Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

Paks II highlight_off

Kulcsszavak:

jogalkotás highlight_off

Paks II

Paks II

Magyarország és Oroszország 2014 januárjában nagy port kavaró megállapodást írt alá a paksi atomerőmű bővítéséről. A szerződést, amely szerint 2014 és 2025 között az orosz állam 10 milliard eurós hitelkeretet biztosít Magyarország számára a beruházáshoz, az országyűlés utólag, 2014 februárjában, a megállapodás részleteinek ismerete nélkül fogadta el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Energiaklub a szerződés háttéranyagainak megismerésére vonatkozó közérdekű adatigénylését azzal utasította el, hogy a kért adatok az orosz-magyar megállapodás előkészítését szolgálták, ezért titkosak. Az Európai Bizottság jelezte, hogy Brüsszel közbeszerzési szempontból vizsgálja az üzletet, mivel a Magyar állam tender kiírása nélkül ítélte oda a kivetelezés jogát az orosz állam atomenergatikai iparát irányító Roszatom óriásvállalatnak.  2017. február végén az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése.

 

A PAKS-II Zrt. szerződései, amit a Közérdekvédelmi Központ hozott nyílvánosságra (2017.09.13)

A Roszatom paksi szerződései (Direkt36)

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas
▶︎ Legyél pártolói tagunk: patreon.com/kmonitor

 

 

 

 

Találatok: [49]  Oldalak:   1 2 3 4 5   >  >>

Szeptember elsejéig várnak jelentést a kormánytól a paksi bővítés leállításáról

A határozati javaslat címe már egyértelművé teszi az ellenzéki képviselők álláspontját: „Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezményre való hivatkozással a Kormány által Magyarország nemzeti értékeit sértő módon, a Paksi Erőmű új 5–6. blokkjának létesítésével összefüggésben megkötött szerződések felmondásának szükségességéről”.

HVG vs. kormány Paks-per: Nyertünk, de a lényeget tovább titkolhatják

Úgy nyerte meg az adatigénylési perét a hvg.hu szerkesztősége, hogy a Paks II. atomerőmű kulcsrakész építéséről szóló magyar-orosz fővállalkozói szerződés megannyi lényeges – talán épp a legfontosabb – pontját kitakarhatja a közérdekű adatot birtokló Süli János tárca nélküli miniszter. A Fővárosi Törvényszék minap meghozott, 28 oldalas első fokú, nem jogerős ítélete nehezen követhető logikával mazsolázott a dokumentumban.

Törvényt módosít a kormány, hogy el tudják titkolni a paksi bővítéssel kapcsolatos közadatokat

“Még csak elsőfokon nyertem meg a pert a kormány és a Roszatom ellen a paksi szerződések nyilvánosságáért, de máris pánikban módosítják a törvényt” – így vezette fel Facebook-posztjában Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője az mfor.hu cikkét, melyben arról írnak: az új paksi atomerőmű adatainak megismerését is korlátozhatja az a csomag, amit a tervek szerint az őszi ülésszakon tárgyal majd a parlament.

Ádert kérik, ne írja alá az új atomtörvényt, ami alapján engedély se kell Pakshoz

„Újabb jogalkotási torzszülöttet alkotott a fideszes kormánytöbbség: mostantól olyan atomtörvényünk van, amely engedély nélkül is lehetővé teszi az atomerőmű-építés elkezdését, illetve a hatósági engedélyek politikai döntéssel történő felülírását. Az LMP a köztársasági elnökhöz fordul a nukleáris biztonságot súlyosan veszélyeztető döntés miatt″ – jelentette be kedden Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke.

Felpörgetik Paksot, engedélyek hiányában is folyhat a munka

Miközben a világ az amerikai elnökválasztásra figyelt, múlt héten kedd éjszaka alig néhány képviselő részvételével vitatták meg a magyar parlamentben a fejlesztési tárca energetikai törvénycsomagját. Salátatörvényről van szó, vagyis rengeteg kisebb – nagyobb módosításról, amelyekről egyszerre szavaznak majd.

Fontos győzelem: a kormány visszavonult Brüsszelben a paksi titkosításból

Most úgy tűnik, teljes sikerrel zárulhat a Jávor Benedek által kezdeményezett bizottsági eljárás a Lex Paks II nyilvánosságkorlátozó szabályaival szemben: az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának tájékoztatása szerint a magyar hatóságok vállalták a törvény módosítását. Az európai parlamenti képviselőt beadványai elkészítésében az Átlátszó jogászai is segítették.

Mindenről lehull a lepel, amit nagyon titkoltak volna Paksról

Az Európai Bizottság szerint az uniós jogba ütköznek a magyar atomtörvény azon rendelkezései, amelyek szerint a bővítéssel kapcsolatos összes szerződés és megalapozó dokumentum titkos. A Bizottság szigorú jogalkotási tervet írt elő az Orbán-kormánynak a módosítás érdekében: áprilisig hatályba kell lépnie az újraírt törvénynek – derült Jávor Benedeknek, a PM EP-képviselőjének pénteki sajtótájékoztatóján.
Találatok: [49]  Oldalak:   1 2 3 4 5   >  >>