Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Intézmények:

Political Capital highlight_off

Lapok:

MNO (Magyar Nemzet) highlight_off

MNO (Magyar Nemzet)

A lapot Pethő Sándor és Hegedűs Gyula alapította 1938-ban. Jobboldali, náciellenes lap volt. 1944-45 között rövid időre a német megszállás idején betiltották. Utána rendszert bíráló politika álláspontot nem közölhetett. 1953-tól a lap Nagy Imrét támogatta Rákosival szemben. 1954-ben a Hazafias Népfront lapja lett, de 1956-ban felvállalta a Petőfi-kör népszerűsítését. A forradalom vezető sajtóorgánuma és a kormány félhivtalos lapja lett. November 4-től 1957 szeptemberéig nem jelenhetett meg a lap.

 

A lapprivatizáció, a konfliktusok miatt a lap népszerűsége csökkent a rendszerváltás után. 1996-ban a Postabank lett a lap tulajdonosa. Ekkor egy mérsékelt, független jobboldali lapként működött. 2000-ben a Magyar Nemzet egyesült a Napi Magyarország nevű, radikálisabb jobboldali nappal, innentől nyíltan a Fideszhez közel álló lapként működött. A Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. tulajdonosa a Fidesz volt pártpénztárnoka, Simicska Lajos volt. 2015-ben, a Simicska-Orbán szakítást követően ennél a lapnál is felállt a szerkesztőség Fideszhez hű része, a lap innentől polgári konzervatív, ellenzéki hangvételűvé vált. A 2018-as kampányban aktív szerepet vállalt korrupciós ügyek közlésével, de a kétharmados Fidesz-győzelem után Simicska hirtelen bejelentette: felfüggeszti a Magyar Nemzet kiadását. Utolsó száma 2018. április 11-én jelent meg. 2019február 6-tól a Magyar Idők átvette az időközben megszűnt Magyar Nemzet nevét, miután Simicska médiabirodalmát újra a Fideszhez közeli oligarchákhoz került. A jelenlegi Magyar Nemzetet a Magyar Idők Kiadó Kft. adja ki, melynek tulajdonosa a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nevű fideszes médiakonglomerátum. A lap főszerkesztője: Ballai Attila. 

Találatok: [9]  Oldalak:   1

Felmentették Laborcot és Galambost

Jogerősen felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Laborc Sándor és Galambos Lajos volt titkosszolgálati vezetőt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett másodfokú döntésében.

Sötét ügyek hivatala a XVIII. kerületben

A Fidesz XVIII. kerületi képviselőcsoportja létrehozza a „sötét ügyek hivatalát”, miután elszaporodtak az önkormányzathoz és a helyi közcégek vezetéséhez köthető kétes ügyek.Az önkormányzat és a kerület tulajdonában lévő cégek százmilliós nagyságrendű megbízásokat adtak a Political Capital, a Capital Research és a Front Page Media nevű tanácsadó vállalkozásoknak.

Újabb százmillió a PC-körnek

A főváros XVIII. kerületi önkormányzata és önkormányzati cégei két esztendő alatt százmillió forint értékben kötöttek tanácsadói szerződéseket a Political Capitallal és annak holdudvarába tartozó cégekkel – írja a Magyar Nemzet.

Kiutat kereső fórumosok

Lapunk úgy tudja, nagyjából 190 milliót kapott a Political Capital (PC) és a köré szerveződött cégcsoport a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH). Maga az NBH is el tudta volna végezni a kiszervezett feladatokat, ráadásul a PC-birodalom átadott tanulmányainak egy része az interneten elérhető adatokon alapult.
Találatok: [9]  Oldalak:   1