language

Akták:

Felszámolói piac újraosztása highlight_off

Felszámolói piac újraosztása

Felszámolói piac újraosztása

2021. március 4-én a kormány újraosztotta a felszámolói piacot: ekkor kerültek kihirdetésre annak az állami pályázatnak a nyertesei, amely arra irányult, hogy a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis a hitelezők követeléseinek kielégítése végett a fizetésképtelenné vált vállalkozások felszámolását kik jogosultak elvégezni.

A pályázat eredményeként egy szubjektív pontozású elbírálást követően a felszámolói névjegyzékben szereplők száma 130-ról 90-re csökkent. A nyertesek közé 54 új cég került be, amelyek fele fideszes politikusok vagy más kormányközeli személyek érdekeltségében áll. A cégtulajdonosok között megtalálható Papcsák Ferenc (Fejérvári-ház Kft.), Tasnádi László (Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft.), Mészáros Lőrinc cégbirodalmához kötődő Gál Miklós (Prima Liquidator Kft.), valamint a Valton-Sec biztonsági cég többségi tulajdonosa, Varga Lajos (BVL Kft). Szintén egy új felszámolói cég által került a felszámolói szférába Fintha-Nagy Ádám, aki a Rogán Antal V. kerületi polgármestersége idejére datálható ingatlanügyekkel kapcsolatban vált ismertté, illetve ő vette meg Rogán feleségének szülőfalujában található műemlék kastélyt is. Az újonnan létrehozott felszámoló cégek közül többet is a banki követelések egyik legnagyobb vásárlójának, Jellinek Dániel cégbirodalmának fővárosi irodaházába, az M9-be jegyeztek be. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke, Schadl György több szálon is kötődik a felszámoló üzlethez. Az időközben lefoglalt Red Carpet Kft. révén Schadl és felesége tulajdonában álló, több önálló bírósági végrehajtónak székhelyéül szolgáló irodaházba van bejelentve a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft., amelycég sok mással együtt a fentebb írt állami pályázat leadási határidejének napján jött létre. A ProTrust, illetvea Paladino Felszámoló Kft. fele Schadl édesanyja, Hazai (vagy leánykori nevén Pozsár) Edit Rozália tulajdonában áll. A cégek 2020-as megalapítása előtt Hazainak semmilyen gazdasági érdekeltsége nem volt.

Emellett Schadl kapcsolatban állt a ,,felszámolók királyának” nevezett Koller Mihály Dávid ügyvéddel, aki jelenleg 2 felszámoló cég tulajdonosa, és aki 2018-ig a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa volt: ezt a céget a kormány a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásainak lefolytatása céljából hozta létre. Koller intézte például az ETO Park Kft. felszámolását, amely a Quaestor-birodalom egyik fontos tagja volt, valamint üzletelt az Orbán-családdal is. Schadl naplójában Koller neve szerepel egy 2020 végi Illatos úti megbeszélésnél, ahol a Budapesti Vegyiművek Zrt. található, amely felszámolását Koller végezte abban az időben.   A Völner-Schadl ügy ötödrendű vádlottjának vallomása alapján Koller és Schadl üzleti kapcsolatban álltak: például 2021 májusában, másfél évvel az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.felszámolásának elrendelése előtt egyeztetéseket folytattak annak felszámolásáról. A lehallgatott telefonbeszélgetések alapján 2021 szeptemberében az Intercontinental Hotel teraszán Schadl egyeztetett Kollerrel és a Völner-Schadl ügy harmadrendű vádlottjával (Schadl ,,gazdájával”) egy milliárdos értékű felszámolásban való részvételről, amellyel kapcsolatban bírók lefizetése is szóba került.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [13]  Oldalak:   1 2   >  >>

Új céget alapított a Tiborczcal kötött üzletéről szmájlival üzenő volt Quaestor-felszámoló

Milliárdosokkal üzletel, most újabb társaságot hozott létre Mike Ferenc, a Quaestor cégcsoport ügyében is eljáró felszámolóbiztos.

Schadl György édesanyja betört a felszámolói piacra

A végrehajtói kar volt elnökének édesanyja a semmiből jelent meg a kormány által 2021-ben újraosztott felszámolói piacon. A nyugdíjkorhatár előtt álló asszonynak korábban semmilyen üzleti érdekeltsége nem volt, azóta viszont két felszámoló cégben tulajdonos. Az egyik az állami felszámolói pályázat leadási határidejének napján jött létre, és a fia érdekeltségében álló városmajori irodaházában székel. A társaságok felbukkannak a Schadl-ügy nyomozati iratai között is, a nyomok pedig arról árulkodnak, hogy a végrehajtók volt elnökének bőven volt kapcsolata velük.

Veszteséges cégháló szövődött a végrehajtói kar körül

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által létrehozott cégek jelentős ingatlanvagyont – feljelentések szerint áron alul – értékesítettek, majd az egyik ilyen vállalkozás megszűnt, a másik veszteségesen létezik. A kar közben bedöntötte a saját informatikai cégét is, ami még az ügyvezető bérét is képtelen volt önállóan kitermelni. Van egy alig működő alapítvány is, ami jobbára csak veszteséget termel.

Egy másik állami bombaüzletre is kilátás nyílik Schadl György főhadiszállásáról

Miközben a végrehajtók volt elnöke a „felszámolók királyaként” emlegetett állami megbízottal mozgott együtt, az érdekeltségében álló irodaházban egy különös körülmények közt megalakult felszámoló cég is működik. A kormány 2021-ben osztotta újra a felszámolói piacot, számos, kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező személyt hozva helyzetbe. A Schadl Györgyék irodaházába bejelentett felszámoló cég éppen az állami pályázat leadási határidejének napján jött létre.

Az Orbán családdal is üzletelő állami megbízottat azonosítottak Schadl György oldalán a nyomozók

A felszámolók királyaként emlegette a Schadl-Völner-ügy egyik vádlottja Koller Mihály Dávid állami felszámolóbiztost, aki a jelek szerint üzleti viszonyban állt a végrehajtók korrupcióval vádolt volt elnökével. A páros a viharos körülmények között felszámolás alá került dunaújvárosi vasműnél indult eljárásról is tárgyalt, méghozzá másfél évvel azelőtt, hogy a bíróság elrendelte volna az intézkedést a vállalatnál. Figyelemre méltó részlet, hogy az Orbán családdal is üzletelő, ügyvédként is tevékenykedő férfi akár olvashatta is a róla szóló részleteket a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában, ugyanis éppen őt kérte fel védelmére az egyik – bűnösségét beismerő és már el is ítélt – végrehajtó.

Az átverő-show folytatódik: a fel-felbukkanó Quaestor-milliárdokból csak a károsultaknak nem jut

Újra és újra kiderül, hogy a 32 ezer kötvényest jó 200 milliárd forinttal átverő Quaestor-birodalom romjaiban is van még vagyon, de abból leginkább a kiváltságosok mazsolázhatnak.

Még egy jósnőt is lefizettek Schadlék, hogy minden flottul menjen

Az illiberális orbáni rendszer működése válik láthatóvá a Schadl–Völner-ügyből: a kárvallottak számára semmilyen jogorvoslati fórum nem működik, a cinkosok bármit el tudnak intézni. A nyomozati iratokban temérdek adat van rá, a per vádiratából mégis kimaradt a korrupcióval keresztül-kasul átszőtt államhatalom leleplezése.

Tiborcz-üzlet: a felszámoló szmájlival válaszolt arra, hogy kétmilliárdos kölcsön mellett érdemes volt-e kiszállni

Egy Békés megyei felszámolóbiztos a Quaestor-ügy után kapott lehetőséget arra, hogy Orbán Viktor vejével és Jellinek Dániellel üzletelhessen. Kétmilliárdos kölcsönt vett fel, mielőtt beszállt a NER nagy játékosai mellé.

Kivételezett milliárdosok járhatnak jól a felszámolók bennfentességével

Egyre inkább privát klubra hasonlít a magyar felszámolói közeg: kitüntetett helyzetben levő szereplői az ingatlanpiac nagyágyúinak kedvezhetnek. Mészáros Lőrinc és Jellinek Dániel is érdekelt lehet a rendszer fenntartásában.

Felszámolók állhatnak kapcsolatban Mészáros Lőrinccel és Jellinek Dániellel

Egyre inkább privát klubra hasonlít a magyar felszámolói közeg: kivételezett szereplői az ingatlanpiac nagyágyúinak kedvezhetnek. Mészáros Lőrinc és Jellinek Dániel is érdekelt lehet a rendszer fenntartásában.
Találatok: [13]  Oldalak:   1 2   >  >>