Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

Kulcsár-ügy highlight_off
A söjtöri ebéd highlight_off

Kulcsár-ügy

Kulcsár-ügy

Szász Károly PSZÁF elnök 2003 nyarán történt megveretése után kapott fokozott figyelmet a Pannonpast ügyében végzett PSZÁF vizsgálat. Ebből kiderült, hogy a K&H Equities jelentős szerepet játszott a Pannonplast Rt. részvényeinek szabálytalan felvásárlásában, amelyet érthetetlen módon részben az Állami Autópálya-kezelő Rt. finnaszírozott. Közben a K&H belső ellenőrzése során is napvilágra került számos visszásság, többek között, hogy az Equities irreálisan magas hozamú befektetéseket ajánlott potencális ügyfeleinek.  Az ügyleteket a bank egyik igazgatója, Kulcsár Attila koordinálta. Az ügy kapcsán felmerült több állami vállalat, politikus és vezető üzletember neve is. 


A Pannonplast-ügy kirobbanása és Kulcsár Attila lelepleződése – ő a K&H Equities, a pénzintézet brókercégének teljhatalmú ura, és bár a bíróságon ez nem bizonyosodott be, többek szerint Rejtő E. Tibor vezérigazgató pártfogoltja volt – után elapadt a pénzcsap. Nem volt tovább mihez nyúlni, ha valamelyik vip ügyfél a pénzét követelte. A piramisjátékra hajazó rendszer napok alatt összeomlott, mindenki mosta a kezeit, és Kulcsárra mutogatott. A nyomozás többször félresiklott, és emiatt elhúzódott. Ebben az is közrejátszhatott, hogy az ügy főnyomozóját, az azóta ügyvédként praktizáló Molnár Csabát koholt vádakkal bíróság elé állították, ahol évekkel később felmentették, de addigra rendőri karrierjét már végérvényesen tönkretették. Az első eljárásban született többéves börtönbüntetéseket és felmentéseket egyaránt tartalmazó ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték, és évekkel a nyomozás kezdete után vita robbant ki az igazságszolgáltatás berkein belül, hogy amit Kulcsár és társai tettek, az valóban sikkasztás, vagy esetleg csalás. A megismételt eljárásban az ügy névadóját, Kulcsár Attilát hat év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. Az ítélőtábla 2017. április 20-ától tárgyalja az ügyet másodfokon. 

A söjtöri ebéd

A söjtöri ebéd néven elhíresült botrány 2003. október 18-án zajlott le a Medgyessy-kormány által egy Zala megyei faluban, Söjtörön, ahol Deák Ferenc születésének 200 éves évfordulója alkalmából tartottak kihelyezett kormányülést.  Ezen a kormányülésen egy hétfogásos ebédet szolgáltak fel. A Blikk derítette ki, hogy az ételeket a budai Mágnáskert étteremből rendelték 2,4 millió forintért. A menüben volt mandulával töltött angolna, pácolt fogasfilé és fokhagymás parajjal tekert harcsa, erdei gombaleves kakukkfüves vadhúsgombóccal, amit házias borjúsült követett pirított borjúmájjal, majd desszertnek pedig Rigó Jancsi, gesztenyekupola és diós holdacska. Az is kiderült, hogy az egész kormányülés került 2,4 millióba, ebből az ebéd 734 ezer forint volt, amit nagyjából száz ember fogyasztott el. A kirobbant sajtóbotrány hatására a kormány bocsánatot kért. Kovács László akkori külügyminiszter és MSZP-elnök azt mondta, hogy „szégyelli magát a kormány”, valamint hogy „két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel (...) nagyon megfelelt volna”.  Végül az ebédet szervező Miniszterelnöki Hivatal két dolgozója írásbeli figyelmeztetésben részesült „a versenyeztetési feltétel kialakításában elkövetett hibák miatt”. 

Találatok: [1]  Oldalak:   1

A múlt köde

Söjtör 2003 októberéig arról volt nevezetes, hogy ott született Deák Ferenc, azóta meg arról, hogy ott ebédelt a Medgyessy-kormány. Mandulával töltött angolnát, pácolt fogasfilét, fokhagymás, parajjal tekert harcsalevest, magyaros erdeigomba-levest (benne kakukkfüves vadhúsgombóccal), házias borjúsültet (körülötte pirított borjúmájjal és sonkás tört burgonyával), Rigó Jancsit, gesztenyekupolát és tokajis mazsolával töltött diós holdacskát. Ennyi emésztenivalót adott a haza bölcse kétszázadik születésnapján a kormánynak és vendégeinek. Akik mindenesetre könnyebben emésztettek, mint az adófizetők.
Találatok: [1]  Oldalak:   1