Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Kulcsszavak:

antikorrupció highlight_off
kampányfinanszírozás highlight_off
Találatok: [105]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

A Jobbikkal szembeni kemény fellépés után most a Momentumot és a Párbeszédet jelentette fel az Állami Számvevőszék költségvetési csalás gyanújával, mivel nem tudta a meghatározott időben vizsgálni a kampányköltéseiket. A két párt hibázott, ám az eset miatt az ÁSZ-t újra azzal vádolják, a Fidesz érdekét szolgálja. Az ÁSZ visszautasítja, hogy pártpolitikai érdekeket szolgálna.

Itt a lista – olvasóink szerint ezek a kamupártok csaltak az aláírásaikkal

Tizennyolc olyan párt neve szerepel olvasóink leveleiben, amelynek biztosan nem írtak alá ajánlást, mégis szerepel a nevük és személyes adataik a jelöltek ajánlóívén. Felhívásunkra több tucatnyian kérték ki adataikat a választási irodáktól, s osztották meg velünk a tapasztalataikat. Amelyek lesújtóak ugyan, viszont tanulságosak.

Közpénzen mérték meg az önkormányzatok, veszélyben van-e a Fidesz

Budapesti kerületek és vidéki nagyvárosok önkormányzatai végeztek az utóbbi években közvélemény-kutatásokat. Előfordult, hogy a megkötött szerződés tárgya városmarketing vagy turizmus volt, esetleg a médiafogyasztás szokásai, de a trükk az, hogy a címekkel ellentétben a kérdőívekkel sokkal inkább azt szerették volna kideríteni, milyen is a kormány és az ellenzék közötti aktuális erőviszony. A kutatási eredményeket nem hozták nyilvánosságra, de a hvg.hu megszerezte a dokumentumokat. A kerületek és a városok százmilliónál is többet költöttek erre

Meg kell akadályozni a burkolt pártfinanszírozást

A kampányok és a pártok finanszírozását átláthatóvá kell tenni, nem történhet meg, hogy egy pártnak hatalmas engedményeket adnak egy termék vagy szolgáltatás piaci árából – többek között erről beszélt Kósa Lajos a keddi Frakcióinfón. A politikus szerint a Jobbik csak Simicska Lajos támogatásával úszhatta meg 150 millió forintból a becslések szerint 500 millióba kerülő plakátkampányt.

Még elvi kockázata sincs annak, hogy a pártok lebuknak

A Fidesz választási kampányára nagyjából négyszer nagyobb összeget fordítottak, mint amennyit a hatályos jogszabályok lehetővé tennének – ezt állítják a korrupció ellen küzdő civil szervezetek. Különben más pártok is túlköltekeztek, de hogy miből volt erre pénzük, azt ma senki nem tudja. Az Állami Számvevőszék szerint viszont minden rendben van.

Átláthatósági mellény

Korrupcióellenes törvénycsomag benyújtásáról döntött veszprémi ülésén az MSZP-frakció. Három indítványt már a parlamenti szezonkezdésre benyújt a képviselőcsoport. Az egyik rendszeres beszámolási kötelezettséget írna elő a kormányhivatalok – köztük az adóhatóság – vezetőinek. A félévenkénti beszámolókat nyilvánosságra hoznák.

Kamuztak kiadásaikról a pártok

Kamuztak a kamupártok és a többiek is a kampányköltéseikről a beszámolóikban – erre jutott a Transparency International Magyarország, amely az Átlátszó.hu és a K-Monitor csapatával közös számításai során arra jutott, hogy a bevallott és a tényleges költések között legalább 7,1 milliárd forintos szakadék tátong.
Találatok: [105]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>