language

Kulcsszavak:

könyvkiadás highlight_off
Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [82]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9   >  >>

Új könyvkiadó segíti a fideszes világkép terjesztését közpénzből

Az Alapjogokért Központ ontja magából a háborús tematikájú és a liberálisokat támadó könyveket. Házon belül megoldják a publikálást.

Új módszert dolgozott ki a kormány nagyvállalatok lenyúlására

Újabb törvény ad muníciót az államnak, hogy megkaparintsa vagy átjátssza a klientúrájának a kiszemelt vállalkozásokat. Ebbe azt a Gazdasági Versenyhivatalt vonná be, amelynek épp az üzleti élet tisztaságán kellene őrködnie.

Szinte házon belülről jött a Libri-csoport új kiadójának vezetője

Kárpáti Gábor Csabának a Librivel együttműködő kiadója van, amelynek tematikáját elsősorban a keleti kultúra, a spiritualitás, a harcművészetek és egy focisztárokról szóló sorozat adja.

A GVH gyorsan áldását adta a Libri NER-es bekebelezésére

Csak formalitás volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kellett a Libri NER-es elfoglalását. Nincs mit vizsgálni, hiszen a könyvpiaci verseny nem csökken.

MCC: százmilliárdokat tol az oktatásba a kormány, ebből a magyar diákok 99 százaléka semmit nem fog látni

A Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány vagyona 2020 előtt elhanyagolható volt, akkor azonban hirtelen több százmilliárd forintos részvényportfóliót és több mint százmilliárd forintot kapott – ez egyben annyi, amennyit az állam évente a teljes felsőoktatásra szokott költeni. Az MCC számos egykor patinás, mára már lerobbant vidéki épületet kapott vagy vett meg, deklarált célja ezeket felújítani és megnyitni bennük a vidéki képzési központjait. A Gellért-hegy tetején egy 20 ezer négyzetméteres palotát építenek. A beruházások nagyságrendje tíz-, ha nem százmilliárdos, azok elkészülte után az MCC az ország egyik legnagyobb részvénytulajdonosa mellett az ország egyik legnagyobb ingatlantulajdonosává válik. Cikksorozatunk első részében az MCC ideológiai és politikai kötődését mutattuk be, a második részben, azaz ebben a cikkben, az intézmény vagyonosodásáról lesz szó.

Mind megette. Mihez kezd az MCC a magyar könyvpiaccal?

Meglepetés, sokk, pánik és tenyérdörzsölés: a könyves és az irodalmi szakma egyelőre így reagál arra, hogy a könyvpiac legnagyobb szereplőjét kormányhátszéllel felvásárolták. Pedig sejteni lehetett, hogy ez bekövetkezik, és a folytatást sem nagyon bonyolult kitalálni.

Kulturális Blitzkrieg helyett lövészárok-hadviselés – mennyire átpolitizált a Librit megvásárló MCC?

Néhány napja megvásárolta a Libri többségi tulajdonát a Mathias Corvinus Collegium, amely egyre komolyabb, az egész Kárpát-medencére kiterjedő oktatási és kulturális hálózatot épít. A magyar közoktatás egyre romló állapota mellett a magas színvonalú képzéseket ingyen nyújtó MCC a tehetséggondozó programjaival jó alternatívának tűnhet azoknak, akiknek nincs pénzük magániskolába járatni a gyereküket. De mennyire engedi be a politikát a falai közé a Fideszhez ezer szálon kötődő Mathias Corvinus Collegium, mennyire hatja át a képzéseket az, hogy az intézményt vezető Szalai Zoltán és az alapítvány élén álló Orbán Balázs az új generációs fideszes értelmiség fontos gondolkodói. Ez az a csoport, amelyben többen is úgy gondolják, a magyar jobboldal feladata a kulturálishegemónia-építés.

A kultúrharc tűzvonalába küldheti a Librit a NER, de piaci szempontból ez nem lenne észszerű

A szerzők között van némi pánik, de a legtöbben kivárnak, miután a Libri Csoport majdnem százszázalékos tulajdonosa lesz a kormány janicsárképzőjenként is emlegetett Mathias Corvinus Collegium. Kérdés, hogy a NER számára csak üzlet, vagy a kultúrharc része lesz a Libri-univerzum megszerzése? Ha az utóbbi, akkor tovább szűkítheti a NER-en kívüli szellemi világot, ha cenzúrázni nem is fogja tudni.

Három éve még nem kapták meg, aztán jött a pénzügyi nyomás: így kebelezi be az MCC a magyar könyvpiacot

Két éve Balogh még nem akarta eladni a részét az MCC-nek, de ez mostanra megváltozott. A jelek szerint emögött részben pénzügyi nyomás állhatott, és Baloghnak egy másik projektje miatt is szüksége lehetett a tőkére.
Találatok: [82]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9   >  >>