language

Akták:

Kormány vs. Norvég Alap highlight_off

Személyek:

Matiszlovicsné Horváth Éva highlight_off

Kormány vs. Norvég Alap

Kormány vs. Norvég Alap

2014 tavaszán a KEHI a Miniszterelnökség utasítására kezdte el a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott szervezetek vizsgálatát, melynek végén több szervezetet feljelentett. A vizsgálatot a hivatalos kommunikáció miatt azért kezdeményezte – a látszat szerint – Lázár János, mert az NCTA-támogatásokat kezelő konzorcium egyik tagja, az Ökotárs Alapítvány esetében LMP-s kötődést és emiatt politikai elfogultságára utaló körülményeket véltek felfedezni. A KEHI-vizsgálat törvénytelensége miatt – mely az NCTA működésére vonatkozó nemzetközi megállapodásból következik – több más, Norvég Alap által támogatott szervezet visszautasította az adatszolgáltatást a KEHI részére, Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke pedig hivatali visszaélés miatt feljelentést tett.

2014 augusztusában a KEHI vizsgálata során talált szabálytalanságok miatt sikkasztás gyanújával nyomozás indult az Ökotárs Alapítvány ellen, majd szeptember 8-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) házkutatást tartott az Ökotárs, illetve egy másik, Norvég Alap pályázatokat ellenőrző konzorciumi tag, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) irodájában. (A Budai Központi Kerületi Bíróság 2015 elején – helyt adva az Ökotárs panaszának  – kimondta a razzia törvénytelenségét.)

2014 őszén a KEHI költségvetési csalás gyanújával a NAV-nál is feljelentést kezdeményezett, amely az érintett konzorciumi szervezetek adószámának felfüggesztését eredményezte. Pár hónappal később a bíróság döntésével a szervezetek visszakapták adószámukat, a nyomozást pedig 2015 őszén a NAV bűncselekmény hiányában megszüntette az Ökotárs Alapítvány és a többi, 17 vizsgált szervezettel szemben – a lezárult ügyészségi vizsgálat csupán adminisztrációs hibákat tárt fel a norvég pénzeket felhasználóknál. Később kiderült, hogy a KEHI-vizsgálatot eredetileg személyesen Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte

2015 decemberében Norvégia és Magyarország között paktum született a Norvég Alappal kapcsolatban; ebben a magyar kormány írásbeli garanciát vállalt, hogy nem éri atrocitás a norvégok által támogatott civileket. A 2014-15-ös forrásbefagyasztást követően 2016-tól ismét megkezdődtek a tárgyalások a két állam között, mivel azonban egészen a 2021-es határidőig nem sikerült megegyezniük abban, hogy a pályázók közül melyik szervezet legyen a független alapkezelő (a magyar kormány nem fogadta el, hogy a pályázaton legtöbb pontot elérő Ökotárs Alapítvány kapja a megbízást), a magyar állam végül 77 milliárd forint támogatástól esett el

A az így kieső Norvég Alap helyett a kormány 2021-ben egy új pályázati alapot hozott létre, a Városi Civil Alapot, melynek 4 milliárdos keretösszegéből jellemzően Fidesz-közeli szervezetek részesülnek.


 

 

 

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [3]  Oldalak:   1

Hová tűntek az Ökotárs-ügy iratai?

Megfeledkezhettek az V. kerületi rendőrkapitányságon azokról az iratokról, amelyeket a rendőrség kérésére adott át az Ökotárs Alapítvány augusztus 14-én. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) augusztus utolsó hetében telefonon érdeklődött az alapítványnál, hogy adtak-e át dokumentumokat az V. kerületi rendőrkapitányságnak - értesült lapunk. Az NNI épp augusztus 14-én indított nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen, miközben az Ökotárs irataiból és az ügyben az eredeti feljelentést tevő Tényi István vallomásából sem lehettek még információik.

Komolytalan vallomás az Ökotárs-ügyben

Bizonyítékok vagy egyéb információk híján kizárólag néhány, a Magyar Nemzetben megjelent cikk tartalmát ismertette a nyomozókkal az Ökotárs Alapítványt feljelentő, fideszes Tényi István szeptemberi, tanúként való kihallgatásán - derült ki a feljelentő által lapunknak elküldött jegyzőkönyvből.

Gyanús ügyletek

A Norvég Alap támogatásairól döntő testület egyik kulcsfigurája Matiszlovicsné Horváth Éva, aki egy rászorultakat segítő alapítvány oktatási központját is vezette, amíg a súlyos törvénytelenségek miatt az iskola működési engedélyét tavaly felfüggesztették.
Találatok: [3]  Oldalak:   1