language

Akták:

Az MVM informatikai beszerzése highlight_off

Helyek:

Svájc highlight_off

Az MVM informatikai beszerzése

Az MVM-csoport 2018 májusában hirtelen, egy héttel a kötelező könnyvizsgálati beszámolójának elfogadása előtt felbontotta együttműködését a nemzetközileg is ismert KPMG pénzügyi tanácsadó céggel, amellyel szerződés szerint 2020 márciusáig dolgozott volna együtt a vállalat. A váltás gyorsan megtörtént, ugyanis az MVM a szerződés felbontása után a BDO Magyarország nevű könyvvizsgáló céget bízta meg a könyvvizsgálati anyagok elfogadásával, amely ezt a szokásosnál sokkal gyorsabb vizsgálatok után május 30-ig meg is tette. A váltás oka az lehetett, hogy a KPMG auditora különböző fenntartások miatt nem volt hajlandó aláírni az MVM éves beszámolóját, a BDO-t azonban később tanácsadói szakvéleményekkel sikerült meggyőzni. 

 

A nyár folyamán az MVM csoport szinte teljes vezetősége távozott különböző indokokra hivatkozva, amelyet ekkor még nem hoztak összefüggésbe az auditorbotránnyal. A kevesebb, mint egy éve hivatalban lévő vezérigazgató Zsuga János is ideje korán távozni kényszerült. Távozott posztjáról még többek között Csiba Péter elnök, Huszár András pénzügyi vezető. Ezzel párhuzamosan a vállalatot felügyelő MNV-nél és az azt felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál is vezetőváltás történt. 2018 augusztusában kiderült, hogy az MVM-csoport és a KPMG könyvvizsgálója azért kerülhetett összetűzésbe, mert a cégcsoport gyanúsan nagy értékű megbízást adott egy saját svájci leányvállalatának, hogy készítsen el számára egy informatikai ellenőrző rendszert. Az MVM International AG azonban egy Zürichben székelő, de valós teljesítményt nem felmutató vállalat, amelynek igazgatótanácsában helyet foglalt Mihalovics Péter, Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint Zsuga János is. 

 

Sajtóhírek szerint az informatikai rendszerre 4,89 milliárd forintot kifizető MVM több okból is feleslegesen költött ekkora összeget. Egyrészt uniós előírások szerint nem üzemeltethet ilyet, másrészt egyik leányvállalata már rendelkezik hasonló informatikai rendszerrel, ráadásul egy ukrán vállalatnak egy magyar cég sokkal olcsóbban szállított hasonló rendszert. Az MVM-csoporton belüli megállapodások értelmében a társaság informatikai fejlesztéseit az MVM Informatika Zrt. szállítja le, vezetője, a korábbi Synergon-vezér Lazarovits Márk azonban jelezte, hogy nem tudják leszállítani a kért fejlesztést.  A túlárazottnak tűnő megrendelés körüli botrány köthető az MVM-et felügyelő Seszták Miklós távozásával megváltozó erőviszonyokhoz. A helyére érkező Bártfai-Mager Andrea rögtön menesztette az MVM éléről Zsuga Jánost és Csiba Pétert is. Az MVM belső vizsgálatot indított, hogy felderítse az esetleges visszaéléseket az informatikai rendszerrel kapcsolatban. (fotó: Index.hu)

Támogass minket rendszeres adományoddal,

hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [6]  Oldalak:   1

Lapátra tett cégvezető, lapító államtitkár: tovább gabalyodik az MVM-ügy

Egy visszavont nokiás dobozzal intézkedő ember, egy volt kabinetfőnök, és több tízszeres túlárazás - javában tart a takarítás az állami cégnél.

Új csapat simíthatja el az MVM milliárdjainak nyomait

Míg az MVM-nél novemberig is bogozhatják az új könyvvizsgálók segítségével, miként tűnhetett el ötmilliárdnyi közpénz, az ügyészséghez házon kívülről megérkezett az első bejelentés.

Bevédi a kormány az MVM panamagyanús beszerzését

Bár a kulisszák mögött "vizsgálódik" az Orbán-kabinet, a nyilvánosság felé megvédi az állami cég beszerzését.

Svájcban tűnnek el az MVM ötmilliárdjának nyomai

Valós értékénél milliárdokkal többet fizethetett ki az állami tulajdonú MVM egy szükségtelennek tűnő „termelésfelügyeleti” rendszerért; a lenyúlásgyanúra kurzusközeli politikusok árnya vetül.

Zürichig érnek az MVM kínos könyvvizsgálói botrányának a szálai

Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint az MVM immár eltávolított vezérigazgatója is képviselői voltak annak a zürichi MVM-cégnek, amely 4,89 milliárd forintos szerződést kötött a hazai MVM-mel. De vajon miért? Úgy tűnik ezt az MVM auditora sem értette.
Találatok: [6]  Oldalak:   1