language

Akták:

Csornai napelemgyár highlight_off

Csornai napelemgyár

Csornai napelemgyár

Az EcoSolifer Kft. napelemgyár beruházásának híre 2011-ben röppent fel, mint egy nemzetközi viszonylatban is kimagasló, innovatív cég születése. A céget 2010-ben alapította Haidegger Ákos, közösen Kerék Csabával, illetve a nevével fémjelzett, tőzsdén is jegyzett Kartonpack Dobozipari Nyrt.-vel , amelynek közvetve 26 %-os részesedése volt a cégben. Kerék Csaba ellen ekkor büntetőeljárás folyt, mint a Kulcsár–ügy másodrendű váltottja, vagyonát az eljárás során zárolták. Az Eximbank közbenjárásával a későbbiekben Kerék Csabát kiszorították a cégből, ugyanis a Bank nem szívesen vállalta volna így a beruházás hitelezését.   

 

Az EcoSolifer Kft. csornai beruházásának hivatalos kezdete 2014. június 25-e volt, szeptemberben pedig Áder János köztársasági elnök szülővárosában ünnepélyes keretek között letette a gyár alapkövét. A Kft. honlapja szerint a napelempark 80 ezer átlagos magyar háztartás energiaellátását biztosítja, a gyár pedig jelentős munkáltató is lesz, 200 embert tervez foglalkoztatni. 2014 szeptemberében Szijjáró Péter arról beszélt, a magyar kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti a gyár megépülését. Erről a támogatásról nem ír a cég hivatalos honlapja, ugyanakkor nevesít egy másik támogatást,  1,898 milliárd forint értékben, melyet a Széchenyi 2020 program keretein belül, javarészt uniós forrásból nyertek el. Ezt a támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium bírált el. Még ugyanebben az évben, az állami pénzből gazdálkodó, a Külügyminisztérium alá tartozó Eximbank 22,4 millió eurós, illetve 363,6 millió forintos hitelt folyósított a részben svájci tulajdonú EcoSolifer Kft.-nek.

 

beruházás tervezett befejezési időpontja 2015. december 31-e volt. A csarnok 2016 júniusában lett kész, a terület közművesítését azonban az önkormányzat végezte el az év augusztusában 24 millió forintért. A társaság ekkor azt ígérte, hogy az üzem beindulása 2017 tavaszára van ütemezve, ám ez nem történt meg. 2017 szeptemberében Magyar Zoltán (Jobbik) az ügyészséghez fordult, melynek nyomán az ügyben nyomozás indult. Ez az  ügy azóta lezárásra került, bűncselekmény hiányában a vádakat 2018. február 2-án ejtették. Az  Exim által folyósított hitelek sorsa azonban továbbra is ismeretlen. 2018 augusztusában a Kisalföld arról írt, a gyártás jövő év elején indul be, ám ezt hivatalosan a cég nem kommentálta. Még ebben a hónapban egy állampolgári bejelentés alapján az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) alaposan áttekintette az ügyet és hivatalos vizsgálatot kezdeményezett a pénz felhasználását illetően. A hvg.hu megkereste az EcoSolifer Ktf.-t, azonban az nem ismert el  az OLAF vizsgálat tényét. Az Exim nem cáfolta magát a vizsgálatot, azonban az azokban foglaltakat banktitoknak minősítette. 2018. szeptember 13-án Vadai Ágnes kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta, mivel az ügyben korábban történt ugyan feljelentés, ám azokat a vádakat az ügyészség bizonyíték hiányában ejtette, így most nem nyomoznak. A beruházás már több, mint 2 éves csúszásban van, a közpénzek megtérülésére csekély az esély.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [8]  Oldalak:   1

Az állami mutyisorozat ékes epizódja lehet a nagy reményű csornai napelemgyár csődje

Újabb közpénzmilliárdok úsznak el azzal, hogy földbe állt az üzem, amelynek alapkövét a város szülötte, Áder János akkori államfő tette le.

A világ pénze ráment, de még mindig nem működik a csornai napelemgyár

Támogatás, hitel, infrastruktúra-fejlesztés: bőven kijutott a jóból a csornai napelemgyárnak, mostanra mégis a helyi önkormányzat szerint is bezárhatja kapuit. Miközben a dolgozók elmaradt járandóságukra várnak, Polt Péter egy képviselői kérdést a nyomozó hatóságnak továbbított, de más vizsgálatok is jöhetnek az ügyben. A gyárhoz vezető magánút Közpénztemetőre átnevezését napirendre sem vették, korábban az ügyvezető édesanyjának nevét kapta.

Inkább lemondtak a gyanakvó EU pénzéről, az adófizetők tízmilliárdjaiból épült a napelemgyár

„Nem gondolunk semmit, nem nyilatkozunk” – ennyivel intézte el érdeklődésünket a csornai projekt mögött álló, vastagon kitömött cég, amelynek még az előtt támadtak fizetési gondjai, hogy a gyártás igazán beindult volna. De valaki így is keres majd rajta, a NER nagyragadozói készenlétben állnak.

Iszonyú marakodás megy egy debreceni cégért

A Kulcsár-ügy másodrendű vádlottja, Kerék Csaba és a bennfentes kereskedelem miatt az MNB által elmarasztalt Fintha-Nagy Ádám ügyvéd mellett még az állam is harcol a nyereséges debreceni tőzsdei cég, a Kartonpack Nyrt. kontrolljáért. A történetben gyakorlatilag minden létező jogi eljárás felbukkan, ami csak kínos lehet egy cégnek, de senki sem képes végleg legyűrni a másikat.

Még több állami hitelt kap a szellemberuházás, amit az OLAF vizsgál

Kiszállt a kormány egyik bankja, az Eximbank a csornai napelemgyár négy éve húzódó beruházásából. De ez nem azt jelenti, hogy megszűnt az állami hátszél.

A csornai napelemgyárnál egy ember kaszál, ám most az OLAF vizsgálatot indít

A projekt leírása szerint már három éve ontaná a nemzetközi piacra a napelemeket az EcoSolifer által megvalósított csornai gyár. Az üzemcsarnokban azonban a mai napig nem indult el a termelés, ami gyártósor híján nehéz is lenne. Az uniós támogatás miatt érintett OLAF a minap úgy döntött, közelebbről is megvizsgálja az ügyet – áll egy birtokunkba került dokumentumban. Az érintett cég állítja: nem tud a dologról. A beruházást jelentős hitellel segítő állami Eximbank pedig banktitokra hivatkozva nem ad érdemi tájékoztatást. A helyiek addig is figyelik, mi történik az ipartelepen.

Hajdú Péter és a csornai napelemgyár ügye: zavaros brit–ukrán cégek

Egy beregszászi idénymunkás 55 évesen alapított egy brit céget, majd gyorsan beszállt Hajdú Péter Frizbi Entertainment nevű cégébe. Képzeljék, nincsen egyedül! A kárpátaljai kisvárosban több ötvenes-hatvanas éveiben járó kisember is nemzetközi terjeszkedésbe fogott. Hihető? Nem nagyon, inkább egy jól ismert céges trükkről lehet szó.

Ügyészségi nyomozás indul a közpénz-milliárdokkal támogatott fantom-napelemgyár ügyében

Feljelentésként értékelte, és a megyei főügyészségre továbbította Polt Péter legfőbb ügyész Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdését az Ecosolifer csornai napelemgyárról. Az Ecosolifer 1,9 milliárdos uniós támogatást kapott, illetve 22,4 millió euró és 363 millió forint eximbankos kölcsönt vehetett fel, mégsem készült el időre.
Találatok: [8]  Oldalak:   1