Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Helyek:

Lengyelország highlight_off

Lapok:

NOL (Népszabadság) highlight_off

NOL (Népszabadság)

A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja volt 2016. októberi megszűnéséig. Az újság a rendszerváltásig az MSZMP központi lapjaként működött, a jogutód Magyar Szocialista Pártnak a hozzá kötődő Szabad Sajtó Alapítvány révén 2015-ig jelentős befolyása volt a lapra. 1990. szeptember 1-jétől a lapot a Népszabadság Rt. adta ki. 2003-ban a lap fő tulajdonosa a svájci Ringier magyarországi leányvállalata, a Ringier Kiadó Kft. lett. 2014 januárjában a Ringier és az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. fúziója miatt a Gazdasági Versenyhivatal döntése nyomán a portfólió egy részét (regionális lapok és országos média mellett a Népszabadságot kiadó cég 70,4%-át) az osztrák Vienna Capital Partners vette át, amelynek fő tulajdonosa Heinrich Pecina osztrák üzletember. Pecina médiacége, a Mediaworks 2015-ben az MSZP pártalapítvány és a munkatársak egyesületének tulajdonrészét is megszerezte. 2016. október 8-án a kiadó gazdasági okokra hivatkozva felfüggesztette a lap kiadását. Október 25-én Pecinától a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Press Zrt.-hez került a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100%-a, emiatt sokan politikai nyomásgyakorlást látnak a lap bezárása mögött.

Találatok: [5]  Oldalak:   1

A nagy halak – megússzák vagy kihúzzák?

Kelet-Európa és a Balkán országainak egyik legnagyobb problémája a korrupció. Ez az országcsoport a Transparency International listájának a közepe-vége felé helyezkedik el. Még a legjobb pontszámmal rendelkező Lengyelországban is megtörtént, hogy politikai célokra használták a korrupcióellenes csúcsszervet. A legrosszabbul teljesítő Koszovóban még a nemzetközi erők egyik bírója is lebukott, mert eladta az ítéleteket.

Visegrádi országok: Kenőpénzek régiója

Rendszerszintű korrupciós kockázatokkal terhelt a visegrádi négyek gazdasága, ám nem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Bizonyos területeken Csehország és Szlovákia komolyabb korrupciós problémákkal küzd – derül ki a Transparency International (TI) legújabb tanulmányából, amelyet a Visegrádi Alap finanszírozásával, kifejezetten e négy országot vizsgálva készítettek.

Lengyel gázmezők miatt folyik a harc az EMFESZ-ért

Az elmúlt hónapokban felélénkült az EMFESZ Kft. kiterjedt lengyel gázmezőiért vívott sajátos harc. Az egyik oldalon az ukrán Dmitro Firtas áll, a másikon pedig a RosGas nevű ismeretlen svájci cég mögé húzódó, vélhetően orosz körök. 2009-ig az EMFESZ tulajdonosa Firtas ciprusi érdekeltsége, a Mabofi volt.
Találatok: [5]  Oldalak:   1