Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

Csornai napelemgyár highlight_off

Lapok:

Csornai napelemgyár

Az EcoSolifer Kft. napelemgyár beruházásának híre 2011-ben röppent fel, mint egy nemzetközi viszonylatban is kimagasló, innovatív cég születése. A céget 2010-ben alapította Haidegger Ákos, közösen Kerék Csabával, illetve a nevével fémjelzett, tőzsdén is jegyzett Kartonpack Dobozipari Nyrt.-vel , amelynek közvetve 26 %-os részesedése volt a cégben. Kerék Csaba ellen ekkor büntetőeljárás folyt, mint a Kulcsár–ügy másodrendű váltottja, vagyonát az eljárás során zárolták. Az Eximbank közbenjárásával a későbbiekben Kerék Csabát kiszorították a cégből, ugyanis a Bank nem szívesen vállalta volna így a beruházás hitelezését.   

 

Az EcoSolifer Kft. csornai beruházásának hivatalos kezdete 2014. június 25-e volt, szeptemberben pedig Áder János köztársasági elnök szülővárosában ünnepélyes keretek között letette a gyár alapkövét. A Kft. honlapja szerint a napelempark 80 ezer átlagos magyar háztartás energiaellátását biztosítja, a gyár pedig jelentős munkáltató is lesz, 200 embert tervez foglalkoztatni. 2014 szeptemberében Szijjáró Péter arról beszélt, a magyar kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti a gyár megépülését. Erről a támogatásról nem ír a cég hivatalos honlapja, ugyanakkor nevesít egy másik támogatást,  1,898 milliárd forint értékben, melyet a Széchenyi 2020 program keretein belül, javarészt uniós forrásból nyertek el. Ezt a támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium bírált el. Még ugyanebben az évben, az állami pénzből gazdálkodó, a Külügyminisztérium alá tartozó Eximbank 22,4 millió eurós, illetve 363,6 millió forintos hitelt folyósított a részben svájci tulajdonú EcoSolifer Kft.-nek.

 

beruházás tervezett befejezési időpontja 2015. december 31-e volt. A csarnok 2016 júniusában lett kész, a terület közművesítését azonban az önkormányzat végezte el az év augusztusában 24 millió forintért. A társaság ekkor azt ígérte, hogy az üzem beindulása 2017 tavaszára van ütemezve, ám ez nem történt meg. 2017 szeptemberében Magyar Zoltán (Jobbik) az ügyészséghez fordult, melynek nyomán az ügyben nyomozás indult. Ez az  ügy azóta lezárásra került, bűncselekmény hiányában a vádakat 2018. február 2-án ejtették. Az  Exim által folyósított hitelek sorsa azonban továbbra is ismeretlen. 2018 augusztusában a Kisalföld arról írt, a gyártás jövő év elején indul be, ám ezt hivatalosan a cég nem kommentálta. Még ebben a hónapban egy állampolgári bejelentés alapján az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) alaposan áttekintette az ügyet és hivatalos vizsgálatot kezdeményezett a pénz felhasználását illetően. A hvg.hu megkereste az EcoSolifer Ktf.-t, azonban az nem ismert el  az OLAF vizsgálat tényét. Az Exim nem cáfolta magát a vizsgálatot, azonban az azokban foglaltakat banktitoknak minősítette. 2018. szeptember 13-án Vadai Ágnes kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta, mivel az ügyben korábban történt ugyan feljelentés, ám azokat a vádakat az ügyészség bizonyíték hiányában ejtette, így most nem nyomoznak. A beruházás már több, mint 2 éves csúszásban van, a közpénzek megtérülésére csekély az esély.

HVG

A Heti Világgazdaságot 1979-ben alapították, a Világgazdaság utódjaként, folytatásaként. Kezdetben a Magyar Kereskedelmi Kamara finanszírozásában jelent meg. Kritikus szellemiségű lapként indult, hamarosan Magyarország vezető gazdasági hetilapjává vált. 1989-ben alapítottak a HVG-t kiadó HVG Kiadói Rt.-t. 1994-ben a szerkesztőség és a cég munkatársai felvásárolták a cég részvényeit. 1997-ben elsők között indított internetes portált. 2003-ben a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung többségi tulajdont szerzett az ekkor már HVG Kiadó Zrt. néven működő kiadóban, ám a lap a szerkesztői függetlenségét továbbra is megőrizte. 2014-ben a német cég megvált többségi tulajdonától, melyet a szerkesztőség és a korábbi részvénytulajdonosok a menedzsmenettel karöltve visszavásárolták. A színvonalas működéshez 2010-ben egyre több anyagi támogatásra van szükség, ezért a HVG elindította a Pártolói Tagság programját 2018-ban, melynek keretein belül az olvasók adományokkal tudják támogatni a lapot. A HVG főszerkesztői: Jakus Ibolya, Nagy Iván Zsolt.

Találatok: [1]  Oldalak:   1

A csornai napelemgyárnál egy ember kaszál, ám most az OLAF vizsgálatot indít

A projekt leírása szerint már három éve ontaná a nemzetközi piacra a napelemeket az EcoSolifer által megvalósított csornai gyár. Az üzemcsarnokban azonban a mai napig nem indult el a termelés, ami gyártósor híján nehéz is lenne. Az uniós támogatás miatt érintett OLAF a minap úgy döntött, közelebbről is megvizsgálja az ügyet – áll egy birtokunkba került dokumentumban. Az érintett cég állítja: nem tud a dologról. A beruházást jelentős hitellel segítő állami Eximbank pedig banktitokra hivatkozva nem ad érdemi tájékoztatást. A helyiek addig is figyelik, mi történik az ipartelepen.
Találatok: [1]  Oldalak:   1