Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

NAV-botrány highlight_off

Kulcsszavak:

cukoripar highlight_off

NAV-botrány

NAV-botrány

Horváth András, ex-adóellenőr 2013 novemberében robbantotta ki a botrányt azzal, hogy azt állította: a NAV-nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki.

 

A bejelentés után lemondott NAV-os tisztviselő azt állította: ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. Horváth számításai szerint ez évi 1000 milliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. A NAV szerint legfeljebb 80 milliárd forint körüli a kár.

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas

 

A botrány nyomán indult a nyomozás azzal zárult, hogy a rendőrség kimondta: egy kivétellel nem történt semmiféle bűncselekmény a feldobott ügyekben. Ezt követően 2017 januárjában Horváth Andrást gyanúsítottként idézték be az ellene illetéktelen adóhatósági adatokhoz jutás miatt indult eljárásban.

 

Találatok: [6]  Oldalak:   1

Szorul a hurok az áfabotrányban? Gyanúsított a NAV-vezetők között

Mintha fordulna a kocka a NAV-botrányban: nem elég, hogy az Állami Számvevőszék pár napja kínos jelentést tett közzé a hatóságról, a legfőbb ügyész már azt is elárulta, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítják az egyik NAV-vezetőt, akit emiatt ki is hallgattak.

Áfacsalás: Az Alkotmánybírósághoz fordul Schiffer és Ángyán

Alkotmányjogi panaszt terjeszt elő az Alkotmánybíróságon (AB) az LMP-s Schiffer András és Ángyán József független országgyűlési képviselő pénteken, mert szerintük a Fidesz "meghackelte" a NAV ügyeit áttekintő vizsgálóbizottság felállítását.

Orbán és Csányi is aggódott az áfacsalás miatt

A kormányfő óriási disznóságokról, az OTP-vezér által alapított szervezet fertőzött hipermarketekről beszélt, amikor az áfacsalások szóba kerültek. Bár a kormány próbálja cáfolni, távol tartani magától az adócsalási ügyet, néhány nyilatkozat, intézkedés mégis mintha az ügyet kirobbantó volt NAV-dolgozó állítását támasztaná alá, és a kormány szándékát mutatja az adócsalások megszüntetésére. Összeszedtük ezeket.

A parlament egyszer már majdnem foglalkozott a cukros áfacsalással

Lehet, hogy rossz bizottsági ülésre jött a képviselő úr! Ezt válaszolta Ivanics Ferenc fideszes képviselő Gőgös Zoltánnak, a szocialisták agrárpolitikusának arra a felvetésére, hogy talán érdemes lenne foglalkozni a cukorhoz köthető áfacsalásokkal.
Találatok: [6]  Oldalak:   1