language

Akták:

Gyömrői polgármester méltatlansága highlight_off

Kulcsszavak:

közigazgatás highlight_off

Gyömrői polgármester méltatlansága

Gyömrői polgármester méltatlansága

Gyenes Levente 2002-től volt Gyömrő polgármestere, ám miután felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték „folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt”, végül újraválasztása ellenére távozni kényszerült a város éléről. Az eljárásban képviselt vád szerint Gyenes társaival úgy csalt adót, hogy 2006 és 2009 között egy számlagyárat működtettek, szinte minden tevékenységről tudtak fiktív számlákat szerezni. A bűnszervezet közel 1,8 milliárd forint értékben állíthatott ki fiktív számlát, és közel félmilliárd forint áfát csalhattak el. Több mint 50 vállalkozás használta fel a fiktív számlákat, köztük volt olyan, amelyik csak egy, de olyan is, amelyik harmincnál is több számlával élt vissza. Gyenes hetedrendű vádlottként úgy kapott csak 9 hónap felfüggesztett szabadságvesztést, hogy csupán adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt ítélték el, pedig az elsőrendű vádlott szerint a volt polgármester részt vett az egész bűnszervezet irányításában.

 

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 38. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint méltatlanság miatt a képviselő-testület a határozatával megszünteti annak a polgármesternek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek." A képviselő-testületnek ismét méltatlansági eljárást kellett volna indítania Gyenes esetleges beiktatása után, és ennek hiányában a kormányhivatal feladata lenne a fenti szabály kikényszerítése. A helyileg beágyazott Gyenest azonban 2016 augusztusában azonban újraválasztották, noha  már korábban is tudta, hogy az önkormányzati törvény szerint nem lehet polgármester. Gyenest az se érdekelte, hogy a jogsértést először az újbóli hivatalba lépésétől számított 30 napon belül neki kellett volna megszüntetnie azzal, hogy ismét lemond, azonban ezt nem tette meg, sőt elintézte, hogy a képviselő-testület se állítsa őt fel, holott a következő harminc napban ezt nekik kellett volna megtenniük. Mivel mindez elmaradt, jöhetett a Pest Megyei Kormányhivatal mint a hivatal törvényességi működésének egyik legfőbb ellenőre, és amely korábban a kétszer harminc napban csak felszólíthatta Gyenest, majd a testületet, hogy ők mondják ki a polgármester méltatlanságát, csakis ezután vihették bíróság elé az ügyet. A kormányhivatal a területileg illetékes Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely végül 2017. januárjában vetett véget a nevetséges helyzetnek. A joghézagot törvénymódosítás oldhatja fel.


Forrás: Magyar Narancs, fotó: MTI.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [4]  Oldalak:   1

A belügy szerint mégis maradhat Gyenes a polgármester

Nem mond le ismét megszerzett mandátumáról Gyenes Levente, Gyömrő vasárnap újraválasztott polgármestere annak ellenére sem, hogy a megyei kormányhivatal szerint ezt kell tennie. A politikus egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva úgy véli: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

Kormányhivatal: Gyömrő újraválasztott polgármesterének le kell mondania

Továbbra is fennáll a méltatlanság a tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt gyömrői polgármesterrel, Gyenes Leventével szemben, így hiába mondott le korábban tisztéről, majd nyert ismét a vasárnapi időközi polgármester-választáson, tisztségét nem tarthatja meg- közölte az MTI érdeklődésére Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn.

Kormányhivatal: menni kell az újraválasztott gyömrői polgármesternek

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott elmondása szerint továbbra is fennáll a méltatlanság a tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt gyömrői polgármesterrel, Gyenes Leventével szemben, így hiába mondott le korábban tisztéről, majd nyert ismét a vasárnapi időközi polgármester-választáson, tisztségét nem tarthatja meg.
Találatok: [4]  Oldalak:   1