language

Intézmények:

Civitas Intézet highlight_off

Akták:

Ellenzéki kampányfinanszírozás külföldi támogatásai highlight_off

Ellenzéki kampányfinanszírozás külföldi támogatásai

Ellenzéki kampányfinanszírozás külföldi támogatásai

Az Action For Democracy (AfD) nevű szervezet nyolc alkalommal, összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM, Márki-Zay Péter vezette civil mozgalom) számlájára, ami közvetetten az ellenzék választási kampányához kapcsolódó tevékenységeket finanszírozott. Az MMM 2022. március-július között ebből 1,4 milliárd forintot utalt a Datadatnak, mellyel kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést.

Ezen kívül az AfD-től 148 millió forintot kapott a Datadathoz tartozó Dat-Adat Professional Kft., 1 milliárd forint került az Oraculum 2020. Kft-hez (az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója), a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. pedig 3,5 millió forintot kapott. Az AfD más magyarországi szervezetek tevékenységét is támogatta, az utalás napján számított árfolyamokkal 3 014 643 717 forint összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezetnek, illetve az említett vállalkozásnak.

Az ügyben egy titkosszolgálati dokumentum is megjelent arról, mi áll a 2022-es választások pártfinanszírozásairól szóló jelentésben, amit a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is megtárgyalt. A jelentést eredetileg 2052-ig titkosították, de a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté kezdeményezésére feloldották azt.

Az Action for Democracy szerint a kormány politikai célok szolgálatába állította a titkosszolgálatokat, de így sem tudott jogsértést rájuk bizonyítani, lévén a magyar kampányfinanszírozási szabályok szerint a támogatott civil szervezetek nem voltak jelölő szervezetek, így az ő támogatásuk - hasonlóan a Megafon-hoz vagy a CÖF - höz, nem számít kampányfinanszírozásnak.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [1]  Oldalak:   1

Gyurcsány titkosszolgálatának előszobájától az USA nagykövetségéig

Politikai pályafutása a liberális SZDSZ-ben indult, majd üzletemberré avanzsált a Political Capital nevű cég megalapításával, megbízásokat kapott a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatától, manapság pedig az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének is dolgozik. Az amerikai befolyásolási akciót feltáró cikksorozatunk befejező részében Somogyi Zoltánt mutatjuk be.
Találatok: [1]  Oldalak:   1