Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

OGYI székház eladása highlight_off

Intézmények:

WHB Vagyonkezelő Kft highlight_off

OGYI székház eladása

OGYI székház eladása

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2016. december 30-án árverésre bocsátotta a Zrínyi utca 3. alatt található ingatlant, ami az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) székházaként működött. A kikiáltási ár 2,776 milliárd forint volt, ami a környékbeli ingatlanok árához képest alacsonynak számított. Az épület megtekintésére két lehetőséget adtak 2017. január 5-én és 9-én. A 694 millió forintnyi árverési biztosítékot még kilencedike délutánig kellett befizetni. Ezt összesen négy személy teljesítette, akik közül végül ketten licitáltak, György Rudolfné és Rózsa Judit. Mindkettőjükkel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy honnan állt rendelkezésükre a biztosíték kifizetésére és a licitálásra elegendő összeg.

 

Az ingatlan végül 3,871 milliárd forintért kelt el. A vevő végül a strómangyanús Rózsa Judit volt, aki egy játékbolt üzemeltetése mellett különböző offshore cégek magyarországi érdekeltségeinek igazgatásában vállal szerepet. A valasz.hu cikke szerint ezek közül egy cég, az EastCastle Investments Kft. foglalkozik ingatlan adás-vétellel. Ennek a tulajdonosa a Máltán bejegyzett EastCastle Investments Limited Liability Company, amit Dina Moshavi tulajdonol. Ugyanennek a cégnek a kézbesítési megbízottja Békés Ádám, akit az Index 2016. november 11.-i cikkében Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz kötött. Moshavi, akinek leánykori neve Gagel, annak a Michael Gagel izraeli-grúz vállalkozónak a testvére, akit az atlatszo.hu és a valasz.hu is Habony Árpád barátjaként és üzlettársaként említ. A valódi vevő személye azonban nem kimutatható, az ingatlan további sorsáról egyelőre nincs hír. Érdekesség, hogy az épületet a 2000-es években egyszer már privatizálták, ami után tripla áron vették vissza állami tulajdonba. 

 

2017. májusában a Heti Válasz kiderítette: lesz forrás az épület rendbetételére: a hitelbiztosítéki nyilvántartásból kiderítették, hogy ugyanennek az EastCastle Kft.-nek 2,2 milliárd forintos hitelt nyújtott a 45 százalékban állami tulajdonú Gránit Bank

(A kép forrása: Index.hu)