Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Intézmények:

Poligrupo Hungária Zrt. highlight_off
Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [7]  Oldalak:   1

Megkapta az engedélyt a furcsa magyar lakáslottó

A NOK-ban pénzen kívül szerencse is kell ahhoz, hogy valaki kedvező feltélekkel jusson lakáshoz. Elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) Szervező Zrt. által benyújtott első 180 fős közösség nyilvántartásba vételi kérelmét, ezzel hivatalosan is elindulhat Magyarországon a nemzeti otthonteremtési közösségek működése.

Az a cég kezdheti a lakáslottót, amelyikre Rogán írta a törvény

Kiadta az első "Nemzeti Otthonteremtési Közösség" (NOK) - vagy ahogy a sajtó elnevezte, a nemzeti lakáslottó - szervezésére szóló engedélyt a Magyar Nemzeti Bank, írja azenpenzem.hu. Ha nem emlékezne, a lakáslottó Rogán Antal ötlete volt arra, hogy a CSOK mellett hogyan lehetne felpörgetni az építőipart. Ahogy arról korábban írtunk, ezeknek a közösségeknek a lényege, hogy azok, akik új lakásokat akarnak venni, ilyen otthonteremtési közösségekbe tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

Tényleg két cégre írt törvényt Rogán Antal

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény, amit még Rogán Antal adott be, és ami egy nap alatt át is ment a parlamenten. Ahogy arról korábban írtunk, ezeknek a közösségeknek a lényege, hogy azok, akik új lakásokat akarnak venni, ilyen otthonteremtéri közösségekbe tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

Bírságolt cégcsoportra szabták Rogánék a nemzeti fogyasztói csoportokat

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek, azaz a nok koncepciója ugyanis lényegében egy új építésű lakásra szabott fogyasztói csoport. A csütörtökön elfogadott törvény szerint legalább 120 tagú, felülről zárt csoportokról van szó, előre meghatározott árú (10-40 milliós) lakás után kell havonta fizetni a részletet, a csoport előre meghatározott, 10-15 éves élettartama alatt. --- Maradt tehát két cég ezek közül, amelyik megfelel a törvény feltételeinek, de azok is egy cégcsoportba tartoznak. Konkrétan a Carion csoportról van szó, annak központi cége ugyanis még a kilencvenes évek végén megvette a Poligrupo nevű versenytársát is.

MEGSZÓLALT A CÉGVEZETŐ, AKIT HELYZETBE HOZOTT ROGÁN

A kormány legújabb lakásépítés-ösztönző módjának, a nemzeti otthonteremtési közösségeknek (nok) a vezetésére gyakorlatilag kizárólag Nyéki Zoltán cégcsoportjának szakemberei lesznek jogosultak. A Carion vezérigazgatója, aki egyben kisebbségi tulajdonos is, kérdésünkre azt mondta: nem tervezik részvénycsomagjuk értékesítését. A Carion azért került kitüntetett szerepbe, mert egyedüliként maradtak a piacon jogszerűen működő fogyasztói csoportként. Ezzel kapcsolatban meglepő válaszokat kaptunk a fogyasztóvédelmi hatóságtól és a versenyhivataltól is.

Elutasított Carion.

Nem engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, hogy a vásárlói klubjai révén ismert Carion-csoport elindíthassa ingatlanfinanszírozási üzletágát. Az 50 millió forint törzstőkével januárban megalapított Carion Ingatlanfinanszírozási Zrt. pénzügyi vállalkozásként való működését a felügyelet szeptember 13-ai határozatában utasította el, mivel az nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek. "Háromszor kért hiánypótlást a felügyelet, s minden kérést teljesítettünk. Most szakértőink vizsgálják, lehet-e fellebbezni a döntés miatt" - mondta a HVG-nek Szani János, a bejegyzés alatt álló új cég 75 százalékos tulajdonosának, a Carion Holding Vagyonkezelő Zrt.-nek a vezérigazgatója. A cég alapításán fél év óta dolgozó Carion Holding nemrég már irodát bérelt, és felvett új alkalmazottakat is. A pénzügyi vállalkozás elindítását megakadályozó felügyeleti határozat elsősorban azért okozott csalódást, mert a Carion és a 2001 óta a csoporthoz tartozó Poligrupo, amelyek - a Gazdasági Versenyhivatal két évvel korábbi megállapítása szerint - együttesen a vásárlói csoportok piacának 80 százalékát birtokolják, Szani elmondása szerint már nem vesz fel új tagokat.
Találatok: [7]  Oldalak:   1