Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Kulcsszavak:

régészet highlight_off
Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [9]  Oldalak:   1

Az egri vár volt igazgatója: Nyitrai meg akarta sarcolni a fejlesztési milliárdokat

Ez jár annak, aki nem hajlandó szolgai módon asszisztálni az egri vár fejlesztésére érkező 6 milliárd forint 20-30 százalékának elsikkasztásában. Ezt az egri Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatója, Berecz Mátyás írta ki nyilvános Facebookjára pénteken, miután a helyi fideszes újság gyanúsítgatni kezdte a múzeum pénzügyei miatt. Berecz hosszú évekig dolgozott a város fennhatósága alá tartozó kulturális intézményben, tavaly év végén távozott az igazgatói posztról, majd az önkormányzati kampányban az ellenzékhez pártolva Mirkóczki Ádám csapatában lett képviselőjelölt.

Kinyír a kormány egy piacot, amit ő hozott létre

Pár éven belül sokadszorra nyúl hozzá az örökségvédelem szabályozásához a kormány, most éppen a régészeti feltárásokat érintő módosítást nyújtott be Semjén Zsolt a parlamentnek. A javaslat két legfontosabb eleme, hogy kétszintűre egyszerűsítik a régészeti feladatellátás rendszerét, és annak legnagyobb részéből kizárják a magáncégeket, amelyeknek éppen a Fidesz-kormány adott korábban nagyobb mozgásteret.

3,6 milliárdból régészkedik a West Hungária Bau

A Várbazárt felújító és az új MTK stadiont felhúzó West Hungária Bau készítheti majd elő Kelet-Magyarország útépítéseit - ez derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A cég négy konzorciumi partnerével (a rábapatonai ArcheoGép Kft.-vel, a bátaszéki Alisca Bau Kft.-vel, a budapesti Ex Voto Kft.-vel és a Leveller Kft.-vel) 3,6 milliárd forintért végezheti majd el az útépítések előkészítő munkáit és tárhatja föl, hogy nincsenek-e régészeti lelőhelyek a tervezett utak vonalán.

Három hónap alatt 5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert egy régészeti magáncég

Egy 2014-es törvénymódosításnak köszönhetően akkreditált magáncégek is részt vehetnek az állami múzeumok által végzett ásatásokon. A kínálati piac szűk, a Népszabadság 2015 tavaszán mindössze három olyan cégről tudott, amelyek alkalmasak a feladatok elvégzésére az országban. Augusztus első felében 1,2 milliárd értékű tendert nyert a Salisbury Kft.

1,5 milliárd forintos régészeti megbízást nyert egy Fidesz-közeli takarítócég

A debreceni Déri Múzeum régészeti tenderén lett befutó a takarítással és építkezéssel foglalkozó Tömb 2002 Kft., amely egy botrányos, még az első Orbán-kormány idején történt ingatlanosztáson keresztül hozható kapcsolatba a fideszes Halász Jánossal.

Nem régészeti túlárazás állhat a KÖH feloszlatása mögött

A műemlékek és régészeti lelőhelyek védelméért felelős KÖH feloszlatását a régészeti munkák túlárazásával indokolták. A kulturális államtitkár szavai szerint "a hatósági engedélyeztetési folyamat bonyolult, lassú, számos területen a korrupció lehetőségét veti fel."

Szabálytalanságok a régészeti cégnél

Az új kormányzat a kultúra területén is keresi az előző kurzus által a szekrényekben hagyott csontvázakat. A nemrég megszüntetett Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnál végzett vizsgálat közben számtalan csontvázra lelhettek az ellenőrök, ám ezek mind ásatásokból származnak.
Találatok: [9]  Oldalak:   1