language

Akták:

Kósa és a milliárdos örökség highlight_off

Személyek:

Kósa Lajos highlight_off

Kósa és a milliárdos örökség

Kósa és a milliárdos örökség

2018 márciusban jelent meg a Magyar Nemzet oldalán, hogy Kósa Lajost megbízták azzal, hogy fektessen 1300 milliárd forint nagyságrendű örökséget állampapírokba. A tárca nélküli miniszter később a Facebook oldalán beismerte, hogy igaz a történet. Az eredeti narratíva alapján azonban Kósát becsapták és az 1300 milliárdos örökség nem is létezik. Azóta kiderült, hogy sokkal szorosabb a kapcsolat a ‘csengeri háztartásbeli’ és a miniszter között. A miniszter családi ügyvédje, Fiák István tulajdonában lévő Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft megtalálható a P. Máriához és Orendi Mihályhoz köthető Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft tulajdonosai között. (Orendi és Fiák egyébként annak a  Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) is elnökségi tagjai, melynek Kósa Lajos az elnöke.) Emellett a cég egy debreceni közintézmény, a Debreceni Sportuszoda címére lett bejegyezve

Bár a miniszter tagadja, hogy a segítségéért cserébe bármilyen ajándékot elfogadott volna P. Máriától, több, 20 millió eurórót meghaladó összegről szóló, ügyvéd által is hitelesített ajándékozási ígérvényen is szerepel Kósa aláírása. Emelett felmerült az is, hogy Kósa édesanyja is – a segítségért cserébe – egy 800 millió forintos ajándék ígéretét kapta, egy később nyilvánosságra kerülő dokumentumból pedig kiderült, hogy ez az ajándék további 10 milliárd forinttal egészült volna ki.  A miniszter nem tudott magyarázatot adni erre. Kiderült az is, hogy Kósa több alkalommal a svájci UBS Bankban járt a csengeri örökösnővel, ahol a miniszter felhatalmazást kapott P. Mária svájci bankszámlájához való hozzáférésre. Kósát feljelentették hivatalos vesztegetés és hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával, a Központi Nyomozó Ügyészség szerint azonban semmilyen bűncselekményt bizonyító adat nem látott napvilágot, ezért nem indult nyomozás ellene, ugyanis a közjegyzői okirat az ügyészség szerint önmagában nem igazolja, hogy vesztegetés történt volna. 

P. Máriával szemben 20 rendbeli csalás vádjával indított eljárást a Mátészalkai Járási Ügyészség – a vád szerint az örökösnő 780 millió forintos kárt okozott áldozatainak, akiktől az örökség megszerzése címén csalt ki több milliós összegeket. A vádlottat 2022-ben a három évnyi előzetes letartóztatás lejárta után szabadlábra helyezték, az eljárás azonban továbbra is folyik. A Partizán 2022-es interjújában P. Mária kijelentette, hogy közvetítőként milliós nagyságrendben juttatott fekete pénzeket a Kiskun Tender Kft. részéről Kósa Lajosnak. Emellett az örökösnő első fokon polgári pert nyert Kósa Lajossal szemben jó hírnevének megsértése kapcsán.

 

Támogass minket rendszeres adományoddal,

hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Kósa Lajos

Kósa Lajos (Debrecen, 1964. március 14. –) politikus, országgyűlési képviselő. Nős, 4 gyermeke van. 1998–2014 között Debrecen polgármestere. 2010 és 2015-ig a Fidesz ügyvezető alelnöke, majd 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője. 2017. szeptember 25-én Áder János október 2-i hatállyal a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki a Sándor-palotában. A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 47. legbefolyásosabb embere. 

Kósa 2018-ban egy bizonyos csengeri örökösnőhöz köthető csalási ügy kapcsán került a hírekbe, 2021-ben pedig ő erősítette meg, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus-kémszoftvert. Hozzá köthető a később legendássá vált “elveszti közpénz-jellegét” kifejezés, amely az alapítványi működés magyarázatakor hangzott el.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [43]  Oldalak:   1 2 3 4 5   >  >>

A csengeri örökösnő újra azt állítja, hogy milliókat adott át készpénzben Kósa Lajosnak

A botrány 2018-as óta kitörése először adott interjút a csengeri örökösnőként ismertté vált P. Mária (korábban Sz. Gáborné). A Partizán által készített beszélgetés előzetesében újra azt állította, hogy milliós nagyságrendben adott át készpénzt Kósa Lajos számára, amit a Kiskun-Trade Kft.-től kapott. A péntek este megjelenő interjúban arról is beszél, hogy szerinte olyasmire használták fel, amiért más embereknek kellett volna ott ülnie a bv. intézetben, nem neki.

Több milliós sérelemdíjat és bocsánatkérést követel Kósa Lajostól a csengeri örökösnő

A csengeri örökösnő, azaz P. Mária 2,5 millió forint sérelemdíjat és bocsánatkérést követel Kósa Lajostól, amiért a Fidesz alelnöke azt állította, hogy a nő egy csaló és már el volt ítélve csalásért - mondta a Blikknek Helmeczy László, az előzetesben lévő nő ügyvédje.

A sértettek sem hiszik el a csengeri örökösnő elleni vádiratot

Furcsán alakult a bíróságon a 780 millió forintos csalással vádolt csengeri örökösnő perének első tanúmeghallgatási napja. A sértettek nem érezték magukat annyira sértettnek, mint a nyomozáskor tett tanúvallomásaikban. Jelezték, hogy maguktól nem akartak feljelentést tenni a Kósa Lajost is érintő ügyben, amelyben az ötmilliárd eurós hagyaték megszerzéséhez és kezeléséhez segítséget ígért a Fidesz alelnöke a korábban uborkát termesztő csengeri asszonynak. Továbbra is kérdés, hogyan mozgathatta az ügyészség szerint egyedüli elkövetőként a szálakat P. Mária, aki saját bevallása szerint pár éve még sms-t sem tudott írni, és aki a nyomozás kezdete óta elveszítette férjét és egyik fiát. Hivatalosan mindketten öngyilkosok lettek.

Visszavonta a Kósa Lajosnak ígért eurómilliókról szóló közokiratot a csengeri örökösnő

Kósa Lajos tanúmeghallgatását kéri a „csengeri örökösnőként” ismertté vált P. Mária az ellene hivatalosan 780 millió forint csalás vádjával tartott mátészalkai per harmadik napján. Az 57 éves, korábban uborkát termesztő nő fenntartja, hogy senkit nem csapott be az ötmilliárd eurós örökség ígéretével: olyan iratok alapján tartja valósnak a németországi és svájci örökséget, amelyekről éveken át senki sem mondta, hogy valótlan. A fideszes politikus hivatalos megállapodásokban vállalta, hogy segítséget nyújt a vagyon megfelelő befektetéséhez, és elfogadta, hogy P. Mária több millió eurós ajándékot adjon át neki, ha a titokzatos vagyon megérkezik.

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Kedden hallgatták volna meg a csengeri örökösnőként elhíresült P. Máriát a mátészalkai bíróságon, a tárgyalás azonban elmaradt. A nő Kósa Lajos fideszes politikusra is terhelő vallomást tett, amelynek egyes elemeit visszavonta. Ezt a Legfőbb Ügyészség közölte, hozzátéve, hogy a nő „külső befolyásra” tett valótlan állításokat. Kósa Lajos hétvégén küldött egy közleményt, tagadta, hogy bármit elfogadott volna a nőtől.

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

A Legfőbb Ügyészség részéről Lajtár István a DK-s Bősz Anett kérdésére válaszolva utasította el a szerinte politikailag motivált feltevéseket arról, hogy szakszerűtlenül jártak volna el.

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

A „csengeri örökösnő” állítása szerint a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósáé volt, csak a számláját adta volna „kölcsön”. Az ügyészség sem Kósa Lajost, sem a vele és az asszonnyal Zürichben tárgyaló svájci bankárokat nem szeretné bíróság elé citálni.
Találatok: [43]  Oldalak:   1 2 3 4 5   >  >>