Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

NAV-botrány highlight_off

Kulcsszavak:

informatika highlight_off

NAV-botrány

NAV-botrány

Horváth András, ex-adóellenőr 2013 novemberében robbantotta ki a botrányt azzal, hogy azt állította: a NAV-nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki.

 

A bejelentés után lemondott NAV-os tisztviselő azt állította: ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. Horváth számításai szerint ez évi 1000 milliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. A NAV szerint legfeljebb 80 milliárd forint körüli a kár.

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas

 

A botrány nyomán indult a nyomozás azzal zárult, hogy a rendőrség kimondta: egy kivétellel nem történt semmiféle bűncselekmény a feldobott ügyekben. Ezt követően 2017 januárjában Horváth Andrást gyanúsítottként idézték be az ellene illetéktelen adóhatósági adatokhoz jutás miatt indult eljárásban.

 

Találatok: [3]  Oldalak:   1

Varga alsóbb szintű áfacsalásról tud

A nemzetgazdasági miniszter szerint nyilvánvaló, hogy az áruházak polcain is vannak olyan termékek, amelyek után elcsalják az áfát, de azt nehéz bizonyítani, hogy a nagy kereskedő cégeknek közük van ehhez. Varga Mihály erről egy levélben írt, amelyet az áfacsalási ügyről kérdező ellenzéki képviselőknek küldött.

Miben utaznak a nagymenő áfacsalók?

A válság majdnem kicsinálta az áfacsalókat, de ők erősebbek voltak. Ha egy vadászterület túl veszélyessé válik számukra, akkor átmennek egy másikra. Könnyedén ugrálnak nemcsak a termékek, hanem az országok között is.

A Magyar Nemzetben is milliárdos áfacsalásokról írnak

Miközben a NAV állítólag négy nap alatt kivizsgálta Horváth András volt adóellenőr állításait, a Fidesz pedig (az MSZP-vel közösen) nem támogatta, hogy vizsgálóbiztottságot állítsanak fel a témában, a Magyar Nemzetben megjelent egy véleménycikk, ami a lényeges kérdésekben ugyanazt állítja, mint Horváth.
Találatok: [3]  Oldalak:   1