language

Akták:

Aligai kiemelt beruházás highlight_off

Aligai kiemelt beruházás

Aligai kiemelt beruházás

A Balatonvilágos-Balatonaligán található Kádár-villa évtizedeikig a politikai elithez tartozott, csupán a rendszerváltást követően vált bejárhatóvá a 47 hektárnyi terület. A korábbi pártüdülőt és a hozzá tartozó területeket az állam 2004-ben kezdte árulni, 2007-ben az akkor izraeli kézben lévő Pro-Mot Kft. vásárolta meg, de nem kezdett nagyberuházásba. 2018-ban az akkor a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Appenin Nyrt. felvásárolta a Pro-Mot Kft.-t. A cégbe később kisebbségi tulajdonosként Tiborcz István is beszállt. 2020-ban Mészáros és Tiborcz is kiszállt az Appenninből. Tiborcz Jellinek Dánielnek adta el az Appeninben lévő üzletrészét. 2022 tavaszán a Pro-Mot Kft. ismét tulajdonost cserélt, az Appeninn (BLT Kft.) 75%-os tulajdonrészét a BAYER Property Zrt. vásárolja meg. Ezzel egyidejűleg a társaság kisebbségi tulajdonosa (a Szivek Norberthez kapcsolható Lexan Aliga Kft. is megállapodást kötött saját részesedése értékesítéséről. A Bayer Balázs Attila feltörekvő építőipari vállalkozó érdekeltsége, aki szintén Tiborcz István üzleti köréhez sorolható.

Az Aligaliget néven futó beruházás keretében részben állami támogatásból kikötőt fejlesztenek, szállodát építenek. A kormány 2020 nyarán a projektet 25 más balatoni projekttel együtt nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította, ezáltal megkönnyítve az ingatlanfejlesztés engedélyeztetését. A cégnek így lehetősége lesz semmissé tenni az önkormányzattal korábban kötött településrendezési szerződést, így a terültetek már nem lesznek elérhetőek a közforgalom és a helyiek számára, a part maga, a partra való lejutás, az addig nyilvános sétányok a komplexumért fizető vendégek számára lesznek csak elérhetőek. 2022 áprilisában dőlt el, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal engedélyezi a Pro-Mot Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft számára, hogy a beruházást megkezdhessék. Ez ellen helyi civilek tiltakoztak, az Aligai Fürdőegyesület és a balatonvilágosi önkormányzat alkotmányjogi panaszt nyújtottak be, amit azonban az Alkotmánybíróság elutasított.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [27]  Oldalak:   1 2 3   >  >>

Gyurcsány lopta el az aligaiak Balaton-partját, vagy most lopják el?

Azért nem épül luxusszálloda az aligai magaspart tetejére, mert az állam visszavonta a 7,3 milliárd forintos támogatást.

Club Aliga: előálltak új terveikkel a befektetők, de a helyiek továbbra sem nyugodtak

Pénteken közmeghallgatást tartanak Balatonvilágoson a fejlesztésről, számos kérdésre vár választ az Aligai Fürdőegyesület.

Csak egy csel volt a Club Aliga környezetvédelmi engedélyének visszavonása?

A kormány számára hirtelen felülírhatatlanná váltak a helyi önkormányzatok döntései. Balatonvilágoson ugyanis a képviselő-testület többsége éppen a kormánybarát befektetők oldalán áll, miközben a kisebbségben lévő civilek fontos csatát nyertek a szabad parthasználatért folytatott küzdelemben.

Visszavonták a Club Aliga környezetvédelmi engedélyét

Nem kíván élni a környezetvédelmi engedéllyel a Club Aliga területén érdekelt ingatlanfejlesztő, ezért vonta vissza a hivatal. A cég felülvizsgálja a teljes beruházást.

Balaton-törvény: hiába döntött az Alkotmánybíróság, Tiborcz István lazán építkezhet tovább

Bár alaptörvény-ellenesnek minősítették a jogszabály egyes passzusait, a Club Aliga beépítésére vagy a miniszterelnök vejének keszthelyi projektjére ez nem lesz hatással, a döntés ugyanis nem visszamenőleges hatályú, nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított beruházásokra pedig nem vonatkozik.

Indulhat az aligai gigafejlesztés – a helyieket a teljes partszakaszról kitessékelhetik

Miután Kádár János egykori kedvenc balatoni üdülőhelyén szabad kezet kaptak a környezetet durván átalakító beruházók, a helyiek érdekeit nemigen veszik figyelembe.

Megtámadják a helyiek a Club Aligára kiadott kormányhivatali engedélyt

Alkotmánybírósági normakontrollt szeretne a Club Aliga-fejlesztéssel kapcsolatban Potocskáné Kőrösi Anita korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, az Aligai Fürdőegyesület és a helyi képviselő-testület három tagja. Valamennyien arra szerették volna rávenni az önkormányzatot, hogy kezdeményezzen utólagos alkotmánybírósági normakontrollt.

„Kész, vége, elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól!”

Lesöpörték a civilek érveit, zöld utat adott az egykori pártüdülő beépítésére a hatóság, ezzel az utolsó komoly akadály is elhárult az óriási, 46 hektárt érintő beruházás elől. A helyiek attól tartanak, újra „zárt világ” épül a kiváltságosok számára. A Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházásához, az Aligaliget projekthez, mely magán luxusüdülővé alakítja a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát. Ezzel a helyiek és a Balaton-partot és a tavat féltő civil szervezetek utolsó reménye is szertefoszlott. Az Alkotmánybíróság azzal utasította el a civilek beadványát, hogy a természetes környezethez való jog nem alapjog

„Elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól, ugyanúgy, mint a Rákosi-rendszerben tették”

Megadták az engedélyt, mostantól semmi akadálya, hogy magán luxusüdülővé alakítja a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát.

Nem hagyják magukat a balatonvilágosiak a Club Aliga ügyében

Két héttel a választások előtt tulajdonost váltott az egykori aligai pártüdülőt fejlesztő projektcég. A balatonvilágosi polgármester pénteken rendkívüli képviselő-testületi ülésen próbált a befektetőknek kedvező határozatokat elérni.
Találatok: [27]  Oldalak:   1 2 3   >  >>