amelyen Takács Károly polgármester lemondását is követelték.
Találatok: [56]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6   >  >>