Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

Az MVM informatikai beszerzése highlight_off

Az MVM informatikai beszerzése

Az MVM-csoport 2018 májusában hirtelen, egy héttel a kötelező könnyvizsgálati beszámolójának elfogadása előtt felbontotta együttműködését a nemzetközileg is ismert KPMG pénzügyi tanácsadó céggel, amellyel szerződés szerint 2020 márciusáig dolgozott volna együtt a vállalat. A váltás gyorsan megtörtént, ugyanis az MVM a szerződés felbontása után a BDO Magyarország nevű könyvvizsgáló céget bízta meg a könyvvizsgálati anyagok elfogadásával, amely ezt a szokásosnál sokkal gyorsabb vizsgálatok után május 30-ig meg is tette. A váltás oka az lehetett, hogy a KPMG auditora különböző fenntartások miatt nem volt hajlandó aláírni az MVM éves beszámolóját, a BDO-t azonban később tanácsadói szakvéleményekkel sikerült meggyőzni. 

 

A nyár folyamán az MVM csoport szinte teljes vezetősége távozott különböző indokokra hivatkozva, amelyet ekkor még nem hoztak összefüggésbe az auditorbotránnyal. A kevesebb, mint egy éve hivatalban lévő vezérigazgató Zsuga János is ideje korán távozni kényszerült. Távozott posztjáról még többek között Csiba Péter elnök, Huszár András pénzügyi vezető. Ezzel párhuzamosan a vállalatot felügyelő MNV-nél és az azt felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál is vezetőváltás történt. 2018 augusztusában kiderült, hogy az MVM-csoport és a KPMG könyvvizsgálója azért kerülhetett összetűzésbe, mert a cégcsoport gyanúsan nagy értékű megbízást adott egy saját svájci leányvállalatának, hogy készítsen el számára egy informatikai ellenőrző rendszert. Az MVM International AG azonban egy Zürichben székelő, de valós teljesítményt nem felmutató vállalat, amelynek igazgatótanácsában helyet foglalt Mihalovics Péter, Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint Zsuga János is. 

 

Sajtóhírek szerint az informatikai rendszerre 4,89 milliárd forintot kifizető MVM több okból is feleslegesen költött ekkora összeget. Egyrészt uniós előírások szerint nem üzemeltethet ilyet, másrészt egyik leányvállalata már rendelkezik hasonló informatikai rendszerrel, ráadásul egy ukrán vállalatnak egy magyar cég sokkal olcsóbban szállított hasonló rendszert. Az MVM-csoporton belüli megállapodások értelmében a társaság informatikai fejlesztéseit az MVM Informatika Zrt. szállítja le, vezetője, a korábbi Synergon-vezér Lazarovits Márk azonban jelezte, hogy nem tudják leszállítani a kért fejlesztést.  A túlárazottnak tűnő megrendelés körüli botrány köthető az MVM-et felügyelő Seszták Miklós távozásával megváltozó erőviszonyokhoz. A helyére érkező Bártfai-Mager Andrea rögtön menesztette az MVM éléről Zsuga Jánost és Csiba Pétert is. Az MVM belső vizsgálatot indított, hogy felderítse az esetleges visszaéléseket az informatikai rendszerrel kapcsolatban. (fotó: Index.hu)

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [13]  Oldalak:   1 2   >  >>

Lezárult az MVM belső vizsgálata, feljelentés aligha lesz, de a cég megfogott némi pénzt

Cikksorozatban követtük az MVM különös informatikai beszerzésének történetét. Mostani írásunkból kiderül, hogy a belső vizsgálatok lezárultak. Az eredmények láttán az MVM alapvetően a pénz megfogására koncentrált. Zsuga János, az MVM korábbi vezérigazgatója nem lett kegyvesztett, sőt, új lehetőséget is kapott a magyar államtól, Tokióban egy japán kereskedelmi partnerirodát vezethet.

MVM-botrány: büntetlenül csapolhatták az állami céget

2018 közepén, az éves beszámoló elfogadásakor robbant ki az MVM súlyos informatikai botránya. A cégcsoport, egy svájci leányvállalatán keresztül közel 5 milliárd forintért rendelt IT-rendszert egy szlovák lakótelepre bejegyzett, panamai hátterű cégtől. Egy év elteltével, az újabb beszámolókból jól kirajzolódik az ügy háttere. Az állami cég és az őt felügyelő miniszter azonban továbbra is titkolózik, és mint megtudtuk, a mai napig komoly fejfájást okoz az IT-beszerzés utózöngéinek elsimítása. Ugyan már minden egykori érintettnek távoznia kellett, de az elfolyt milliárdokat senki nem szerezte vissza.

Az ügyészség nem nyomoz az MVM milliárdjai után

A vádhatóság nem boncolgatta, hogy az ötmilliárdért vásárolt „központi termelésmegjelenítő” rendszer valójában mennyit ér.

Lapátra tett cégvezető, lapító államtitkár: tovább gabalyodik az MVM-ügy

Egy visszavont nokiás dobozzal intézkedő ember, egy volt kabinetfőnök, és több tízszeres túlárazás - javában tart a takarítás az állami cégnél.

Új csapat simíthatja el az MVM milliárdjainak nyomait

Míg az MVM-nél novemberig is bogozhatják az új könyvvizsgálók segítségével, miként tűnhetett el ötmilliárdnyi közpénz, az ügyészséghez házon kívülről megérkezett az első bejelentés.

Egy panamai hátterű cégnél landoltak az MVM milliárdjai

Cikksorozatban mutatjuk be, hogy a KPMG könyvvizsgálócég miért nem írta alá az MVM állami energetikai cégcsoport éves beszámolóját. Mostani írásunkból érthetővé válik, hogy miért titkolózott az Index kérdései után is az MVM és a magyar állam az 5 milliárd forintos ügyről. Hihetetlen, de igaz: az MVM egy frissen alapított magyar és panamai háttérrel bíró szlovák céget bízott meg a különös informatikai fejlesztéssel.

Bevédi a kormány az MVM panamagyanús beszerzését

Bár a kulisszák mögött "vizsgálódik" az Orbán-kabinet, a nyilvánosság felé megvédi az állami cég beszerzését.

Belső vizsgálat indult az MVM-nél az auditbotrány miatt

Két cikkben foglalkoztunk már az MVM-csoport különös svájci informatikai beszerzésével és az éves audit körül kialakult botrányával. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, vagyis Bártfai-Mager Andrea sajtófőnökétől immár azt is tudjuk, hogy az ügyben belső vizsgálat van folyamatban.

Svájcban tűnnek el az MVM ötmilliárdjának nyomai

Valós értékénél milliárdokkal többet fizethetett ki az állami tulajdonú MVM egy szükségtelennek tűnő „termelésfelügyeleti” rendszerért; a lenyúlásgyanúra kurzusközeli politikusok árnya vetül.
Találatok: [13]  Oldalak:   1 2   >  >>