language

Akták:

Moszkvai vízumközpont highlight_off

Moszkvai vízumközpont

Moszkvai vízumközpont

2015 januárjában helyezték előzetes letartóztatásba Kiss Szilárd Miklóst, volt magyar agrárdiplomatát, akinek felesége a moszkvai vízumközpont résztulajdonosa. A gyanú szerint két társával megpróbálta megrövidíteni a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Kiss egész életében Oroszországban üzletelt, akkor is, amikor ez összeegyeztethetetlen lett volna diplomata státuszával. Egy 2011 áprilisi keltezésű dokumentum szerint (diplomatává történő kinevezése előtt) 80 ezer eurót vett át egy orosz üzletembertől, hogy elintézze ismerőseinek magyar vízumát. Diplomataként sem hagyott fel az üzlettel, 2012-13-ban hivatalos vizsgálat is folyt a moszkvai vízumkiadási gyakorlat kapcsán. Kiss borkereskedelemmel is foglalkozott, Tarsoly Csaba borait is terjesztette Oroszországban, aktív szerepet játszott abban is, hogy először Tarsoly cége, a Quaestor kapta meg a moszkvai magyar kereskedőház megnyitásának jogát, amelynek címe megegyezik a vízumcentrum címével. 

 

Több ezer schengeni vízumot adtak ki a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán olyan orosz állampolgároknak, akikről valójában azt se tudták, kicsodák. Egy évvel a Kiss Szilárd-féle Monte Tokaj Kft. elleni belső vizsgálat megszületése után egy magáncégnek, a questoros VisaWorld-Center Szolgáltató Kft.-nek szervezte ki a magyar állam a vízumkiadást. A moszkvai  központot 2014 novemberében adta át ünnepélyesen Szijjártó Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében közölte, hogy a vízumkiadási szabálytalanságok 2013 előtt, nem pedig a később létrehozott vízumközpontban történtek. Szijjártó minisztériuma 2015-ben, a botrány kirobbanásakor először nem látta okát felbontani a szerződést, de néhány héttel később felbontotta az üzemeltetésre vonatkozó szerződést a brókerbotrányba keveredett Quaestor cégcsoporttal.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [18]  Oldalak:   1 2   >  >>

Simicska körének emberei lobbiztak Kiss Szilárdnak és FSZB-s élettársának

2013 őszén, amikor már bebukni látszott a moszkvai agrárattasé vízummutyija, a Simicska-Nyerges érdekkörhöz tartozó két államtitkár közös levélben lobbizott a külügynél, hogy Kiss orosz élettársa, Jelena Cvetkova és szervezete folytathassa a vízumigénylést. Arról a nőről van szó, akiről a magyar kémelhárítás kiderítette, az orosz titkosszolgálattal áll kapcsolatban. Belső külügyes levelekkel mutatjuk be, hogyan bukott le a vízummutyi, és győzedelmeskedtek mégis a mutyizók.

A csattogós lepke és a vízumgyár

Csattogós lepkét emlegetve élcelődött ellenzéki képviselők életkorával az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes alelnöke. A testület a moszkvai vízumgyárról hallgatta meg a Külügyminisztérium képviselőjét. A részletes tájékoztatáshoz zárt ülést kellett volna elrendelni, ám ezt a kormánypártok megakadályozták.

Fazekas Sándor a parlamentben beszélt arról, milyen jól végezte a munkáját a vízumgyáros Kiss Szilárd

Fazekas Sándor hétfőn a parlamentben kémregénynek nevezte a Kiss Szilárd-ügyet, amikor az LMP-s Szél Bernadett arról kérdezte, kinevezné-e újra a volt agrárdiplomatát. A miniszter szerint a moszkvai magyar követségen működő vízumgyár sem Magyarország, sem az Európai Uniós biztonságát nem veszélyeztette. Fazekas szerint amikor Kiss neki dolgozott, 25 százalékkal nőtt az orosz export.

LMP: Szijjártónak tisztáznia kell magát

Az Országgyűlés szakbizottságai előtt kellene tisztáznia a moszkvai vízumügyet és a történtekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseket Szijjártó Péternek az LMP szerint. Az MSZP közben visszafordította a kormányzati kommunikációban gyakran felbukkanó hazaárulózást azzal, hogy „kik árulják a hazát”, amikor egész vízumgyár működik.

Tarsoly Csaba szerint Szijjártó kereste meg a moszkvai vízumgyár ötletével

Folytatta szokását Tarsoly Csaba, és újabb, a sajtóban éppen futó üggyel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a Quaestor-ügy bírósági tárgyalásán. Most a moszkvai vízumgyárról beszélt, amiről másfél hete jelent meg az Indexen egy cikksorozat. Ebből kiderült többek között, hogy a Quaestor és Tarsoly Csaba bizalmasa, Kiss Szilárd cége – a Monte Tokaj Kft. – közös orosz projektjeként működő VisaWorld Center ezrével bocsátotta ki a schengeni vízumokat bármiféle ellenőrzés nélkül, mielőtt a Quaestor 2014-ben átvette volna ezt az üzletet.

Szijjártóék megerősítették, hogy felvetették Tarsolynál a moszkvai vízumközpontot

„A moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott - végül sikertelen - tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyűjtését” – írta a Külügyminisztérium cikkünkre, miszerint Tarsoly Csaba azt mondta a Quaestor-ügy mai bírósági tárgyalásán, hogy Szijjártó Péter későbbi külügyminiszter kereste meg a moszkvai vízumközpont ötletével.

Tudtak gyanús orosz ügyeiről, mégis évekig dolgozhatott a kormánynak Kiss Szilárd

A parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a hazai titkosszolgálati vezetők „mosták kezeiket” a vízummutyi ügyében, ők elvileg mindenről jelentettek. Sőt a vízumokkal bizniszelő Kiss Szilárd már 2011-ben, a kezdet kezdetén megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Mégis érinthetetlen volt, politikai szinten kaphatott védelmet éveken át. Az igazán fajsúlyos figura az élettársa, aki egyértelműen egy külföldi titkosszolgálathoz köthető.
Találatok: [18]  Oldalak:   1 2   >  >>