language

Személyek:

Bánhidi Balázs highlight_off
Rétvári Bence highlight_off

Bánhidi Balázs

Bánhidi Balázs korábbi csömöri Fidesz-elnök, polgármesterjelölt. Költségvetési csalás miatt elsőfokon elítélték.

Rétvári Bence

Rétvári Bence Máté (Budapest, 1979. december 10. -) jogász végzettségű politikus (Fidesz-KDNP). 2006 és 2010 között a Fővárosi Önkormányzat képviselője, 2008 óta országgyűlési képviselő, 2018 óta pedig Pest megye 4. számú választókerületében (Vác) van egyéni képviselői mandátuma. 2010 és 2014 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, majd 2014 és 2022 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese. 2022-től a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese. Államtitkársága alatt tagja volt a Makovecz Campus Alapítvány kuratóriumának.

Rétvári Bence köré alapítványok hálózata szerveződik, amely intézmények Rétvári államtitkársága alatt együtt összesen több milliárd forint állami támogatást kaptak az EMMI-től. Nyilvános megjelenéseit például rendszeresen a Dunakanyari Védegylet Alapítvány (DVA) biztosítja, melynek kurátora a KDNP parlamenti frakciójának titkára, Bajor Gergő. Az alapítvány a 2018-as választás kampányidőszaka alatt 8 millió forint állami támogatást kapott olyan rendezvényekre, amelyek köztudottan Rétvári kampányát szolgálták. A Zebegényben található Millenniumi Dohány Pavilon felújítását, amellyel a DVA által alapított Milleniumi Pavilon Alapítványt bízták meg, és amelynek tulajdonosa a Családháló Alapítvány, az ingatlan megvásárlását 137 millió forint állami támogatásból finanszírozta. Az alapítvány 3,52 milliárd forintból valósíthatja meg az épület helyreállítását.

Rétvári Bence kampányát olyan médiavállalkozások is támogatják, mint a Dunakanyar Média Alapítvány és az Aktív Dunakanyar Alapítvány, amelyek a gödi Samsung gyár iparűzési adójából finanszíroznak kormánypárti hírportálokat és fesztiválokat. A Hellodunakanyar Kft. – melynek tulajdonos-ügyvezetője Zámbó Emese, aki korábban az EMMI kommunikációs vezetője volt – számos rendezvényt szervezett Rétvári Bencének, valamint a VacOnline.hu kiadásán keresztül népszerűsíti a térség Fideszes politikusait.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [2]  Oldalak:   1

Minden bokorban - Fideszes álcivil szervezetek a választási kampányban

Elszipkázott Samsung-adóbevételek, minisztériumi források jutottak el olyan szervezetekhez, amelyek a kampányban a fideszes képviselőket segítik. Az ÁSZ mindezt tétlenül nézi, a Fidesz pedig egyéb módszerek mellett álcivilek finanszírozásával veszi semmibe a kampányköltési plafont.

A Gödtől elvett Samsung-pénzekből finanszírozott rendezvényeken parádézik Rétvári és Tuzson Bence

Koncertek, fesztiválok, falunapok – több szervezet is kapott pénzt ilyen rendezvényekre Pest Megye Önkormányzatának Samsung-adóbevételeiből működő pályázatán. A programokon rendszeresen feltűnik a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Rétvári Bence és Tuzson Bence.
Találatok: [2]  Oldalak:   1