language

Intézmények:

Mol-Új Európa Alapítvány highlight_off

Kapcsolódó szervezetek:

Mol-Új Európa Alapítvány

A MOL által alapított alapítvány, fő tevékenységköre a tehetséggondozás és a gyermekegészségügy. Kuratóriumi elnöke Miklósa Erika, kuratóriumi tagjai Schmidt Mária (Molnár-Bánffy Kata helyett), Bacsa György, Demeter Szilárd és Világi Oszkár. Felügyelőbizottságának elnöke Kemény Dénes.

Az alapítvány az induláshoz az államtól és a MOL-tól összesen több, mint 10 százaléknyi MOL-részvényt, illetve 600 millió forintos kezdőtőkét kapott. Az alapítvány minden évben több milliárdos osztalékot realizál a részvénypakett miatt.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [10]  Oldalak:   1

7,8 milliárdot szórtak ki a kormányzati kommunikációra Európa jövőjét érintően

Közzétette újabb negyedéves beszámolóját a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, ezúttal a kommunikációs feladatok ellátásáról. Itt már emelték a tétet: összesen 14,2 milliárd forint sorsáról döntöttek. A legtöbb pénzbe az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” került. De jutott azért a Családbarát Magyarország kampányra és a közmédiának is.

Sok százmilliárd forintos állami vagyont kaptak, de még email-címük sincs

72 milliárdnyi osztalékot vehetnek fel az állam helyett a vagyonkezelő alapítványok

Igazi aranytojást tojó tyúkot adott a kormány azoknak a vagyonkezelő alapítványoknak, amelyek az ingatlanok mellé állami részvénycsomagokat is kaptak ingyenes vagyonjuttatásként az elmúlt egy-két évben. Idén például csak a Mol- és Richter-részvények után közel 72 milliárd forintnyi osztalék-jövedelmet vehetnek fel a két társaság igazgatóságának javaslata alapján, vagyis ekkora bevételről mondott le önként az állam a kincstári vagyon kiszervezésével. A summa még nagyobb lehet, ha a többi átadott (egykori) állami cégnél is nyilatkoznak az osztalékokról.

Rejtett privatizáció: 2021-ben több ezermilliárdos vagyon került az államtól a kormánypárti alapítványokhoz

2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli figurák által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel. A kétharmados törvénymódosítással a kormányközeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy jövő évi ellenzéki győzelem esetén is biztosították.

A Mol-alapítványé lehet az egykor az Alkotmánybíróságnak szánt esztergomi palota

Az állami Mol-részvényeiből gründolt vagyonkezelő alapítvány kuratóriumában Mol-vezetők mellett többek között a kultúrpolitikus Demeter Szilárd is tag.

Miklósa Erika a MOL-Új Európa Alapítvány elnöke, Demeter Szilárd is benne van a kuratóriumban

A két alapító, a kormány és a MOL-csoport Miklósa Erika operaénekest kérte fel a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnökének, feladata az öttagú testület és az alapítvány irányítása lesz. A felügyelőbizottság vezetésével Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitányt bízták meg, a vagyonellenőr pedig Kara Pál, a MOL-csoport vezető jogi tanácsadója lesz.

Hernádi Zsolt: A Mol nem politizál, csak az állammal együtt építkezik

A Mol elnök-vezérigazgatója a Telexnek adott interjújában azt mondta, szerinte nincs abban semmi kivetnivaló, hogy a cég és a magyar állam is egy alapítványba pakolta a Mol-részvényeit. A büntetőügye júliusban folytatódik, abban bízik, hogy szüksége lesz még az útlevelére. Kérdeztük arról is, nem összeférhetetlen-e, hogy a Mol a Kopaszi-gátra költözött, miközben ő a területet fejlesztő cég magánbefektetője, és hogy az elmúlt hónapokban ultizott-e a miniszterelnökkel.

Most betonozta be a kormány a szellemi és kulturális hátországát

A Parlament keddi szavazásai után alig maradt állami fenntartású egyetem, az öt közalapítványhoz is milliárdos nagyságrendű állami vagyon került. A voksolás nem volt egyszerű, több képviselő jelezte, hogy nem működik a szavazógépe, emiatt kellett megismételni egyes szavazásokat, a kormány javaslatai mindenesetre gond nélkül átmentek.

Az állam a maradék Mol-részvényeit is egy vagyonkezelő alapítványnak adja át

A Mol Nyrt. és a magyar állam Mol-Új Európa Alapítvány néven új, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre. A cél a sport, a kultúra, az egészségügy és a környezetvédelem támogatása. Ám annak, hogy a Mol és az állam részvényeket ad az alapítványnak, a Mol-részvényesekre, a jövő kormányzataira és az adófizetőkre nézve is vannak következményei.

Közös vagyonkezelő alapítványt hoz létre a MOL a magyar állammal

Várhatóan az év második felében alakul meg a MOL-Új Európa Alapítvány. Az alapítvány célja közérdekű célok megvalósítása lesz, kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. Működéséhez elsődlegesen a Mol-részvények hozamát használja fel.
Találatok: [10]  Oldalak:   1