language

Akták:

Egyetemi modellváltás highlight_off

Helyek:

Tatabánya highlight_off

Egyetemi modellváltás

Egyetemi modellváltás

A kormány 2019-ben a Budapesti Corvinus Egyetem magánalapítványba való kiszervezésével kezdte meg a felsőoktatási finanszírozás átalakítását ("modellváltás"). A Corvinus esetében nagyvállalati menedzserek kaptak befolyást az egyetem fenntartására a kivonuló, részvénycsomaggal a finanszírozást hosszabb távon biztosító állam helyett - a későbbi modellváltók nagyobb része azonban nem kapott ilyen tartós eszközt, csupán a működéshez szükséges ingatlanokat, a kuratóriumba pedig politikaközeli személyek kerültek.  Az államilag elismert egyetemek közül mindössze 5 állami fenntartású maradt

2020-ban került alapítványi tulajdonba többek között a Miskolci Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a MOME, a soproni, győri és kecskeméti egyetem, illetve az SZFE, melynek átalakítását komoly ellenállás övezte. 2021-ben a SOTE-n, illetve a legnagyobb vidéki egyetemeken, így a pécsi, szegedi, illetve a debreceni tudományegyetemen is végbement a modellváltás, valamint a gödöllői Szent István Egyetem és több másik felsőoktatási intézmény összeolvadásából létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is alapítványi tulajdonba kerültAz Eszterházy Károly Egyetemet pedig az Egri Főegyházmegye kapta meg fenntartóként.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy az átadott egyetemek felett közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriuma gyakorolja az alapítói jogokat. Ezeket az alapítványokat olyan kuratóriumok vezetik, melyeknek tagjait Palkovics László ITM miniszter jelölte ki, így lett kuratóriumi tag például Varga Judit igazságügyi miniszter (Miskolci Egyetem), Varga Mihály pénzügyminiszter (Óbudai Egyetem), Szijjártó Péter külügyminiszter (SZIE), Lázár János korábbi országgyűlési képviselő, korábbi miniszter (MATE), illetve olyan kormánypárti polgármesterek, mint a székesfehérvári Cser-Palkovics András (Óbudai Egyetem), vagy a győri Dézsi Csaba András (SZIE). A kuratóriumokba befolyásos gazdasági szereplők is kerültek, mint például Csányi Sándor OTP-vezér (MATE, Soproni Egyetem), vagy épp a MOL vezérigazgatója, Hernádi Zsolt (Corvinus).

A kuratóriumok tagjai ezt követően nem visszahívhatóak. Az alapítványok tulajdonába összesen többszázmilliárd forint értékű vagyon került, amivel az alapítványok szabadon gazdálkodhatnak.

Az alapítványi tulajdonba került egyetemek listája:

·        Budapesti Gazdasági Egyetem

·        Dunaújvárosi Egyetem

·        Debreceni Egyetem

·        Budapesti Corvinus Egyetem

·        Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

·        Magyar Táncművészeti Egyetem

·        Állatorvosi Egyetem

·        Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

·        Semmelweis Egyetem

·        Neumann János Egyetem

·        Nyíregyházi Egyetem

·        Pannon Egyetem

·        Óbudai Egyetem

·        Soproni Egyetem

·        Széchenyi István Egyetem

·        Szegedi Tudományegyetem

·        Szinház- és Filmművészeti Egyetem

·        Testnevelési Egyetem

·        Tokaj-Hegyalja Egyetem

·        Pécsi Egyetem

Támogass minket rendszeres adományoddal,

hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [1]  Oldalak:   1

Hamarosan a teljes felsőoktatásban kiépül a pártállami rendszer

Befejezéséhez közeledik az egyetemek kormánypárti magánosítása, azaz ezen a fronton is átveszi az uralmat a NER.
Találatok: [1]  Oldalak:   1