language

Személyek:

Furár Zoltán highlight_off
Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [4]  Oldalak:   1

Tanodapályázat újratöltve – A függetlenség feladása lehet az állami finanszírozás ára

A tavaly ősszel elbírált tanodapályázat eredményei azt mutatták: az Orbán-kormányhoz köthető körök és az egyházak súlyos összegeket vontak el a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb gyerekek oktatásától. Az esetet Hadházy Ákos, az LMP társelnöke nemrég a trafikbotrányhoz hasonlónak minősítette. A kabinet, belátva a helyzet tarthatatlanságát, új pályázatot írt ki a tanodáknak – ezen viszont már korántsem nyerhettek annyit a hozzáértő, tapasztalt szervezetek, mint amennyit első körben kaptak a frissen alakultak.

Kurzuslovagok, életmód-tanácsadók és hétpróbás pályázatírók taroltak a tanodapályázaton

Még a migránskampány takarásában is akkora botrányt lett az EMMI mint irányító hatóság által kezelt legutóbbi tanodafinanszírozási pályázatból, hogy a minisztérium megígérte, lesz folytatás, jut mindenkinek az uniós milliárdokból, csak tessék végre lenyugodni. Igaz, a verbális intervenció nem sokat segít azoknak a civil szervezeteknek, amelyek tíz-húsz éve működtetnek tanodákat, jellemzően hátrányos helyzetű térségek hátrányos helyzetű gyerekeinek, de most a megszűnés szélére kerültek. Helyettük kurzuslovagok, életmód-tanácsadók és hétpróbás pályázatírók taroltak a tavaly decemberben kiírt tanodapályázaton. Ismerkedjenek meg a rendszerrel és a nyertesekkel.

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

A főként uniós támogatásokból fenntartott tanodák jelentik a hátrányos helyzetben lévő gyermekek iskolán kívüli felzárkóztatásának a legfőbb lehetőségét. Hadházy Ákos LMP társelnök szerint a tanodás uniós pályázatok legutóbbi körében hasonló történt, mint a trafikbotrány során: a régi tapasztalt tanodások nem kaptak forrást, viszont az újonnan megjelent cégekkel bőkezű volt a minisztérium. Az Átlátszó által megkérdezett tanodapedagógus szerint el sem olvasták a pályázatukat.

Hadházy: 100 ezer forintos tornaóra a romatelepen

Miközben sok helyen akkora a szegénység Magyarországon, hogy az óvodai dajkák pótolják ki a saját, havi százezer forintot el sem érő fizetésükből az éhes gyerekek uzsonnáját, a rászoruló diákok felzárkóztatására szánt pénzek időnként "mellémennek", nem jutnak el az érintettekhez. Ez történhetett több helyen az 5,3 milliárdos "tanoda-pályázatok" kapcsán is – állítja az LMP társelnöke, Hadházy Ákos, aki szerint a trafikszerződésekhez hasonló módon lettek elosztva ezek a pénzek
Találatok: [4]  Oldalak:   1