language

Intézmények:

Batthyány Lajos Alapítvány highlight_off

Kapcsolódó szervezetek:
Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány highlight_off

Batthyány Lajos Alapítvány

A Batthyány Lajos Alapítvány 1991. szeptember 26-án alakult meg, Antall József, a rendszerváltás utáni első demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök kezdeményezésére. Az alapítvány a nemzeti érdekek és értékek védelmére jött létre.

A BLA közel 8 milliárd forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből 2018 és 2020 között, melynek többségét kormányközeli szervezeteknek továbbította. 

2021 tavaszától a BLA közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványként működik (KEKVA). Ez a közvagyon kiszervezését, magánvagyonná alakítását teszi lehetővé: az állam az alapítványoknak feladatellátásukhoz közpénzt szolgáltat, amivel azok szabadon gazdálkodhatnak. 

Bár az alapítvány a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat nem teszi közzé, az bizonyos, hogy a támogatások jelentős részét olyan látszólag civil, nonprofit szervezeteknek osztja tovább, amelyek valójában kormánypárti kötődésűek. A BLA támogatásairól itt írtunk bővebben.

Kuratóriumi elnöke: Dr. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

A kuratóriumi tagok listája elérhető az alapítvány honlapján.

Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány

Az alapítvány a régió műemléki védelemben nem részesülő, de magyar vonatkozásban jelentős kultúrális-történelmi értékkel bíró épületek védelmére jött létre. Kuratóriumi elnöke Magyar Levente, kuratóriumi tagjai Jákli Gergely, Kiss-Parciu Péter, Pacsay-Tomassich Orsolya és Virág Zsolt.

Az alapítvány tulajdonába került a MANEVI Zrt. és a Comitatus-Energia összesen közel 16 milliárd forint értékű részvénye, illetve számos egyéb állami vagyonelem, köztük a kormány által 9 millió euróért vásárolt lendvai wellnesskomplexummal.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [1]  Oldalak:   1

Úgy bebetonozta kádereit a Fidesz, hogy egy kormányváltás után sem lehetne kirobbantani őket

Ezermilliárdos állami vagyont menekítettek ki, amelyet Orbán Viktorék tucatnyi egyetemi és egyéb alapítványnak juttattak. Ezzel akár évtizedeken át finanszírozni tudják saját szellemi hátországukat.
Találatok: [1]  Oldalak:   1