Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Intézmények:

Külügyminisztérium highlight_off

Lapok:

Népszava highlight_off

Népszava

A nagymúltú baloldali napilapot 1877 májusában a Magyar Szociáldemokrata Párt lapjaként alapították. 1905-től kezdődően napilapként adták ki. A Horthy-rendszerben sajtóperek sokaságát zúdították az újságra, 1932-ben pedig betiltásra került. A II. világháború alatt hol működött, hol nem. A lap újraindítását 1945-ben Szakasits Árpád vezényelte és a Szociáldemokrata Párt központi lapja lett. 1948-ban az államosításokat követően a Népszava a szakszervezetek lapja lett, politikai véleményalkotásra nem volt lehetősége,a pártállam határozta meg a pédányszámot is. 1956 a Szociáldemokrata Párt visszavette a lap szerkesztését. A Népszavát 1957-64 között Kéthly Anna szerkesztette Londonban. A forradalom leverése után újra a szakszervezetek lapja lett a Népszava, amit a rendszerváltást követően privatizálták.

 

1994-ben a Fenyő János vezette Vico vállalatcsoport vette meg. Fenyő 1998-as meggyilkolását követően Fenyő özvegye a lapot eladta. Tulajdonosváltások hosszú sora után 2005-ben az MSZP közelébe került. A rendszerváltást követően a lap kiadója a Népszava Lapkiadó Kft. volt, jelenleg ezt a feladatot a XXI. század Média Kft. látja el 2016 óta óta. A Zrt.-t 2017-ben a Bécsben bejegyzett Horizont Handels und Industrie AG vette meg, mely Puch László MSZP-s pártpénztárnok érdekeltségébe tartozik. A napilapok piacának átalakulását követően a Népszava a legnagyobb példányszámú hazai politikai napilappá vált. 2019 áprilisában a Horizont AG eladta a Népszavát, az új tulajdonos Leisztinger Tamás egyik cége, a Proton Trade Zrt.

Találatok: [7]  Oldalak:   1

Trafikos klientúra is lesz

Kitört a dohánybotrány - mondta a Népszavának Józsa István, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese. A dohány-monopóliumról szóló törvénytervezet ugyanis még a hivatalos parlamenti benyújtása előtt napokkal kijutott Brüsszelbe a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik főosztályáról. Ennél is furcsább, hogy a legutolsó módosítást is tartalmazó változat az egyetlen magyar dohányipari cég vezetőjének a gépéről kerülhetett az Európai Bizottság honlapjára.

Császy: "Nincs tettes, de van bűnsegéd"

A moszkvai ingatlanüggyel összefüggésben gyanúsítottként hallgatta ki Császy Zsoltot a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF): a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MN) Zrt. volt értékesítési és jogi igazgatóját magánokirat-hamisítással, illetve bűnsegédlettel gyanúsítják különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben.

Moszkva és Sukoró: közös az ingatlanszakértő

Az ügyészség kérésére ugyanannak az irodának ugyanaz a szakértője végezte el a moszkvai követségi ingatlan értékbecslését, mint aki a sukorói telekcserében érintett földterületek ügyében eljárt - tudta meg lapunk.

Előzetesbe kerülhetnek a moszkvai ingatlanbotrány gyanúsítottjai

A moszkvai magyar nagykövetségi épület vitatott értékesítése ügyében folyó nyomozás mindhárom gyanúsítottjának előzetes letartóztatását kezdeményezte tegnap az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség. Másrészt a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja mellett a nyomozás meghiúsításának veszélye is fennáll a szóvivő szerint.

Őrizetben Tátrai és a külügy volt államtitkára is

Gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette az ügyészség tegnap Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát, Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a moszkvai magyar követség egyik ingatlanának eladásával kapcsolatban.
Találatok: [7]  Oldalak:   1