language

Akták:

Felfüggesztett naperőműtender highlight_off

Felfüggesztett naperőműtender

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2013 nyarán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) milliárdokat osztott szét magáncégeknek napelemerőművek, napelemtelepek létesítésére. Az Átlátszó a nyerteseket átvizsgálva összefonódásokat állapított meg: a győztesek többsége frissen alapított, korábban más tevékenységet nem végző vállalkozás volt, néhány pedig a pályáztató szervezethez is köthető. Lázár János kormánybiztosként felfüggesztette a tendert. Somogy megyében 100 milliónál több támogatást 13 cég nyert el, közülük kilencnek nem voltak alkalmazottjai, azokat a pályázatra alapították. A nyertesek között felbukkant az NFÜ éléről nem sokkal korábban távozó Petykó Zoltán egykori üzlettársát, Dr. Seregi Jánost. Befutott egy, a Lékó és Társa Ügyvédi Iroda résztulajdonában álló cég is, mely iroda korábban többször képviselte az NFÜ-t.

 

A teljes, 8 milliárdos tender győzteseit is áttanulmányozó Átlátszó további összefonódásokra bukkant. A győztes cégek egymással is kapcsolatban álltak: a nyertesek listájára saját cégével felkerült az LMP akkori pénzügyi vezetője, Jakab Tamás (és másik két, hozzá köthető cég). Egy másik, 9 cégből álló csoport a már említett ügyvédi irodához kötődik. Másik 4 győztes is összekapcsolódik, köztük annak a Pap Kornélnak egy cége, aki akkoriban vásárolta be magát a 112 pénztárgépügy nagy nyerteseként emlegetett Mobil Adat Kft.-be (itt később Garancsi István váltotta). Itt Pap üzlettársa Hauser Gábor, akit sporttársi szálak fűznek a NAV akkori informatikai elnökhelyetteséhez, Vágujhelyi Ferenchez. Vágujhelyi 2010 közepéig tulajdonosa volt annak a Professzionál Zrt.-nek, amely ugyanoda van bejegyezve, mint ahová az NFÜ-tenderen kétszer is befutó Hamar Endre egyik nyertes vállalkozása is be volt 2011 közepéig. A Professzionál Zrt.- ben emellett felleljük Tiborcz István testvérét, Tiborcz Pétert is, aki igazgatósági tag volt a cégben. Tiborcz 2014-ben a NAV informatikai főosztályvezetője lett. A PBE Energiamenedzsment Kft. 213,9 millió forintot nyert napelempark létesítésére, de ugyanide, ugyanennyi pénzt Hamar másik cége, a Sistrade Kft is elnyert volna, ha a tendert nem függesztik fel. Jávor Benedek feljelentése nyomán a Fővárosi Főügyészségtől, nem látta indokoltnak a nyomozás elrendelését az ügyben. Azt, miért vonták végül vissza a pályázatot és kik ítélték meg a pénzt a nyerteseknek, továbbra sem ismert.

 

Az aktaszöveg alapját a Civitas Intézet által kiadott Fekete Könyv - Korrupció Magyarországon 2010-2018 c. kötetben megjelent esetleírás adja, melynek elkészítésében e sajtóadatbázist használva a K-Monitor Egyesület is közreműködött. 

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [13]  Oldalak:   1 2   >  >>

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

144 cég jelentkezett arra a 12 milliárdos pályázatra, amely csak pár óráig volt elérhető

Nagyon úgy tűnik, hogy jó kapcsolatokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki egyáltalán elindulhasson a naperőműves beruházásokat támogató uniós pályázaton.

Jófogáson keres új gazdát a Fidesz-stróman cége

Ingyenes hirdetési oldalon, a névérték ötödéért keres új tulajdonost a KBG Menedzser Consulting Kft. Ez a cég nyert volna 212 millió forintot napelem-parkra, ha a botrányok miatt nem függesztik fel a 2013-as tendert. Tulajdonosa, Pap Kornél sok mindenkihez kötődik, akit mostanában oligarchaként tisztelhetünk.

A Napot is megtartanák maguknak – sztori az Orbán-kormány természetéről

A napelempiac állami fojtogatását figyelve akár azt is gondolhatnánk, hogy a kormányoldalon – az atomba vetett vakhit vagy egyéb ok miatt – végképp lemondtak a Napról mint energiaforrásról. A valóságban, ahogyan a következőkben részletesen bemutatjuk, ez csak a látszat, vagy legfeljebb a valóság egyik fele: nagyon is látják ők az üzletet a napenergiában, de szeretnék megtartani maguknak.

Távozhat az LMP pártpénztárnoka

Az év végére mindegyik körzetben lesz képviselőjelölt. Várhatóan elfogadja majd mai ülésén az LMP országos választmánya a pártpénztárnok Jakab Tamás lemondását, miután kellemetlen helyzetbe hozta saját pártját azzal, hogy cége nyertes volt egy olyan állami pályázaton, amelyet annak vélt visszásságai miatt harcosan kritizált az LMP – tudta meg a Népszabadság.

Pártpénzek koordinátora lett a kínossá vált LMP-s

Az LMP pártkasszájának feltöltésével és a gazdasági holdudvar kialakításával bízták meg Ladányi Attilát alig néhány nappal azelőtt, hogy roppant kínos helyzetbe hozta a pártot.

Beleszaladt a saját pofonjába a korrupció ellen küzdő párt

Még a botrány kirobbanása előtt távozott posztjáról az LMP-választmány azon tagja, akit az Átlátszó.hu hozott összefüggésbe egy Lázár János által az utolsó percben lefújt uniós pályázattal.

Az LMP kivizsgálja érintettségét a naperőműtenderben

Miután az atlatszo.hu fényt derített arra, hogy az LMP pénzügyi vezetője, Jakab Tamás, és országos választmányának tagja, Ladányi Attila résztulajdonosok egy-egy olyan cégben, amelyek 220-220 millió forint uniós támogatást nyertek volna egy vélhetően korrupciógyanú miatt felfüggesztett NFÜ-pályázaton, a párt belső vizsgálatot indított.
Találatok: [13]  Oldalak:   1 2   >  >>