language

Akták:

Dorottya utca 8 highlight_off
V. kerületi ingatlanügyek highlight_off

Dorottya utca 8

Dorottya utca 8

A Dorottya utca 8 szám alatti épületet 2009-ben szerezte meg a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. 2010-ben Rogán Antal előterjesztésére a Zrt.-t ingatlanvagyona 25%-os leértékelése mellett az önkormányzat eladta a Praefinium SICAV-FIS CEE Opportunity Fundnak. A luxemburgi vállalat, amely így a vagyonkezelő tulajdonában lévő ingatlanokhoz jóval árukon alul jutott hozzá, Serfőző PétertGiró-Szász András akkori kormányszóvivő sógorát nevezte ki vezérigazgatónak. 2012-ben a Praefinium továbbadta a vagyonkezelőt - és vele vagyonát - a Hausop Kft.-nek, amely egy a Seychelle-szigetekre bejegyzett offshore cég, a Detris International tulajdonában állt. A Hausop Kft.-t egy évvel később öt új tulajdonos, köztük alapításkori tulajdonosai, a többek közt a Tocsik-ügy kapcsán ismertté vált Lovas testvérek vásárolták meg a Detris International-től.


A luxemburgi Praefinium befektetési tanácsadója a Nagy-Britanniában bejegyzett Praefinium Partners Ltd, amelyben Heim Péter 9%-os tulajdonrésszel rendelkezik. Heim és Giró-Szász 2010-ben társalapítói voltak a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, továbbá Heim volt az is, aki ugyanabban az évben megvásárolta Giró-Szásztól négy évvel korábban alapított Strategopolis nevű cégét. A Dorottya utca 8-ban jelenleg az a Dorottya 8 Hotel Kft. készül szállodát nyitni, amelynek egyik tulajdonosa a Serfőző Péter által 2014 júliusában alapított Safe Port Projekt Kft. Ez utóbbi cégben Giró-Szász András ugyanazon év novemberében vásárolt részesedést.

 

Az épületet a kötelezően megtartandó besorolás ellenére 2016 őszén váratlanul a földig lerombolták.

V. kerületi ingatlanügyek

V. kerületi ingatlanügyek

Rogán Antal (2006-2014), majd Szentgyörgyvölgyi Péter (2014-) polgármesteri időszakaalatt számos olyan ügy került nyilvánosságra, amelyben az V. kerületi önkormányzat áron alul adott el értékes ingatlanokat. A nyomott áron eladott ingatlanok jellemzően kormányközeli szereplők, illetve rokonaik érdekeltségeihez kerülnek – így például Giró-Szász András egykori államtitkárhoz (Dorottya utca 8.) egy Habony Árpád-közeli körhöz (pl. Károly körúti, Aulich utcai lakás), a Rogán Antalhoz köthető Fintha-Nagy Ádám ügyvéd tulajdonában álló OS17 Ingatlanforgalmazó Kft-hez (pl. Hercegprímás utca, Zrínyi utca), vagy Schadl Györgyhöz, az MBVK akkori elnökéhez (Városház utca 16.

A sokszor irreálisan alacsony árat általában az önkormányzat által megbízott értékbecslő állapítja meg, emellett az önkormányzat 30%-os (2022-es szabályozás szerint már csak 10%-os) kedvezményt ad azoknak a vásárlóknak, akik korábban bérelték az ingatlant. Bár a Fővárosi Önkormányzatnak hivatalosan elővásárlási joga van az ingatlanok esetében, ezt jellemzően vagy átengedte a vevőnek, vagy – ahogy az ellenzéki városvezetés kijelentette – a Fidesz-vezette Belváros nem biztosította az elővásárlás lehetőségét. Az ingatlanokhoz hivatalosan nyílt pályáztatás során lehet hozzájutni, a pályázás folyamata azonban jelentősen meg van nehezítve: a pályázati dokumentációhoz több százezer forintos áron lehet hozzájutni, a betekintésre pedig csak szűk intervallumot biztosít az önkormányzat által megbízott ügyvédi iroda, ezzel biztosítva, hogy az ingatlanok egy szűk és jól informált csoporthoz kerüljenek. 2020 év végén, a COVID alatti veszélyhelyzet időszakában Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester egyszemélyben döntött 2,2 milliárd forintnyi ingatlan eladásáról .Az ügyletek nagy része emellett utólag sem átlátható, az belvárosi önkormányzat jellemzően hosszas pereskedés után adja csak ki az ingatlangazdálkodásával kapcsolatos – általában hiányos és sok helyen kitakart – dokumentumokat. 

Az áron alul eladott ingatlanok ügyében több alkalommal indult nyomozás, a Nemzeti Nyomozó Iroda végül nem állapított meg bűncselekményt.  2022-ben a Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottságot állított fel az V. és VII. kerületi önkormányzati ingatlanértékesítések kivizsgálására. A Telex információi szerint Belváros-Lipótváros önkormányzata csak 2019 óta körülbelül 20 milliárd forint értékű ingatlanvagyontól vált meg.

 

A Népszava 2015-ös összesítése az áron alul eladott, V. kerületi ingatlanokról

Az Index 2016-os cikke Rogán Antal érintettségéről

A Magyar Narancs 2017-es összesítése

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [3]  Oldalak:   1

Kiment pár ház az ablakon

Rogán Antal belvárosi polgármesterkedésének a hagyatéka a piaci ár alatt értékesített volt önkormányzati ingatlanok sora. Utánajártunk, hogy a botrány elülte után mit kezdtek vele a Fideszhez vagy azok politikusaihoz közeli új tulajdonosok.

Sokasodó belvárosi botrányok

A Belváros csütörtöki képviselő-testületi ülésén újra napirendre kerülnek az V. kerületi ingatlanügyek. Juhász Péter, az Együtt helyi politikusa nem vár tartalmi eredményt, de mindenképpen erős kérdéseket fog feltenni a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett önkormányzatnak. Az ellenzéki politikus szerint a jelenlegi és a volt V. kerületi polgármester között nincs nagy különbség: Szentgyörgyvölgyi folytatja azokat a piaci árhoz képest feltűnően nagyvonalú belvárosi ingatlaneladásokat, amelyeket még Rogán Antal kezdett el a kerületben.

Garancsi építi Giró-Szász szállodáját

Megkezdte a részben Giró-Szász András kormányzati kommuniká­ciós államtitkár tulajdonában lévő Dorottya utcai ingatlanon az átépí­tési munkákat a miniszterelnök barátja, a Videoton-tulajdonos Garancsi István cége.
Találatok: [3]  Oldalak:   1