language

Akták:

Nemzeti gödör highlight_off

Nemzeti gödör

Nemzeti gödör

1996 nyarán a szocialista kormány támogatásával kezdték el az Erzsébet téren a 28 000 négyzetméteresre tervezett új Nemzeti Színház építését, aminek költségeit akkor 10,7 milliárd forintra tervezték. A becsült kiadások azonban hamar 17 milliárd föle emelkedtek.

 

Két évvel az építkezés kezdete után a kormányváltás első hónapjaiban az Orbán-kormány a közbeszerzési eljárás csúszásával magyarázta a kivitelezés lassúságát, végül aztán az év októberében racionális költségmegtakarításra hivatkozva lefújták a projektet. Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára különösen rosszul előkészítettnek minősítette a beruházást. Az ekkor már megkezdett építkezés során közel két milliárd forintot költöttek el az épület alapozására.Az akkori ellenzék és a főváros vezetése az új kormány kultúrharcának nevezte a beruházás leállítását.

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas

 

2000-ben végül pályázatot hirdettek ki a tér átalakítására, ami alapján 2,5 milliárd forintból parkoló és koncertterem épült az évekig üresen álló elkerített területen.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [5]  Oldalak:   1

Milliós kötbér az Erzsébet téri késés miatt

Valószínűleg csak az új kormánnyal tud megegyezni a főváros a Nemzeti gödör helyére épített Erzsébet téri parkról. Bár a kulturális tárca szerint tárgyalnak a Városházával a tér rendezéséről, az önkormányzat nem tud erről. Így a tér most körbekerített részét több hétig még biztosan nem vehetik birtokba a járókelők. A főváros május 16-án számlázza az első, 30 ezer dolláros kötbér számlát a minisztériumnak.

Nemzeti gödör: kész újabb pert indítani a főváros

Újabb pert indít a fővárosi önkormányzat, ezúttal a kultusztárcával szemben, ha a kormány nem fizet kötbért az el nem készült Erzsébet téri konferencia-központ után. Az önkormányzat szerint a gödör helyére kerülő, föld alatti konferencia-központ a határidő lejártával sincs készen, a minisztérium viszont így szeretné átadni azt a fővárosnak.

Megkezdték az Erzsébet téri gödör beépítését

Megkezdődtek az Erzsébet téri gödör helyén az építési munkálatok, jelenleg a vasbetonszerkezet átalakítása folyik. Még idén - legkésőbb december 31-ig - elkészülnek a felszíni munkálatokkal, és átadják a téren kialakított új parkot is. A felszín alatti konferenciatermet és mélygarázst várhatóan jövő márciusra fejezik be.

Feltöltik a 'Nemzeti Gödröt'

Lezárulni látszik a Nemzeti Színház körüli rémdráma egyik felvonása, pénteken ugyanis kihirdették az Erzsébet téri gödör helyére tervezett kulturális központ és millenniumi park tervpályázatának eredményét. A titkos elbírálás a Firka Építész Stúdió pályamunkáját hozta ki győztesnek a két és fél milliárdos belvárosi beruházásra. A várhatóan jövő év márciusában kezdődő építkezésnek 2002. április 15-ig be kell fejeződnie.

Gödör az Ezsébet téren: Hol Nemzeti süllyed el

Racionális költségmegtakarítás vagy új kultúrharc? A kormányfő az előbbivel érvelt A Hétben, az utóbbira Cselovszki fideszes építész képviselő lehet példa, aki a Napi Maóban a kozmopolita építészet ellen érvelt a népi architektúra szempontjából. A Nemzeti építésének kézivezérléses leállítása után kiakadtak a színészek meg az építészszakma, elvégre egy 71 pályázatos, szabályos eljárás, mi több: egy egész konszenzus lett itten megfúrva, akár a metró. A gödör perspektívájából nézve persze mindegy, hogy spórolás vagy egy miépesedő Fidesz okán állt le a 18 milliárdos beruházás.
Találatok: [5]  Oldalak:   1