language

Akták:

Autópálya-koncesszió 35 évre highlight_off

Intézmények:

UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. highlight_off

Autópálya-koncesszió 35 évre

Autópálya-koncesszió 35 évre

2021 nyarán jelent meg a hír: a magyar állam 35 évre koncesszióba kívánja adni a mintegy 2000 kilométeres magyar autópálya-hálózatot. A koncesszió magába foglalja a felújítást, az üzemeltetést, a fenntartást és a bővítést is. Az erről szóló felhívást 2021. június 14-én a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A Kormányzat azzal indokolta döntését, hogyaz uniós tárgyalások állása szerint várhatóan sem az RRF (helyreállítási alap) sem az MMF (rendes, 7 éves uniós költségvetés) keretéből Magyarország nem tud majd önállóan autópályát építeni.

A gyors eljárás sok kérdést hagyott megválaszolatlanul, de az világossá vált, hogy a gyorsforgalmi utak használatával összefüggő állami útdíj bevétel fedezné az új koncessziós modell keretében felmerülő fejlesztési, fenntartási és üzemeltetési díjakat. A G7.hu számítása szerint a koncessziós kiírásban az építési szerződés értéke mintegy kétezer milliárd forint lehet, de ha az üzemeltetést is beleszámolják, akkor egy háromezer milliárdos szerződésről lehet szó. A sztrádakoncesszió háttéranyagaiért a Transparency International sikerrel perelt, de kúriai felülvizsgálat miatt egyelőre nem nyilvánosak.

Az autópályák üzemeltetési, építési jogáért három érdekeltség versenget. A 2022 májusában nyilvánosságra került eredmény, eszerint a valaha volt egyik legnagyobb magyar közbeszerzést a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekkörébe sorolt (de formálisan átláthatatlan tulajdonosi hátterű) Themis Magántőkealap nyerte el.

A sztrádakoncesszió a gyakorlatban is működésbe lépett: az utakat korábban kezelő Magyar Közút közleménye szerint 2022. szeptember 1-étől 1237 km gyorsforgalmi útszakasz üzemeltetési feladatát viszi át az állami cégtől a Mészáros-Szíjj-féle koncessziós cég (MKIF).

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [1]  Oldalak:   1

Mészáros Lőrinc több évtizedes autópályás múlttal rendelkező cégeket hajtott maga alá alvállalkozónak

Az alvállalkozókról méltatlanul kevés szó esik egy milliárdos állami közbeszerzés eredményhirdetésekor, pedig a munka dandárját általában ők végzik el. Mészáros Lőrinc és Szíjj László nevét az egész ország ismeri, de az alvállalkozóik szerényen megbújnak a háttérben, holott a közbeszerzés áldásaiból azért ők is bőven részesülnek.
Találatok: [1]  Oldalak:   1