language

Akták:

Lombkorona sétány highlight_off

Lombkorona sétány

Lombkorona sétány

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere még 2017-ben, magánszemélyként nyújtotta be támogatási kérelmét a saját telkén megvalósítandó lombkorona sétányhoz.  Filemon 2019-ben lett a község polgármestere, majd 2021-ben, a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Program keretein belül ítélték meg számára a kért 60 millió forintos uniós támogatási összeget. A nemzetközi sajtóban is elhíresült beruházás kivitelezése közben, 2022 nyarán az egész erdőt tarra vágták, holott a sétányt a fák lombkoronájának szintjében álmodták meg. A közfelháborodásra reflektálva, vagy mert az uniós pályázat utófinanszírozású volt, Filemon lomb nélküli díszfákat és nyárfákat ültetett a területre –az erdősítésre 2022-ben a polgármester 470 millió forint uniós támogatást kapott. Filemon szerint ugyanakkor a lombkorona sétány-beruházásnak nem volt feltétele, hogy a sétány körül fák is legyenek, illetve, hogy azok milyen magasságúak legyenek.

Nem Filemon az egyetlen a térségben, aki uniós támogatásból építtet lombkorona ösvényt: Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes alelnöke Nyírmártonfalva szomszédságában, Nyíradonyban kapott 61,5 millió forintos uniós támogatást erdei kirándulóhely, tájház és lombkorona ösvény létrehozatalára. Tasi ehhez önerőből egy túlárazás-gyanús, papíron 6,7 millió forint értékű lószárnyékat is finanszírozott.

Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője 64 millió forint uniós támogatást kapott Nyíradonyban erdei kirándulóhely és lombkorona ösvény építésére. A kivitelezést mindhárom beruházás esetében a HCInternational Kft.végezte. Tasó és Filemon egy nap eltéréssel nyújtották be pályázatukat, Tasó és Tasi egyazon napon nyerték el a támogatást, Filemon és Tasó pedig azonos napon írták alá szerződésüket a kivitelezővel.

A fent ismertetett lombkorona-beruházásokkal kapcsolatban a Transparency International Magyarország az EU által kikényszerített antikorrupciós hivatalhoz, az uniós pénzek felhasználását vizsgáló Integritás Hatósághoz fordult. Hivatalos bejelentésükben szerepelt, hogy az uniós források révén megvalósuló projektek kiválasztásakor olyan rendszerszintű hibák jelentkeznek, amelyek eredményeképpen közhatalmi megbízatással is rendelkező személyekhez köthető, értelmetlen, felesleges beruházások jutnak támogatásokhoz. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Donáth Anna momentumos EP-képviselő hasonló bejelentést tettek az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, az OLAF-nál. A nyírmártonfalvai lombkorona ösvénnyel kapcsolatos cikküket követően Filemon beperelte az Átlátszót: helyreigazítást és bocsánatkérést követelt, mondván, hogy a 60 milliós uniós támogatást még nem fizették meg neki, mint ahogy a közel félmilliárdos erdőtelepítési támogatást sem. Állítása szerint a lap a személyiségi jogait, jó hírnevét is megsértette, mivel a beruházást nem mint közszereplő, hanem mint magánember valósította meg. A bíróság jogerős ítéletében Filemon minden érvelését elutasította, és a perköltség megfizetésére kötelezte.


Kép forrása: HVG

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [20]  Oldalak:   1 2   >  >>

Vizsgálatot indít az OLAF a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében

„Vizsgálatot indít lombkorona-sétány ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal! Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben tájékoztatott, hogy Hadházy Ákossal közös beadványom hatására nemrég vizsgálatot indított a hírhedt nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében” – közölte a Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum képviselője. A jelzést még tavasszal, a lombkoronasétány körüli médiazaj idején tette meg Donáth és Hadházy.

3D virtuális modellen mutatjuk be, mi került 64 millióba a lombkorona sétányon az uniós adófizetőknek

A részletes költségeket tartalmazó uniós támogatói okirat és a kivitelező cég által kiállított részteljesítési számlák nemrég jutottak el a polgármestertől az Átlátszóhoz. Elkészítettük hozzá a lombkorona sétány 3D modelljét, amin bárki tehet egy virtuális sétát, miközben megcsodálhatja, hogy egyes erdei létesítményekre mennyit szórtak el a lomb nélküli pusztaság közepén a bruttó 64 millió forint uniós támogatásból. Végre azt is ki tudtuk számolni, hogy egy lépés a sétányon mennyibe került az uniós adófizetőknek. Az is kiderült, hogy Nyírmártonfalva polgármestere és a térség fideszes országgyűlési képviselője pont ugyanazon a napon írta alá a szerződést, ugyanazzal a kivitelezővel a saját lombkorona sétányára.

Hadházy Ákos feljelentést tett a lombkoronás polgármester ellen

Hivatali visszaélés gyanúja miatt jelentette fel az ellenzéki képviselő Filemon Mihályt. A korábban a polgármester irodájába kéretett közmunkásnak naponta négyszer le kell jelentkeznie a polgármesteri hivatalban. Az egyedülálló anya munkakezdését emellett reggel 7-re tették át.

Fák nélküli lombkoronasétány: elvesztette a sajtópert a polgármester, 300 ezer perköltséget fizet

Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester nemcsak sajtóhelyreigazítást, de bocsánatkérést is követelt az Átlátszótól, de a perre el sem jött.

Talajkilátótól lombkoronáig. Keressük a leghülyébb uniós pénzfelhasználást

Az Átlátszó által bemutatott nyírmártonfalvai lombkoronasétány hamar szimbólumává vált az uniós pénzből megvalósított teljesen értelmetlen beruházásoknak. Azonban a sétányt volt mire építeni, és itt most nem a fátlanított pusztára gondolunk, hanem arra a hagyományra, hogy végtelenül fölösleges dolgokat valósítottak meg az Európai Uniótól nyert összegekből. Összeszedtünk ezekből párat, amelyeket alább be is mutatunk, de biztos van olyan, ami elkerülte a figyelmünket. Így olvasóinkhoz fordulunk: jelezzék még, ha szerintük valami nagyon fontos fölöslegesség kimaradt az összeállításból.

Beperelte az Átlátszót az erdő nélküli lombkorona sétányról elhíresült polgármester

A tarra vágott erdő hűlt helyén épült lombkorona sétányról szóló cikkünk megjelenése után jogi képviselője útján helyreigazítási kérelmet küldött Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester az Átlátszónak. Mivel az általa kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idéztük, a polgármester pedig cikkünk megjelenése előtt nem reagált az ezekkel kapcsolatos megkereséseinkre, a helyreigazítási kérelmének nem tettünk eleget. Filemon nem nyugodott bele a döntésünkbe, és bírósághoz fordult az ügyben, helyreigazítást és bocsánatkérést követel: a per első tárgyalása jövő pénteken lesz a Fővárosi Törvényszéken.
Találatok: [20]  Oldalak:   1 2   >  >>