language

Intézmények:

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal highlight_off

Kulcsszavak:

műemlékvédelem highlight_off
Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [19]  Oldalak:   1 2   >  >>

Kultúra - Mégis bontják a Király utca 40.-et

Az Óvás! Egyesület szerint mégis bontásra ítélik a Király u. 40. szám alatti épületet, melyet 2006-ban egyszer már sikerült megvédeniük a civileknek. Ez volt az akkor alakult mozgalom egyik első sikere a zsidó negyed épített értékeinek megmentéséért.

Nincs felelős a Király utcai védett ház leomlásáért?

Tragédiába is torkollhatott volna az augusztus 20-i Király utca házomlás, amikor leszakadt egy a világörökségi helyszín miatt védett, de évek óta romokban álló épület födémje, miután a lezárt házat elkerítő korlátokon átjutva külföldi fiatalok felmentek a ház második emeletére. Az épület tulajdonosa ugyanaz a befektetői kör, akiknek a Kodály köröndnél évtizedek óta omladozó palotája nemrég leégett.

Megindult a küzdelem a Király utca 40.-ért

A nemzeti ünnep hajnalán leszakadt egy lakatlan Király utcai ház második emeleti födéme, a vakolata és az elkorhadt fenyőgerendák még most is kinéznek az ablakon. A hírek azonban nem nagyon szóltak arról, hogy ez az épület nemcsak „egy Király utcai ház”, hanem konkrétan a Király utca 40., amely már évekkel ezelőtt beéghetett az olvasó emlékezetébe, amikor a civil örökségvédő küzdelmek emblematikus épületévé vált. 2006-ban ennek a háznak a megmentése volt az akkor alakuló Óvás! Egyesület egyik első győzelme a hagyományos zsidó negyed értékeinek megőrzéséért.

Nem régészeti túlárazás állhat a KÖH feloszlatása mögött

A műemlékek és régészeti lelőhelyek védelméért felelős KÖH feloszlatását a régészeti munkák túlárazásával indokolták. A kulturális államtitkár szavai szerint "a hatósági engedélyeztetési folyamat bonyolult, lassú, számos területen a korrupció lehetőségét veti fel."

Megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

Információink szerint megszűnik a KÖH, az a hivatal, amely eddig a műemlékek és régészeti lelőhelyek védelmét látta el az ingatlanfejlesztéseknél. A szervet több lépésben meggyengítették, előző elnöke néhány hónapja az ingatlanlobbira hivatkozva távozott.

Ismét Cselovszki Zoltán vezeti az örökségvédelmi hivatalt

Cselovszki Zoltán építész váltja július 1-jétől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) élén a posztról lemondott Tamási Juditot - jelentette be L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára egy csütörtöki perkátai útátadási ünnepségen.

Létezhet ilyen? Az örökségvédelem statisztál a kincsek pusztításához

Óvnia kellene a föld mélyén rejlő kincseket, most mégis azok elpusztításához statisztál a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Rendelkezéseik alapján ugyanis - tudtuk meg a Magyar Régész Szövetség elnökétől - Békés megyében feltáratlanul semmisíthetik meg az útépítők egy avar kori falu maradványait.

Torzóvá válik az örökségvédelmi hivatal

Január 1-jétől nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) adja ki az építési engedélyt a műemlék vagy műemléki környezetben lévő épületek átalakítására, felújítására, hanem az újonnan alakuló kormányhivatalok, amelyekbe tizennégy más, eddig független szakhatósággal együtt az örökségvédelmet is bevonják.

Akik a buldózert hívták, és akik elküldenék

A jelenlegi szabályozás nem alkalmas, a hatóságok nem képesek, sokszor nem is akarnak gátat szabni a régi pesti zsidónegyed eltüntetésének. Bár a 226 épületből álló együttesből 92 háznak egyedi műemléki védettsége van, a terület átfazonírozását ez nem akadályozza.
Találatok: [19]  Oldalak:   1 2   >  >>