language

Akták:

Pegasus-ügy highlight_off

Pegasus-ügy

Pegasus-ügy

2021 nyarán egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi oknyomozó újságírói hálózat megfigyelési botrányt robbantott ki egy: több magyarországi célszemély, köztük újságírók, ellenzéki szereplők és az Orbán-kormány kritikusainak telefonjai ellen is használták az NSO nevű izraeli informatikai cég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [31]  Oldalak:   1 2 3 4   >  >>

Pegasus-ügy: Pintér és Völner is elment a bizottság ülésére, de 2050-ig titkosították az ott elhangzottakat

Hétfő délelőtt összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, amelyen a bizottság ellenzéki képviselői a Pegasus-kémszoftver beszerzéséről és használatáról kérdezték a kormány információszerzést felügyelő tagjait. A meghívottak közül Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára ment el az ülésre. A bizottság jobbikos elnöke, Stummer János az ülést követő sajtótájékoztatón örömtelinek nevezte, hogy a Fidesz–KDNP mind a négy képviselője részt vett, így a júliusi üléssel ellentétben most határozatképes tudott lenni a testület. Ezen túl sok más érdemi információt nem tudott mondani Stummer, mert az ülésen elhangzott információkat a minisztérium 2050 végéig titkosította.

Pegasus-ügy: volt bizottsági ülés, de 2050-ig titkos, mi hangzott el

Nem cáfolta egyértelműen az ellenzéki tagok szerint sem a belügyminiszter, sem a titkos megfigyeléseket engedélyező igazságügyi tárca államtitkára, hogy a Pegasus-kémszoftverrel politikusokat, újságírókat is célba vettek. A részleteket feltáró vizsgálóbizottságot a Fidesz–KDNP leszavazta, az ülésen a témában elhangzottakat pedig majdnem 30 évre titkosították.

Az állam a NER-közeli figurákat is megfigyelte a Pegasusszal

Fideszes gazdasági potentátokat is megfigyeltek a Pegasusszal, a titkosszolgálatoknál ezért a botrány kirobbanása után leginkább amiatt fájt a vezetők feje, hogy kormánypárti “erős emberekről” is kerülhettek ki külföldre érzékeny információk. Mára úgy tűnik, az ellenzék elengedte a Pegasus-témát, az ügyészségi nyomozás pedig vontatottan halad, bár sokat amúgy sem lehet várni tőle.

Öt évig titok, hogy svájci nagykövetként kikkel tárgyalt Orbán kedvenc hírszerzője

Nem tudhatjuk meg, mely cégekkel tárgyalt Magyarország jelenlegi svájci nagykövete, Czukor József, akiről a Direkt36 írta meg, hogy a magyarországi Pegasus-megfigyelések kezdete előtt, 2018 februárjában Izraelben járt. Akkor Orbán Viktor külpolitikai tanácsadójaként találkozott Netanjahu miniszterelnökkel, és az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője is fogadta őt. Mint nemrégiben kiderült, nem sokkal ezután lett „Pegasus-fertőzött” több magyarországi megfigyelt újságíró és ellenzéki mobiltelefonja.

Varga Juditék belehúztak: csaknem ezer titkos megfigyelést engedélyeztek a nyár közepéig

Idén, a Pegasus-botrány kirobbanásáig 928 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést hagyott jóvá az igazságügyi miniszter, majdnem annyit, mint 2015-ben egész évben. Idén naponta csaknem 5 engedélyre került pecsét, ami több, mint 2014 óta bármikor.

Visszajött szabadságáról Péterfalvi, és megindította az adatvédelmi vizsgálatot a Pegasus-ügyben

Közel három héttel az első cikk megjelenése után hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Pegasus nevű kémprogram körül kialakult botrány miatt. A hatóság elnöke, Péterfalvi Attila a csütörtökön megjelent közleményben azt írja: az üggyel kapcsolatban a vizsgálati eljárás végéig a hatóság egyéb információt nem közöl. Azért csak most kezdi vizsgálni hivatalból az ügyet a hatóság, mert Péterfalvi Attila eddig szabadságon volt.

Pegasus-botrány: Van valami, amiért különösen fájhat a magyar kormány feje

Külföldről származhat az az adatbázis, ami a Pegasus-ügyben érintett telefonszámokat, köztük magyar állampolgárokét is tartalmazza. Több jel is erre utal, és ha valóban így van, az jogsértő.
Találatok: [31]  Oldalak:   1 2 3 4   >  >>