language

Akták:

Fészekrakó program highlight_off

Fészekrakó program

Fészekrakó program

A 2011-ben indult ügy során csalók nyomorgó családokat költöztettek az Avas-lakótelepre, hogy felmarkolják az Fészekrakó-program keretében igényelhető állami támogatást. A bírósági eljárásban több százan váltak a gyanúsítottá. Az érintettek visszaéltek az állam kedvezményes lakásvásárlási programjával, aminek az lett a következménye, hogy a lakhatási költségek elmaradása miatt az Avas lakótelep számos társasháza csődközeli helyzetbe került.

 

Egy ügyvédi iroda köré szerveződött néhány élelmes ügyintéző azt a lehetőséget lovagolta meg, hogy használt ingatlanok vásárlása esetén az állam jelentős támogatást biztosított, és szegény családoknak ajánlott fel a lakáshoz jutás lehetőségét. Az ügyintéző megegyezett az eladóval, a vevővel, a pénzintézet dolgozójával, hogy a valós vételárnál többet írnak a szerződésbe. Az ügyben érintett ügyvédi iroda mellett szerepe volt az OTP egy tisztviselőjének, az értékbecslőnek, és az érintettek lakáshoz jutását biztosító a fiktív munkahelyi igazolásokat kiadónak is.

Támogass minket rendszeres adományoddal,

hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

A főügyészség az eladók és vásárlók ellen jelentős kárt okozó csalás és magánokirat hamisítás, a közvetítők és az ügyvéd ellen pedig jelentős kárt okozó folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, valamint sok rendbeli magánokirat hamisítás vétsége miatt emelt vádat. Az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érhette. A 2005-ös programindulást követően a más környezetből érkező fészekrakós beköltözöttek a lakótelepen az elmúlt években közös ellenséggé váltak azok szemében, akik már rég, akár évtizedek óta ott laknak, díjhátralékaik keletkeztek, nem voltak képesek fizetni törlesztőrészleteket. Rájuk nem vonatkozik - Csöbör Katalin fideszes képviselő módosító javaslatának köszönhetően - a 2014 nyarán parlament által elfogadott devizahitelesek kilakoltatási moratóriumának akkori határozatlan ideig történő meghosszabbítása.

 

A 2017-ben született másodfikú ítlet dr. B.M. elsőfokú vádlottat 4 év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak a „fészekrakó” hitel biztosította lehetőségeket kihasználva, és azzal visszaélve ingatlanokat vásároltak és értékesítettek, illetve közreműködtek az adásvételi szerződések megkötése, és a hitelfelvételek során.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [15]  Oldalak:   1 2   >  >>

Enyhítette a bíróság a miskolci fészekrakós csalók büntetését, hat év után véget ért a per

Szerdán ítéletet hirdetett a Debreceni Ítélőtábla a miskolci Fészekrakó-per másodfokú tárgyalásán. Ez az az ügy amelynek során csalók nyomorgó családokat költöztettek az Avas-lakótelepre, hogy felmarkolják az Fészekrakó-program keretében igényelhető állami támogatást.

Enyhítették az ügyvéd büntetését, de aligha örül a másodfokú döntésnek

A felfüggesztett börtön mellé több mint egymilliós vagyonelkobzás is jár R. Gyula miskolci ügyvédnek, a sajtóban több helyen csak „kis fészekrakóügy”-ként emlegetett büntetőeljárás elsőrendű vádlottjának – tudtuk meg kedden a Miskolci Törvényszéken egyrészt a Répássy Árpádné Németh Laura vezette bírói tanács hivatalos másodfokú ítélethirdetésén, másrészt az utána a sajtótitkárságon lapunknak rögtönzött „privát ítélethirdetésen”.

Vissza a gettóba – Miskolc kisöpri a fészekrakókat

Hétfőn szavazta meg a parlament, hogy a kilakoltatási moratórium ne vonatkozzon a Fészekrakó-programban részt vevőkre. Rohamtempóban kedden már el is kezdődtek Miskolcon a kilakoltatások, melyek ki nem mondott célja tapasztalataink szerint nem más, mint a gettósítás.

Fészekrakó-csalás csúszópénzekkel

Átlagosan harmincezer forint csúszópénzt kapott B. Marianna ügyvédtől a Fészekrakó-csalásban közreműködő OTP-s hitelügyi csoportvezető egy-egy hitelkihelyezésért, de volt olyan kölcsönügylet is, amiért százezer forintot fogadott el – derült ki a 278 vádlottat felvonultató per tegnap tárgyalási napján a Miskolci Törvényszéken.

Ahol Orbán sem ment fel a tizedikre

Disznót vágnak a panel folyosóján, nem fizetik a közös költséget, oda vizelnek, ahol éri őket az inger - ilyen keserű mondatok áradtak azokból az avasi lakosokból, akik házába fészekrakós családok költöztek 2005 után, egy nagyszabású szocpolcsalási ügy keretében.

Száz vádlott egy napon: kezdődik a Fészekrakó-csalók tárgyalása + Videó

Háromnaposra tervezett vádirat-ismertetéssel kezdetét veszi kedden az avasi Fészekrakó-csalás néven elhíresült, 278 vádlottat érintő tárgyalás a Miskolci Törvényszéken. Szabó József sajtószóvivő azt közölte, hogy az első napon várhatóan 90-100 vádlott ügye kerül sorra – írja a Magyar Nemzet.

900 milliós kár, 278 gyanúsított: ezt művelte Gyurcsány az Avason

A Gyurcsány-kormány által indított Fészekrakó program kiskapuit kihasználva 278 ember ellen indult eljárás az avasi lakótelepen történt szocpolcsalások ügyében. Mint ismert, a bukott miniszterelnök a hét elején az érintett lakótelepre költözött, de „nem az a céljuk, hogy cikkezzenek az akcióról”. Miskolcon április 22-én időközi választást tartanak.
Találatok: [15]  Oldalak:   1 2   >  >>